UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-01-09 12:47

Maradt irányító

Az NFL-rájátszás történetének legfiatalabb kezdő irányítója lett Lamar Jackson. A 22. életévét a Los Angeles Chargers elleni playoff-mérkőzés másnapján betöltött quarterback első szezonját töltötte a profi ligában, s bár a hétvégi Wild Card-összecsapás nem róla szólt, az utolsó negyedben bebizonyította: van potenciál a játékában.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz amerikaifutball tengerentúli szakértői még az NFL-draftot megelőzően is posztváltásra ösztönözték a Louisville-i egyetem ifjú irányítóját, Lamar Jacksont. Ritka, hogy az egyetemi bajnokság aktuális legjobbjának választott, Heisman-díjjal kitüntetett játékos képességeit megkérdőjelezik a szakemberek, ugyanakkor Jackson tényleg nem tartozott a legjobb passzolók közé, sokkal inkább atletikusságával tűnt ki.

Lamar Jacksont a szakértők egy része elkapóként látta volna szívesen Fotó: Getty
Lamar Jacksont a szakértők egy része elkapóként látta volna szívesen Fotó: Getty
A bírálatok végigkísérték a játékosbörze 32. választottjának első profi szezonját is. Noha a Baltimore Ravens elsősorban Joe Flacco mögé draftolta az akkor még 21 esztendős quarterbacket, a rutinos irányító sérülése után Jackson lett a kezdőember. Bemutatkozása a Cincinnati elleni győztes találkozót (24−21) követően összességében kedvező visszhangokat váltott ki, hiszen 117 yardot futott (ez a Ravens történelmében rekordot jelentett), 19 passzából pedig 13 sikeres volt, egyszer azonban eladta a labdát. A floridai születésű játékos a 14. játékhéten, a Kansas ellen  adott először két touchdown-passzt egy mérkőzésen, míg a Los Angeles Chargers ellen már 200 passzolt yard fölé jutott, csapata pedig meglepetésre 22−10-es diadalt aratott. A Baltimore a Cleveland Browns legyőzésével megnyerte az AFC északi csoportját, Jackson irányításával pedig 6−1-es mérleggel rendelkezett az együttes − jöhetett a rájátszás. A Chargers elleni Wild Card-mérkőzésen a marylandiek igyekeztek megismételni 15. heti bravúrgyőzelmüket. A mérkőzés első három negyede azonban nem Jacksonról, illetve a Ravens támadóegységéről szólt, az utolsó etap derekáig mindössze 25 passzolt yard szerepelt az újonc neve mellett. Az utolsó esélybe azonban belekapaszkodott a Baltimore, mintegy varázsütésre négy perc alatt a 20 pontos hátrányt hatra dolgozta le, Jackson pedig két touchdown-passzal hozta vissza a mérkőzésbe csapatát. Bár a fordítás végül elmaradt, Jackson az NFL-rájátszás történetének legfiatalabb kezdő irányítójaként remek megmozdulásokkal vétette észre magát az utolsó percekben. Míg ösztönei, látásmódja, fizikai képességei részben veleszületett adottságok, a passzjáték fejleszthető terület − így a 22. életévét a Wild Card-mérkőzés másnapján betöltött quarterbacknek minden esélye megvan, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen. További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN a sportági aloldalunkon.