UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-01-10 18:58

Kitart a lendület

Habár évek óta stabilan szerepelnek utánpótláskorú görkorcsolyázóink a különböző nemzetközi viadalokon, a hazai versenyzési és felkészülési lehetőségek nem túl kedvezőek, és továbbra is alacsony a sportágba érkező állami támogatás mértéke. Mindezek ellenére a görkorcsolya továbbra is népszerű a gyerekek körében, és a szövetség sem hajlandó feladni jövőre irányuló terveit.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huAz utóbbi öt-hat évben rendszerint érmekkel tértek haza utánpótláskorú versenyzőink a különböző korosztályos Európa-bajnokságokról. Jóllehet a sportág fellegváraiban, Szegeden, Tatabányán, Szombathelyen és Kistelken kiemelkedő szakmai- és nevelőmunka folyik, itthon továbbra sem állnak rendelkezésre felkészülésre és versenyzésre alkalmas színvonalas létesítmények. Pedig ha a körülmények jobbak lennének, még több gyerek csatolna görkorcsolyát a lábára.

A magyar görkorcsolyázóknak továbbra is a junior Eb élmezőnye a cél Forrás: utanpotlassport.hu
A magyar görkorcsolyázóknak továbbra is a junior Eb élmezőnye a cél Forrás: utanpotlassport.hu
Garzó Erika, a szegedi Tornádó Team Korcsolyázó Sportegyesület elnöke és edzője, valamint a Magyar Országos Görkorcsolyázó Sportági Szakszövetség (MOGSZ) elnökségi tagja úgy véli, hogy nemzetközi sikeresség tekintetében 2012 óta stabilizálódni látszik a helyzet, hiszen a fiatal versenyzőknek az elmúlt öt-hat évben mindig sikerült valamilyen érmet nyerniük a korosztályos Európa-bajnokságokon. Az aranyérem azonban még hiányzik a gyűjteményből. A nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredmények azonban mindig is szerény tárgyi- és infrastrukturális körülmények között születtek meg. E tekintetben sajnos az elmúlt években sem javult sokat a helyzet, és az országban mindössze három görkorcsolyapálya áll rendelkezésére, tovább még mindig hiányzik egy igazán modern, minden igényt kielégítendő létesítmény. Garzó szerint alacsony a sportág állami támogatottsága is, aminek elsődlegesen az az oka, hogy a görkorcsolya nem szerepel az olimpiai sportágak között. A magasabb állami forráshoz való jutás feltétele, hogy a jövőben a jelenleginél több érem és jobb helyezés szülessen a junior Európa-bajnokságokon, valamint a világbajnokságokon. A korábbi évekhez képest nem sikerült növelni az utánpótlásbázist sem. Bár az óvodában a gyerekek még lelkesednek a görkorcsolyáért, a körülmények miatt a szülők egy idő után más sportágak felé terelik a kicsiket. Mindezek ellenére a MOGSZ lelkesen készül a közeljövőre. 2019-ben két jelentős nemzetközi verseny vár utánpótláskorú sportolóinkra: nyáron a barcelonai Gördülő Sportok Világbajnoksága keretében bonyolítják le a juniorversenyeket, Pamplona pedig a Junior Európa-bajnokságnak ad majd otthont. Érmes esélyeink leginkább az utóbbi tornán lehetnek, elsősorban sprintszámokban és váltóban. A szakember így foglalta össze a jelenlegi felemás helyzetet: „Nem túl szerencsés helyzet, hogy a kicsik körében népszerű görkorcsolya más sportágakhoz képest szinte alig jut állami támogatáshoz, pedig már nemegyszer előfordult, hogy a körülményekhez képest kiemelkedő eredményeket értünk el. A tavalyi Universiádéra például nagyrészt saját pénzből utaztunk ki, és sikerült elérni egy nagyon szép hatodik helyet.” Pénztelenség ide, kedvezőtlen körülmények oda, a sportágban továbbra is kitart a lendület.

További korosztályos hírek a GÖRKORCSOLYA sportági aloldalunkon.