UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-01-04 15:23

Összelapátolt presztízs

Habár a 2018-as esztendőben csak az U23-as Európa-bajnokságról térhettek haza érmekkel ifjú evezőseink, az évad mégis bizonyította a kidolgozott utánpótlásprogram létjogosultságát. A legidősebb korosztályban a kontinensviadal mellett a világbajnokságon is születtek nívós sikerek, ráadásul olimpiai számokban, míg junior fiúnyolcasunk sporttörténelmi tettet hajtott végre.

Leiner Soma - utanpotlassport.huBő egy esztendővel ezelőtt Juhász Adrián és Simon Béla kettőse aranyérmet szerzett a floridai felnőtt-világbajnokságon, a kiugró siker pedig ismét reflektorfénybe állította a magyar evezőssportot. A korosztályos versenyeken azonban elmaradtak a bravúrok 2017-ben, így Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével nyolcéves terv keretein belül indult meg az újjáépítés.

Két olimpiai számban is Eb-dobogóra evezett a magyar U23-as csapat Forrás: Facebook
Két olimpiai számban is Eb-dobogóra evezett a magyar U23-as csapat Forrás: Facebook
Az évad első nemzetközi versenyét májusban rendezték, az ifjúságiak Franciaországban érmekért és Buenos Aires-i kvótákért egyaránt vízre szálltak. Mindhiába, a kontinensviadal ugyanis magyar A-döntős helyezés, s ezáltal kvóta nélkül zárult, noha Papp Benedek és László Péter kormányos nélküli kettese hetedikként futott be. Az idősebbek Poznanban, az U23-as világbajnokságon kezdték meg a nemzetközi versenyszezont. A szakvezetés nem titkolta: sokat remél ettől a csapattól, hiszen a szövetség velük tervezi a tokiói olimpiai részvételt. A vébé számunkra négy pontszerző helyezéssel zárult −férfi négypárban Szegedi Tamás, Szabó Márton, Ács Kristóf és Bácskai Máté, női kétpárban pedig Döbrentey Réka és Papp Sarolta ért el negyedik helyezést. Női egypárban Gadányi Zoltána, míg kormányos nélküli kettesben Szlovák Bence és Szabó Bence egyaránt a nyolcadik pozíciót csípte meg Lengyelországban. „Az idei csapatot már úgy állítottuk össze, hogy számba vettük, kik azok, akikre a következő években a felnőttválogatottat is építeni lehetne. Úgy érzem, nem vallott szégyent senki sem. Korai arról beszélni, hogy két év múlva a tokiói olimpián ki milyen kategóriában lehet esetleg kvótaszerző, de egyáltalán nem vagyunk rossz helyzetben. Persze még nagyon sokat kell dolgoznunk és fejlődnünk, de az alapok megvannak ennél a korosztálynál” − értékelt akkor honlapunknak Lőrincz Attila. E korosztály az Európa-bajnokságon már nem maradt adós az érmekkel: a franciaországi Brestben a magyar hajók közül öt is bejutott az „A” döntőbe, három egység pedig a dobogóra is felért. A Hopp Márton, Gerei Tamás, Dobai Tamás, Kiss Norbert normálsúlyú négyes a második, míg a Szlovák Bence, Szabó Bence könnyűsúlyú kettes a harmadik helyen ért célba. A legfényesebb sikert mégis a négypárevezősök érték el, Danó Dániel, Szabó Márton, Ács Kristóf és Bácskai Máté Európa-bajnok lett. Külön öröm, hogy a normálsúlyú négyes, illetve a négypárevezősök sikere olimpiai számban született. A kontinensviadalon „A” döntőt evezett még Gadányi Zoltána, aki a normálsúlyú egypárban lett hatodik, valamint a Preil Vivien, Horváth Kitti normálsúlyú kétpárevezős, amely épp csak lemaradt a dobogóról és negyedikként ért célba. A „B” döntőkben jutott szóhoz a férfi normálsúlyú egypáraknál Szegedi Tamás (12. hely), Sőnfeld Álmos és Ocsenász Gergő normálsúlyú kettese (12. hely) és Furkó Kálmán a könnyűsúlyú egypárevezősöknél (9. hely).
Soha egyetlen korosztályban sem evezett még döntőt magyar nyolcas egység, Racicében a junioroknak összejött a bravúr. Forrás: Facebook
Soha egyetlen korosztályban sem evezett még döntőt magyar nyolcas egység, Racicében a junioroknak összejött a bravúr. Forrás: Facebook
Az évad szép emlékei közül nem maradhat ki a junior-világbajnokságon végrehajtott sporttörténelmi tett sem. A csehországi Racicében rendezett viadalon ugyanis 32 év után először indult magyar nyolcas egység, sőt a Rakonczai Péter, Felmér Márk, Talpos Norbert, Papp Benedek, Pajor Krisztián, Király Miklós, Kunstár Márk, Király Csaba, illetve a kormányos Kovács Péter alkotta csapat a hatodik helyet szerezte meg, ez a sportág hazai történelmében példátlan siker. A 2017-es esztendő végén kidolgozott nyolcasprogram tehát szállította az első komoly nemzetközi sikert. A juniorok további két pontszerző helyet gyűjtöttek be. A leány kormányos nélküli kettes és a fiú kétpárevezős egyaránt megnyerte a B-döntőt és így összesítésben hetedik lett. A siker értékét növeli, hogy mind a három magyar hajó olyan számban szerepelt, amely az olimpiai programnak is része. „Az egyéni és a nyolcas. Evezésben ez a két hajó a királykategória. Hatalmas siker, ha valaki egyéniben ér a csúcsra, de egy szövetség munkájának igazi fokmérője a nyolcas. Ha az a hajó erős, akkor az adott ország is erős. Ha a nyolcas döntős, akkor tisztelik a szövetséget. Szóval óriási presztízse van. Remélhetőleg az elvégzett munka és a látható előrelépés segít abban, hogy megtaláljuk a szükséges anyagi forrásokat is a program bővítésére és ezzel nemcsak a most kiöregedő junior csapattagoknak, hanem a lányoknak is új alternatívát tudunk majd ajánlani” – tekintett előre Lőrincz Attila. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.