UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-15 22:00

Ünnepi éremeső

Remekeltek a magyar vívók a hétvégi egyéni világkupa- és európai körverseny-állomásokon, amelyeken három fegyvernemben három magyar érem és további három döntős eredmény született. Nagy Dávid, Andrásfi Tibor és Szemes Gergő is dobogóra állhatott.

UP-info - utanpotlassport.hu Három helyszínen összesen három érem került magyar vívók nyakába – derült ki a szövetség beszámolójából.

Nagy Dávid (b), Koch Máté és Andrásfi Tibor (j) mind eljutott a legjobb nyolcig Forrás: hunfencing.hu
Nagy Dávid (b), Koch Máté és Andrásfi Tibor (j) mind eljutott a legjobb nyolcig Forrás: hunfencing.hu
Legjobban junior fiú párbajtőrözőink szerepeltek, akik a krétai Heraklionban léptek pástra. A csapatban tavasszal korosztályos világbajnoki aranyérmet nyert Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Koch Máté trió ezúttal is kimagaslót nyújtott. Rajtuk kívül más magyar nem jutott a legjobb 32 közé a nagy mezőnyben, tehetségeink viszont messze nem elégedtek meg ennyivel. Olykor a junior mezőnyben rendkívül erősnek számító ellenfeleket (Jurka, Preziosi) is simán verő hármasunk minden tagja bejutott a legjobb nyolc közé. Lehet, hogy csak azért nem sikerült mindegyiküknek az újabb győzelem, mert Dávid és Máté egymással került szembe… A két vasasos klubtárs negyeddöntős csatáját Dávid nyerte 15:10-re, míg Andrásfi Tibor azt az English-t verte, aki nem angol, hanem ausztrál (15:11). Aztán egyetlen tus választotta el a magyarokat attól, hogy házidöntőt vívjanak. Dávid az orosz Dmitrij Svelidzét 15:13-ra verte, Tibor pedig egy találattal kapott ki az olasz Giacomo Gazzanigától, 12:11-re. A döntőben Dávid megbosszulta a csapattársát ért sérelmet, 15:12-re nyert, és ezzel három egyéni vk-ezüst után juniorpályafutása első vk-aranyérmét nyerte. Halléban a kadet fiú tőrözők szerepeltek európai körversenyen. A fegyvernem honi korosztályos legjobbjai már a budapesti viadalon megmutatták oroszlánkörmeiket, akkor Szemes Gergő és Mihályi Andor szerzett bronzérmet. Előbbi ismét remekelt. Az FTC még mindig „kiskadét” tehetsége ezúttal lépett egyet előre, és ezüstérmet nyert. Mindezt úgy, hogy a veretlenül megvívott csoportkör után a döntőig vezető úton a legszorosabb asszója 15:12 volt. A negyeddöntőben a német Bauer tudott három tuson belül maradni hozzá képest. A többiek a tízből sem jöttek ki… Szabó István tanítványa a fináléban egyetlen találattal maradt alul a német Borowiakkal szemben, A nyolc közé jutott Makk Domonkos is, aki a nyolcadik helyen zárt. Míg a legjobb harminckettő közé hat magyar fiatal is bekerült. A burgosi junior női párbajtőr Világkupa-versenyen kadet Európa-bajnokunk, Muhari Eszter szerepelt a legjobban, aki az ötödik helyen végzett. László István tanítványa veretlen csoportkört követően magabiztosan lépett túl sorrendben román, cseh, francia, majd orosz ellenfelén, és így jutott el a negyeddöntőig. Ott 15:12-es vereséget szenvedett a koreai Kimtől. A Honvéd tehetsége mellett az ifjúsági olimpiai nyolcaddöntős Dékány Kinga jutott még a legjobb harminckettő közé a résztvevő magyarok közül. Vasárnap mindkét világkupa-helyszínen csapatversennyel folytatódik a program.