UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-02-03 18:03

Megragadná az esélyt

„Mindenképpen élni szeretnék a lehetőséggel, meg akarom győzni az edzőket, hogy a továbbiakban is érdemes számolni velem” – mondja Horváth Bálint, a felnőtt jégkorong-válogatott debütálás előtt álló támadója. A svéd Rögle 19 éves játékosa a bledi négycsapatos torna előtt adott interjút, amelyben elmondta: célja, hogy hosszú távon megragadjon Európa egyik legerősebb bajnokságában.

B. V. – utanpotlassport.huA felnőtt jégkorong-válogatott fiatal csapattal utazik el a februári szlovéniai felkészülési tornára, amelyen a magyar együttes a gazdák mellett a fehéroroszokkal és az olaszokkal is összecsap. Jarmo Tolvanen több újoncnak is meghívót küldött, három 1999-es születésű játékos is szerepet kaphat Bledben, többek között a 14 éves kora óta Svédországban légióskodó Horváth Bálint.

Horváth Bálint élne a hirtelen jött lehetőséggel, amit a felnőttválogatott szövetségi kapitányától, Jarmo Tolvanentől kapott Fotó: Lasse Mauritzson
Horváth Bálint élne a hirtelen jött lehetőséggel, amit a felnőttválogatott szövetségi kapitányától, Jarmo Tolvanentől kapott Fotó: Lasse Mauritzson
– Először kerültél be a felnőttválogatott keretébe. Meglepett, hogy már a „nagyok” között is számolnak veled? – Nem mondhatnám, hogy számítottam rá. Korábban nem hívtak be, így persze meglepetésként ért. Nagy megtiszteltetés, hogy én vagyok az egyik olyan fiatal játékos, akinek a játékára kíváncsi a szakmai stáb. – Az év nagy részét Svédországban töltöd. Azért jó néha hazajönni a válogatotthoz? – Mindig boldog vagyok, és örömmel jövök, ha a nemzeti csapatba hívnak haza. Jó ilyenkor találkozni a csapattársakkal. Annak különösen örülök, hogy most a felnőttek között unokatestvéremmel, Odnoga Mátyással szerepelhetek együtt. – Mik a céljaid ezen a szlovéniai viadalon? – Mindenképpen élni szeretnék az eséllyel, meg akarom győzni az edzőket, hogy a továbbiakban is érdemes számolni velem. Jó három mérkőzést akarok zárni, amely után akár a világbajnokság előtti bő keretbe is bekerülhetek. – Idén már szerepeltél a decemberi U20-as világbajnokságon. Hogyan emlékszel vissza a tornára? – Ha röviden akarnám megfogalmazni: az eleje jó volt, a befejezés viszont kevésbé sikerült. Az első három meccsen remekül játszottunk, magabiztos győzelmeket arattunk. Aztán a szlovének elleni vereség visszavetette a hangulatot, így a lengyelekkel szemben is alulmaradtunk, a feljutás nem jött össze, harmadik hely lett a vége. De ettől függetlenül azt gondolom, hogy nagyon tehetséges korosztály vagyunk, amelyből idővel több felnőttválogatott játékos fog kinőni. – Tizennégy éves korod óta Svédországban játszol. Mennyire volt nehéz a kezdeti időszak, és hogyan alakul az életed manapság? – Szerencsés vagyok, mert elég fiatalon kerültem ki, könnyebben megtanultam a nyelvet és gyorsan befogadtak a csapatba. Mára már azt mondhatom, úgy kezelnek, mintha „igazi” svéd lennék, nagyon jól érzem magam. – Mi az erőssége a svéd utánpótlásképzésnek? Melyik területen található a legnagyobb különbség a magyarországi viszonyokhoz képest? – A mentalitásban látom a legnagyobb eltérést. A kezdeti időszakban még sokkal játékosabbak az edzések, a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a jégkorongot. Aztán fokozatosan növekszik a versengés, napról napra meg kell küzdeni a helyért a csapatban. – Bemutatkoztál már a svéd elsőosztályban is, a juniorligában rendszeresen szerepelsz. Mik a céljaid az évad második felére? Hogyan tervezed a jövőt? – Feltétlenül be akarunk jutni a rájátszásba, ehhez az első hat hely valamelyikén kell zárnunk a középszakaszt. A teljesítményemmel profi szerződést akarok kiharcolni magamnak a felnőttcsapattal, és idővel a svéd élvonalban szeretnénk elhelyezkedni. Persze, képben van az NHL is, de a tengerentúlra még nagyon hosszú út vezet.   További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.