UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-01-04 12:56

„Minden elismerést megérdemelnek”

„A léc rendkívül magasan, az utánpótlás pedig láthatóan jó kezekben van a vívásban” – állítja a felnőtt szövetségi kapitány. Udvarhelyi Gábor úgy látja, remek évet zártak a magyarok, 2019-ben pedig a hazai rendezésű felnőtt-vb újabb lökést adhat majd a sportágnak.

  K. T. I. – utanpotlassport.hu 2018-ban mindkét nem mindhárom fegyverneme előre tudott lépni, mind a létszám, mind az eredményesség tekintetében, ez pedig bizakodásra ad okot Udvarhelyi Gábor szerint. Ugyanakkor, miként az utánpótlásnevelők sem teszik, szerinte sem szabad megelégedni az eddigi sikerekkel, hanem újabb és újabb célokat kell kitűzni – korosztálytól függetlenül.

Udvarhelyi Gábor elégedett a 2018-as vívóévvel Forrás: mtkbudapest.hu
Udvarhelyi Gábor elégedett a 2018-as vívóévvel Forrás: mtkbudapest.hu
– Ha néhány mondatban kellene jellemezni, milyen év volt a vívóutánpótlás számára 2018? – Rendkívül sikeres. A junior és kadét Európa-bajnokság, valamint a világbajnokság is remekül sikerült, az egészet pedig sikerült megtoldani Pusztai Liza és Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai aranyérmével. Azt gondolom, a fiatalok ismét bebizonyították, hogy bőven van még tartalék a magyar vívásban. És azt is, hogy remek szakmai munka folyik a kluboknál – feleli a kérdésre Udvarhelyi Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya. – A számok nyelvére fordítva: az Eb-n 12 magyar érem született, négy arany, négy ezüst és négy bronz. A vébén újabb hét siker, köztük két arany. – A vívásban nagyon magasan van a mérce, elvégre a legsikeresebb olimpiai sportág. Ezek a számok is csak azt mutatják, hogy jó kezekben vannak a fiatalok. Hatalmas tiszteletet és elismerést érdemelnek azok a nevelőedzők, akik segítik ezeket a gyerekeket, és sosem elégednek meg az aktuális sikerekkel, hanem mindig előrébb és előrébb próbálnak lépni. – Maradjunk még egy kicsit a számoknál! 2018-ban sorra dőltek meg a nevezési rekordok a hazai bajnokságokon, válogatóversenyeken. Gondolom – bár szervezési szempontból ez plusz teher is lehet – ez is jót tesz a sportágnak. – Elég megnézni a felnőtt magyar bajnokságot. Nemcsak rengeteg fiatal, utánpótláskorú versenyző indult, hanem rendkívül eredményesek is voltak. Pusztai Liza, aki még mindig csak elsőéves juniornak számít, holott már szinte minden korosztályban és minden világeseményről van érme, megvédte a címét. Női párbajtőrben is egyre jönnek fel a fiatalok, a kadétkorú Muhari Eszter remekelt. Ott van Szemes Gergő, aki a tőrözők közt bontogatja a szárnyait, és szintén rendkívül fiatalon vívhatott döntőt. A nagy számok miatt rendkívül széles és erős középmezőny alakult ki, amelyben bárki legyőzhet bárkit. Az esélyeseknek is keményebben kell dolgozniuk, s még akkor sem mehetnek biztosra. Több nehéz, szoros asszót kell vívniuk a magyar bajnoki címért. Az itt szerzett a versenytapasztalatok immár a nemzetközi viadalokon is kamatoznak.
A junior párbajtőrcsapat duplázott, az Eb-t és vb-t is megnyerte Forrás: FIE
A junior párbajtőrcsapat duplázott, az Eb-t és vb-t is megnyerte Forrás: FIE
– A decemberi magyar bajnokság kapcsán már kiemeltünk néhány nevet. Ön szerint kik voltak 2018 legnagyobb hősei ? – Már csak a sikerek száma miatt is nehéz kérdés. De az említetteken kívül mindenképpen szót érdemel a junior férfi párbajtőrcsapat, amely megnyerte az Európa- majd a világbajnokságot is és végül világelsőként zárta az idényt. Szenzációs teljesítmény nyújtott. Bár a vívást az emberek alapvetően egyéni sportként könyvelik el, a csapatsikerek szerintem legalább olyan fontosak, ha nem még fontosabbak. Egy ország erejét az mutatja a legjobban, amikor nem csak egy top versenyzőt tud adni, hanem akár négy olyan vívója is van fegyvernemenként, akik a világ legjobbjai közé tartoznak. De hasonlóan ígéretes a kadét női párbajtőr, vagy a kadét fiú kard. De nekik még több idő kell. Örömteli, hogy az eredmények alapján végre férfi tőrben is elindult a fejlődés. – Idén Budapest rendezi a felnőtt-világbajnokságot. Nem akarok plusz terhet tenni senkinek sem a vállára, de hogy látja, a most még utánpótláskorú vívók közül, lesz, aki ezen a vb-n robban be a felnőttek közé? – Nem szeretek jósolgatni, nem is hiszem, hogy lenne hozzá érzékem. A nyomásról pedig annyit: a sportolóknak és az edzőknek is el kell tudniuk viselni. Ha azt mondom, hogy Pusztai Lizától sokat várunk, aligha lepek meg bárkit. A női kardválogatottban már most minimum második embernek számít. Az országos bajnokságon szoros asszóban le is győzte Márton Annát. De ő is csak Lizához képest tűnik jóval rutinosabbnak, egyébként szintén nagyon fiatal. Nem hiszem, hogy az ob-döntő önmagában sokat jelent, de Lizára egész évben jellemző volt, hogy jól teljesített a felnőttversenyeken is. A világranglistán is a legjobb tíz-tizenöt határán jár. Mindezt úgy, hogy épp kiöregedett a kadétok közül. Így már van is érme minden korosztályból. A 2016-os teljesítménye azt gondolom, példa nélküli a magyar vívásban. Kadét-, junior- és felnőttérmet is nyert. De jelen állás szerint rajta kívül is lesznek fiatal indulóink, akikben bármikor ott lehet egy kiugró eredmény. A hazai rendezés nagy esély, bízom benne, hogy több vívónk is tud majd élni vele. Korosztálytól függetlenül. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.