UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-12-16 09:04

Letette névjegyét a felnőttek között

Ötödik helyen végzett a felnőtt női magyar sakkbajnokságon a 11 esztendős Gaál Zsóka, aki a legfiatalabb játékos volt a mezőnyben. „Zsókától a tisztes helytállást vártuk, ennek ellenére sikerült komoly meglepetést szereznie” ‒ nyilatkozta honlapunknak a fiatal tehetség édesapja, Gaál Sándor.

UP-info/M. Sz. Már az indulási jog elnyerésével jelentős eredményt mutatott fel Gaál Zsóka, aki a zalakarosi sakkfesztivál U20-as versenyének megnyerésével ülhetett asztalhoz a felnőtt országos bajnokságon. A mindössze 11 esztendős ajkai kislány 38 éves szünetet tört meg, ugyanis legutóbb Polgár Zsuzsa szerepelt ilyen fiatalon a legjobbak mezőnyében 1980-ban.

Az ajkai Gaál Zsóka közel volt az éremszerzéshez a felnőtt országos bajnokságon Fotó: Gaál Sándor
Az ajkai Gaál Zsóka közel volt az éremszerzéshez a felnőtt országos bajnokságon Fotó: Gaál Sándor
A budapesti megmérettetésen tízen indultak, a tapolcai sakkiskolában nevelkedett Zsóka utolsónak volt rangsorolva közöttük. Ehhez képest az ifjú tehetség remekül teljesített, s sokáig a második helyen állt. A végén is megvolt az esélye az ezüstéremre, ám a hajrában kijött a fáradtság, és a zárókörben kikapott, ezzel ötödik lett. Kár érte, ám az ötödik pozíció is szenzációs eredménynek számít a sokkal rutinosabb versenyzők között. „Zsókától a tisztes helytállást vártuk, ennek ellenére sikerült komoly meglepetést okoznia ‒ számolt be honlapunknak Gaál Sándor, Zsóka édesapja. ‒ Mindjárt az első fordulóban sikerült gyors győzelmet aratnia a végül ezüstérmet szerző Gál Hanna Krisztina ellen. Kiváló, színvonalas partiban hosszú, nagy csata után a későbbi bronzérmes Varga Klára ellen is nyerni tudott. Az utolsó fordulóban ugyan a döntetlen is elég lett volna a második hely megtartásához, ami a partiban benne is volt, de sajnos ez most nem sikerült, nagyon elfáradt. Természetesen így is roppantul büszkék vagyunk rá!” Az első helyet Havanecz Bianka szerezte meg. További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.