UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-19 16:21

Ifjú címvédők

A 2017-es magyar bajnokság minden női kategóriájában utánpótláskorú sportoló nyert. Megismétlődhet-e a sorozat 2018-ban is?

Pusztai Liza nem aggódik a magas elvárások miatt Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza nem aggódik a magas elvárások miatt Forrás: hunfencing.hu
K. T. I. - utanpotlassport.h 16, 16, 19 – ennyi idős volt a 2017-es vívó magyar bajnokság női kard-, párbajtőr- és tőrversenyének győztese – a felnőtt mezőnyben. Ketten közülük – Pusztai Liza és Dékány Kinga – még ma is a juniorok táborát erősítik, míg Pásztor Flóra épp csak kiöregedett az utánpótlásból. Egy nappal a 2018-as ob rajtja előtt hármuk segítségével idézzük fel a nem mindennapi győzelmeket. Két hete, hogy Pusztai Liza a Magyar Kupa második fordulójában győzött. A dobogót uralták a juniorkorú kardozók, egyedül a harmadik fokra felálló Mikulik Júlia öregedett ki az utánpótlásból. „Ez egy remek alkalom volt a magyar bajnokság előtt. A cél ott is ugyanez” – írta a BVSC ifjúsági olimpiai bajnoka a közösségi oldalán, figyelmeztetve a társakat: a december 20-án rajtoló 2018-as ob-n is az aranyért indul. Mindezt címvédőként teszi. De nemcsak ő. Tavaly mind a három női fegyvernemben utánpótláskorú győztes zárt az élen – kettőben még kadét. Pusztai mellett szintén 16 esztendősen fogott ki az előző évi mezőny minden tagján a békéscsabai Dékány Kinga.
Dékány Kinga címvédőként készülhetett az ob-ra Fotó: Illyés Tibor/MTI
Dékány Kinga címvédőként készülhetett az ob-ra Fotó: Illyés Tibor/MTI
„Akkor még fel sem fogtam, mit értem el. Emlékszem, az éremátadó után kérdezgették, milyen érzés, mit gondolok, én pedig nem találtam a szavakat. Kellett vagy két hónap, mire feldolgoztam a sikert” – mesélte megkeresésünkre az Alföld Vívó Akadémia azóta Buenos Airest is megjárt párbajtőrözője, aki idén úgy készül, hogy - bár nem lenne rossz a címvédés -, ha már dobogóra állhat, azzal is elégedett lesz. „Tavaly minden összeállt, a legjobb vívásomat hoztam az egész évet nézve. Nagyon sok múlik azon, milyen lábbal kelek, talán túlságosan is sok. Remélem, jó formában leszek, és akkor benne lehet a pakliban egy újabb érmes eredmény” – árulta el céljairól az ob legfiatalabb címvédője. „Igyekeztem mindig a következő célra koncentrálni. Az önbizalmamnak jót tett a siker, de olyan sosem volt, hogy egy versenynek úgy mentem volna neki: én vagyok a magyar bajnok, mi baj lehet? Az igazat megvallva, miután két-három hónap eltelt, elült az a viszonylag nagy felhajtás, ami a győzelmemet övezte, nem is nagyon gondoltam már rá. Egészen mostanáig” – felelte Kinga a kérdésre, milyen hatással volt a későbbi eredményeire a siker. Az említett hölgyeknél három évvel idősebb, de tavaly még juniorkorú volt Pásztor Flóra, aki a tőrverseny fináléjában az igen rutinos Knapek Edinát egy végletekig kiélezett asszóban múlta felül.
Pásztor Flórának Szilágyi Áron is gratulált tavaly Fotó: Ferraro/FIE
Pásztor Flórának Szilágyi Áron is gratulált tavaly Fotó: Ferraro/FIE
„Még Szilágyi Áron is odajött gratulálni, ami akkor egészen elképesztőnek tűnt. Érmet reméltem magamtól, de arra a döntőig gondolni sem mertem, hogy megnyerhetem” – idézte fel az egy évvel ezelőtt történteket a Törekvés vívója, aki tavaszi térdsérülése után éppen az ob-ra jött százszázalékos állapotba. „Sokszor eszembe jutott a győzelem, kilenc hónapig tartott a rehabilitáció, így jól jöttek a kellemes emlékek. Egy gyakorló versenyem volt, szerencsére jól érzem magam, jól mentek az akciók, megvolt a kellő robbanékonyságom, szóval rendben vagyok. Hogy ez az ob-n mire lehet elég, nem tudom, remélem, legalább a nyolc közé eljutok” – fogalmazott Pásztor, aki egy esetleges győzelemmel idén már nem az utánpótláskorúak által elért sikerek sorát bővítené… „Hogy nyerhet-e idén is junior? Pöltz Anna a legutóbbi világkupa-állomáson kifejezetten jó formát mutatott, szerintem benne lehet egy kiugró eredmény. De nagyon sűrű a felnőtt mezőny, s most már én is azon leszek, hogy lehetőleg ne juniorversenyző álljon a dobogó legtetején. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő hét.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.