UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-01-24 22:43

Kiscsillagok háborúja

Három címvédővel és fegyvernemenként közel féltucat esélyessel rajtol pénteken a 2018-2019-es junior vívó ob. A korosztály legjobbjai több mint egy év után csapnak össze újra.

Jön a junior magyar bajnokság Forrás: hunfencing.hu
Jön a junior magyar bajnokság Forrás: hunfencing.hu
K. T. I. – utanpotlassport.hu A hétvégi junior országos bajnokságról legalább egy nagy favorit biztosan hiányozni fog. A legutóbbi két felnőtt magyar bajnoki címet is elnyert, a korosztályos versenyeken idén már csak elvétve induló Pusztai Liza, aki a hétvégén a felnőtt világkupa-sorozat Salt Lake City-i állomásán lép pástra. Hiányában a 2018-2019-es évadot remekül kezdő, a legutóbbi bajnokságon – még 2017 decemberében tartották, a 2018-as naptári év kimaradt – ezüst érmet szerző Nagy Valentina lehet az egyik esélyes a leánykardozóknál. A Honvéd versenyzője mellett két korábbi klubtársa, a magyar ranglista élmezőnyébe tartozó Bérczy Dorottya és a még mindig csak kadétkorú Szűcs Luca, aki november végén a saját korosztályában ob-győztes lett, száll harcba komoly eséllyel a dobogós helyekért – de akár a végső győzelemért is. A fiúknál csaknem lehetetlen megjósolni az esélyeket. Nem is próbáljuk. Ami tény, a legutóbbi győztes, Nagy Martin kiöregedett, az ezüstérmes Milassin Mór pedig ebben a szezonban még nem indult versenyen. A legutóbb dobogós Kozmanovics Gábor, Fröhlich Bálint kettős ugyanakkor most is ott van a magyar ranglista élmezőnyében. A 2018-2019-es évadban az újpesti György Lehel tűnik eddig a legstabilabbnak, nem véletlen, hogy 3450 pontjával magabiztosan vezeti is a juniorranglistát. Az UTE vívója ugyanakkor egy Magyar-kupa előválogató-versenyt leszámítva idén még nem tudott nyerni, három dobogós helye van a hazai versenyekről, illetve december végén a felnőttek között 8. lett. Utóbbi komoly fegyvertény. Szintén ott lesz a mezőnyben ifjúsági olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián, aki jelenleg a ranglista második helyén áll. Urbán Tamást és Noseda Szabolcsot, valamint a válogatottságért szintén nagy csatát vívó Nagy Kristófot sem szabad elfelejtenünk, nem is beszélve a kadétbajnok Horváth Gergőről.  Talán ez a fegyvernem ígérkezik a legfordulatosabbnak a nevek alapján.
A serdülők, a kadét és a juniorok között is magyar bajnok tőröző, Szemes Gergő mesterével, Szabó Istvánnal Forrás: hunfencing.hu
A serdülők, a kadét és a juniorok között is magyar bajnok tőröző, Szemes Gergő mesterével, Szabó Istvánnal Forrás: hunfencing.hu
A leány tőrözőknél Pöltz Anna sérülés miatt kihagyta a legutóbbi versenyeket, ha indul az ob-n mindenképpen számolni kell vele – még ha formája kiszámíthatatlan is lehet. A ranglistamásodik Hajas Nóra szintén kisebb sérüléssel bajlódik, bár legutóbbi ígérete szerint ott lesz a hétvégi mezőnyben. A honvédos Szántay Anna legutóbbi két hazai versenyén egyaránt ezüstérmes lett, alighanem az ob-n megtenné az utolsó lehetséges lépést még előre. A Tus vívója, Hanzl Lilla négy Magyar-kupa-fordulóban indult, háromszor lett harmadik. A kadétbajnokságot három hónapja Nekifor Erika nyerte. Ami biztos, címvédés itt sem lesz: a legutóbbi győztes Kondricz Kata egyfelől kiöregedett, másfelől Párizstól nem messze, St. Maurban indul felnőtt vk-versenyen. A fiúknál egyszerűbb a kép. A címvédő Szemes Gergő szenzációs formában vív. Decemberben a felnőttek között lett ezüstérmes, egyedül a jelenlegi elsőszámú magyar tőrözőnek számító Dósa Dániel tudta megállítani. Novemberben, a kadét ob-n zsinórban harmadszor lett a legjobb a Ferencváros versenyzője. Nem mellékesen, hiába kadét még mindig, már 2017 telén is ő lett a legjobb a juniorok között. Ha Szemes Gergőnek mégsem jönne ki jól a lépés, úgy talán két újpesti és két Törekvés-vívó előtt adódhat esély: Mendrey Tamás és Nedeljkovic Mateja, valamint Mihályi Andor és Maior Mátyás személyében. Leánypárbajtőrben is egy kadét, nevezetesen a 2018-as korosztályos Európa-bajnok Muhari Eszter lehet a legnagyobb favorit. A Honvéd tehetsége megnyerte a legutóbbi felnőtt ob-t, és saját korcsoportjában is nyert novemberben. Vagyis már csak a junior trófea hiányzik a ritkán látott mesterhármashoz. Büki Lili, Turcsák Bianka, vagy épp az ifjúsági olimpiai résztvevő, Dékány Kinga azonban alighanem azon lesz, hogy ez a bravúr ne jöjjön össze. A legutóbbi győztes, Kardos Edina is jól kezdte a szezont, ám a legutóbbi két válogatóversenyen már a legjobb nyolc közé sem jutott be. Érdekes kérdés, címvédőként megtréfálja-e újfent társait.
Nagy Dávid idén a juniorok között eddig megállíthatatlan volt Forrás: hunfencing.hu
Nagy Dávid idén a juniorok között eddig megállíthatatlan volt Forrás: hunfencing.hu
Végére hagytuk a párbajtőröző ifjú férfiakat, akik között három világbajnokot is találunk. A korosztályos ranglista első három helyén álló Nagy Dávid, Andrásfi Tibor és Koch Máté a válogatottnak is alapembere – miként a 2018-as Európa- majd világbajnoki-győzelem során is az volt. Mellettük az egyre jobb formát mutató, idén már szintén junior vk-döntőt vívó Bende Bence, valamint Bányai Botond is kész, hogy csatlakozzon a rögtönzött csillagok háborújához. A mezőnyben Koch Máté a címvédő, ám nem túl jó előjel a számára, hogy az elmúlt másfél hónapban kétszer is összecsapott klubtársával, Nagy Dáviddal, és mind a kétszer kikapott tőle. Nagy nem mellékesen decemberben megnyerte a felnőtt országos bajnoki címet. A 2017 végén még dobogóra álló Debnár Gergely, Farkas Csaba, Sárvári Merse trió viszont kiöregedett. Kár, mert igazán megnéztük volna, mire mennek egymással egy ennyire erős mezőnyben. A junior magyar bajnokság selejtezőit pénteken tartják, szombaton a főtáblás küzdelmeké, vasárnap a csapatbajnokságé lesz a főszerep a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Három címvédővel, és megannyi korosztályos világ- és Európa-bajnoki érmessel a fedélzeten aligha lesz unalmas a hétvége… Az ob-val kapcsolatos hírekét az esemény Facebook-oldalát is érdemes lehet felkeresni, amelyet IDE KATTINTVA lehet elérni.  Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.