UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-01-18 08:59

Berúgta az ajtót

A 19 éves Máthé Dominik hat góllal, három gólpasszal és rendkívül bátor játékkal mutatkozott be a svédek elleni utolsó csoportmérkőzésen a felnőtt kézilabda-világbajnokságon. A balatonfüredi jobbátlövőn a megilletődöttség nyoma sem látszott, új lendületet vitt a magyar csapat támadásaiba, sorra lőtte a gólokat a világklasszis svéd kapusoknak az egyébként nagy csatában, 33–30-ra elvesztett összecsapáson.

B. V. – utanpotlassport.hu„Egész jó ez a Máthé gyerek” – szólt a vélemény a legnépszerűbb közösségi oldalon az egyik kézilabdás szurkolói csoportban a német-dán közös rendezésű felnőtt-világbajnokságon játszott Magyarország–Svédország mérkőzés félidejében. És valóban, a Balatonfüredi KSE 19 éves jobbátlövője kitűnően szállt be a meccsbe élete első felnőtt vb-mérkőzésén. Úgy bombázta be első hétméteresét a világklasszis svéd kapus, Mikael Appelgren mellett, mintha már évek óta a legmagasabb szinten játszana. Persze a nyíregyházi születésű játékos sem a semmiből került ki a világbajnokságra. Hétről hétre bizonyít az élvonalban a Balaton-parti gárdában, a negyedik helyen telelő együttes eddigi legeredményesebb játékosa az évadban, na meg a nyári junior Európa-bajnokságon is a góllövőlista második helyén végzett. Így nem meglepő, hogy a Csoknyai István, Vladan Matics páros bizalmat szavazott neki, bekerült a bő keretbe, majd Ancsin Gábor sérülése miatt a svédek elleni utolsó csoportmeccsen pályára is léphetett.

Máthé Dominik bátor játékkal és hat góllal mutatkozott be a svédek ellen a felnőtt vb-n Fotó: Illyés Tibor/MTI
Máthé Dominik bátor játékkal és hat góllal mutatkozott be a svédek ellen a felnőtt vb-n Fotó: Illyés Tibor/MTI
A hazai férfiszakág talán legnagyobb ígérete a rá jellemző vagány játékkal hálálta meg a bizalmat. Az első félidőben két átlövésgólja mellé három büntetőt is bevágott, majd a második játékrészben talán a mérkőzés legnagyobb gólját szerezte tíz méterről. Amikor kellett, előkészített, ha arra volt szükség – bár nem az a legnagyobb erőssége –, védekezett. És nem utolsó sorban új színt hozott a sérülésekkel sújtott, végül 33–30-as vereséget szenvedő magyar csapat támadójátékába – láthatóan mindenféle gátlás nélkül játszotta, amit tud. A mérkőzés után azért elárulta, a kezdő sípszót megelőző órákban nem volt nyugodt. „A srácok a meccs előtt azt mondták, hogy merjek játszani, ha helyzet van lőjjek, ahogy csak tudok. De azért így is eléggé féltem a találkozó előtt. Aztán amikor belőttem az első hetest, átszakadt bennem egy gát. Utána úgy tudtam játszani, ahogyan a klubcsapatomban szoktam, és örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a játékhoz. Az utolsó lövésemet kicsit sajnálom, kár, hogy nem sikerült két gólra csökkenteni a különbséget.” A válogatott egyik vezéregyénisége, a találkozón végig a magyar csapat támadásait szervező Lékai Máté is csak dicsérni tudta a fiatal játékost. „Tizenkilenc évesen megmutatta, hogy nincsen betojva, remekül mutatkozott be a nemzetközi porondon. Nagy szükségünk volt rá, hogy valaki előre lépjen támadásban. Ő megtette, le a kalappal előtte.” Ahogyan dicséretet érdemel az egész magyar csapat, amely a vb-n eddigi legjobb teljesítményével rukkolt elő a svédek ellen. A mieink szombaton a középdöntőben újabb skandináv riválissal, a házigazda dánokkal meccselnek, minden bizonnyal a válogatott legújabb hetes- és jobbátlövőjével, Máthé Dominikkel a fedélzeten.