UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-12-16 12:52

Elsőre rendben volt

Kalmár Ákos, az egyetlen magyar utánpótláskorú résztvevő hetedik helyen végzett 1500 m gyorson a hangcsoui felnőtt rövid pályás úszó-világbajnokságon. A bajaiak 18 éves versenyzője ráadásul nyolc másodperccel megjavította (14:31.94) egyéni legjobbját az előfutamban.

B. V. – utanpotlassport.huA magyar versenyzők – közöttük a legjobb utánpótláskorúak is – visszafogott érdeklődéssel vettek részt az év végi hangcsoui felnőtt rövid pályás világbajnokságon. A borzasztó sűrű 2018-as program után az egyaránt háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Milák Kristóf (18) és Késely Ajna (17) is kihagyta a kínai viadalt.

Kalmár Ákos a hetedik lett 1500 m gyorson a rövid pályás felnőtt vb-n Forrás: MÚSZ
Kalmár Ákos a hetedik lett 1500 m gyorson a rövid pályás felnőtt vb-n Forrás: MÚSZ
A mezőnyben volt azonban a bajaiak 18 éves úszója, Kalmár Ákos, aki egyetlen fiatalként 1500 m gyorson az utolsó előtti és az utolsó napon volt érdekelt a vb-n. A háromszoros junior Európa-bajnok versenyző tökéletesen helytállt – a tavalyi, budapesti után – élete második felnőtt-világbajnokságán. A szombat délelőtti – magyar idő szerint sokkal inkább hajnali – előfutamban nagy egyéni és ezzel együtt korosztályos országos csúcsot úszott. Mi több, 14:31.94-es ideje döntőt ért, hetedikként került a vasárnapi fináléba. Pedig a futam előtt nem voltak jó érzései, hiszen a legszélére, a nullás pályára került, ennek ellenére tudta hozni pályafutása talán legjobb produkcióját. Pass Ferenc (aki a négy magyar döntős közül kettőt, Kalmárt és Hosszú Katinkát indította el pályáján) tanítványa aztán első felnőtt vb-döntőjében is kitűnően tartotta magát: egyenletes úszással, az egyéni csúcstól ezúttal pontosan négy másodperccel elmaradva a hetedik helyen zárt, a viadalt az ukrán Romancsuk nyerte. Kalmár reálisan értékelt a futam után, az idővel nem volt maximálisan elégedett. „Kicsit sajnálom, hogy nem sikerült megismételni az előfutamban mutatott teljesítményemet, pedig mindent kiadtam magamból. Ez életem első felnőttdöntője volt világbajnokságon, ahhoz képest szerintem nem volt rossz. Dolgozom tovább.” És valóban, folytathatja a munkát. Jövőre immár csak a felnőttmezőnyben.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.