UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-01-07 10:15

Fiatalság, nem bolondság

A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az orosz olimpiai bajnoknő Katyerina Lahno győzelmével zárult a szentpétervári King Salman férfi és női villámsakk világbajnokság. Izgalmas versenyfutásban veretlenül, félpontos előnnyel értek mindketten célba. A világbajnoki címét megvédő Carlsen a 20 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Dudát előzte meg, de előkelő helyen végzett több fiatal játékos is.

UP-info/ M. Sz. Oroszország volt a házigazdája a King Salman férfi és női villámsakk világbajnokságnak. Mivel Szaúd-Arábia nem adott beutazási engedélyt az izraeli sakkozóknak, a Nemzetközi Sakkszövetés (FIDE) nem engedélyezte, hogy Rijádban rendezzék meg a viadalt. Így sokáig bizonytalanság övezte a helyszínt, végül az oroszok vállalták el a vb lebonyolítását, s Szentpétervár várta a sakkozókat. A kezdetben szerényebbre kitűzött díjalapokat pedig a FIDE kasszájából egészítették ki, és végül az úgynevezett open kategóriákban 350 ezer dollárt osztottak szét, míg a női sakkozók versenyén a legjobbak 150 ezer dollárból részesedhettek. A kétnapos viadalon 3-3 perces (lépésenként 2-2 másodperc) gondolkodási idővel rendezték a partikat.

A 14 éves Sarin Nahil a tizenegyedik pozícióban zárta a szentpétervári villámsakk-világbajnokságot Forrás: ChessBase
A 14 éves Sarin Nahil a tizenegyedik pozícióban zárta a szentpétervári villámsakk-világbajnokságot Forrás: ChessBase
A férfiak mezőnyében Magnus Carlsen a világbajnokság második játéknapját a 20 éves orosz Vladiszlav Artyemijevvel holtversenyes elsőként kezdte meg. A 14. forduló után Carlsennek új riválisa támadt, a szintén 20 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Duda személyében, aki az ifjú titánok küzdelmében Artyemijevre mért vereséget. Izgalmas üldöző verseny kezdődött Carlsen és Duda között, a lengyel nagymester tartotta a lépést a norvég világelsővel, míg a további helyezésekért fokozott csata bontakozott ki, fordulóról-fordulóra változott a sorrend, öten is egypontos hátrányban voltak. Végül a norvég megőrizte elsőségét, ám a fiatalok remek helyezéseket értek el. A 202 fős mezőnyben Jan-Krzysztof Duda a második, Vladiszlav Artyemijev a kilencedik, a mindössze 14 esztendős indiai Sarin Nahil pedig a tizenegyedik pozíciót szerezte meg. Mindezt úgy, hogy 139. helyen volt rangsorolva a vb előtt. A hölgyek között is színvonalas csaták zajlottak, a 125 résztvevő közül az olimpiai bajnoknő Katyerina Lahno teljesített a legjobban, s szerzett aranyérmet. A 21 éves iráni Sarasadat Khademalsharieh lett a második, a szintén 21 esztendős kínai Lej Ting-csie pedig a harmadik. A fiatalok táborát erősítő 19 éves Alekszandra Gorjacskina nagyszerű játékkal a hatodik helyre „ért fel”. További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.