UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2019-01-23 13:03

Formás aranyak Kassáról

Négy magyar klub karatékái indultak, s gyűjtöttek be egy híján kéttucatnyi érmet Kassán, a fiatalon elhunyt Michal Bozogan emlékére kiírt hétvégi nemzetközi versenyen, ahol a teljes mezőnyt tekintve három és félszázan próbáltak szerencsét a japán eredetű harcművészet elkötelezettjei közül.

Jancsó Kornél    utanpotlassport.hu Az idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a szlovákok a Bozogan-emlékversenyt, amelyen a korábbi esztendők gyakorlatának megfelelően a felnőtt karatékák mellett a gyermek, a kadét és a junior korosztályok tehetséges harcművészei is elindultak. A mi szempontunkból az is a hasonlatosság részének tekintendő, hogy ezúttal sem maradtak híján a remek eredményeknek a magyar résztvevők.

Tóth Vanda a felnőtteknél is győzött formagyakorlatával Forrás: justitiase.hu
Tóth Vanda a felnőtteknél is győzött formagyakorlatával Forrás: justitiase.hu
Olyannyira nem, hogy aranyból hármat, ezüstből és bronzból pedig egyformán tízet hoztak haza a Justitia Fuji-Yama SE, az UTE, a Vasas és a Gankaku Team Hungary versenyzői, akik 35 külföldi klub korosztályos kiválóságaival vetélkedtek. Az igazságosság istennőjének nevét viselő klubunk lett a legeredményesebb a kvartettből, amennyiben két első, egy második, továbbá egy harmadik helyet érdemeltek ki képviselői, s mivel valamennyit katában, azaz formagyakorlatban szerezték, meg is nyerték a csapatversenyt ebben a versenyszámban. A vonatkozó listán a Vasas is az élbolyban – egészen pontosan a hetedik pozícióban - végzett az egy ezüst és öt bronz alkotta medálkollekciónak köszönhetően. A „jusztíciások” közül a legkimagaslóbban Tóth Vanda tette a dolgát: nemcsak saját korcsoportjában, a 16-17 éveseknél adta elő a teljes mezőnyt tekintve a leghitelesebben a képzelt ellenfelekkel vívott gyakorlatait, hanem „formás” alakítása aranyérmet ért a felnőttek (!) között is. Küzdelemben – szakszóval kumitében – kevesebb babér termett, de itt is akadt magyar, aki a dobogó tetejére állhatott fel az eredményhirdetéskor: Csóka Boglárka, az UTE karatésa diadalmaskodott a 10-11 évesek korcsoportjában, a 40 kilósok súlycsoportjában. Az újpesti klub egy ezüsttel is gazdagodott, és a két medállal – a magyar klubcsapatok közül a legjobbként – a 12. helyen zárt a kumités eredményességi rangsorban. Három junior kiválóságot illő még külön is megemlítenünk. A Vasasból Szedő Luca a 16-17 esztendősök 59 kg-os küzdelmi kategóriájában, a felnőttek között pedig a 61 kilósok súlycsoportjában nyert ezüstérmet. A Gankaku karatésa, Krammer Krisztián ugyancsak kumitében érdemelt ki két medált is: egy ezüstöt a 76 kg-os junior, egy bronzot pedig a 78 kilogrammos felnőtt kategóriában. Barta Roland, a Vasas versenyzője hatásos katáinak köszönhetően két bronzéremre tett szert Kassán: az egyiket a juniorok, a másikat a felnőttek mezőnyében érdemelte ki.