UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-02-10 19:34

Fergeteg és Formula–1

A három válogatóverseny után kiderült, kik képviselik hazánkat a márciusi, eszéki 10 méteres sportlövő junior Európa-bajnokságon. A válogatók színvonaláról, az esélyekről Győrik Csaba szövetségi kapitány beszélt.

Sztrik Martin Mint azt a sportág kedvelői már jól tudják, március 16. és 24. között rendezik meg a sportlövők felnőtt, illetve junior 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokságát a horvátországi Eszéken. Az utazó keret összetételéről három válogatóverseny döntött, amelyek közül az utolsó a múlt heti százhalombattai országos bajnokság volt.

A szövetségi kapitány szerint sokat várhatunk a magyar légpuskásoktól az eszéki junior Eb-n; a képen a komáromi Horváth Lea és Pekler Zalán Fotó: Kalapos Mihály
A szövetségi kapitány szerint sokat várhatunk a magyar légpuskásoktól az eszéki junior Eb-n; a képen a komáromi Horváth Lea és Pekler Zalán Fotó: Kalapos Mihály
A kontinensviadalra hazánk nemenként három-három utánpótláskorú versenyzőt delegálhatott mindkét számban, légpuskában és légpisztolyban. A válogatók összesített eredménye alapján kiderült, hogy a pisztolyosok közül Nagy Máté, Joó Attila, Tamási Péter, Fábián Sára, Jákó Miriam és Komáromi Krisztina utazhat, míg a puskásokat Klenczner Márton, Pekler Zalán, Török Ferenc, Horváth Lea, Mészáros Eszter és Lovász Dorina képviseli. „A korosztály hazai legjobbjai mérik össze tudásukat az Eb-n, ehhez kétség sem fér – mondta Győrik Csaba, a sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya. – Ráadásul a felnőtt légpuskacsapatban helyet kapott két juniorkorú sportlövő is, Dénes Eszter és Borsos Fanni. Mindez azt jelzi: az utánpótlás-nevelés jó úton halad és a kétezer-tizenháromban elindult kiemelt sportágfejlesztés eredményes volt.” Fiataljaink legutóbb – Pekler Zalán kivételével, aki aranyérmet szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia vegyespárosversenyében – szeptemberben, a csangvoni junior világbajnokságon mérették meg magukat világversenyen, és két egyéni ezüst-, valamint két csapatbronzérmet hoztak el. A magyar küldöttség legjobbja a korosztályos ötkarikás játékokon is résztvevő komáromi fiú volt, aki a szabadpuskások fekvő testhelyzetű számában és a puskások 50 méteres három testhelyzetű viadalán egyaránt második lett. Győrik kapitány így nyilatkozott akkor Peklerről: „Nem is kérdés, Zalán volt a juniorvébé magyar sztárja. Egyáltalán nem meglepő, hogy érmeket nyert, a kérdés csupán az volt: hányat akasztanak majd a nyakába? Az összetett után picit lógatta az orrát, mivel hajszálon múlott az arany, de ezt a szituációt is a helyén kell tudni kezelni. Nem szabad keseregnie, főleg azért nem, mert még rendkívül fiatal. Fényes jövő vár rá.” A szakvezető most is sokat vár, ám nem csak Peklertől. „Úgy gondolom, a legerősebb a lány légpuskás csapatunk lesz, hiszen a gödöllői Mészáros Eszter olyan fergeteges országos csúcsot lőtt az ob-n, ami nem hogy női, férfi felnőtt szintű eredmény is. Ő és klubtársa, Lovász Dorina, kiegészülve a harmadik gödöllői társukkal csapatban megdöntötték a férfi csúcsot. Ez szerintem tökéletesen érzékelteti, hogy a lányok milyen magasságokban járnak. A fiúk mezőnyében természetesen Zalán is a legesélyesebbek között szerepel. Neki Csangvonban ugyan nem ment a tízméteres verseny, ennek viszont megvolt az oka. Kiderült, hogy a puskájával volt baj, azt kellett kicserélni, miután a gyári szervizben sem tudták kijavítani a hibát. Mivel ez a szám a lövészet Formula–1-e, ugyanúgy, mint az autóversenyzésben kizárólag csak a legjobb fegyverek tudnak megfelelni. Az új puskával egyáltalán nem lesz meglepetés az ő éremszerzése” – zárja Győrik. A szövetségi kapitánytól azt is megtudtuk: a delegáció tagjai március 4-től közösen edzőtáboroznak egy héten keresztül, de addig sem lesz tétlenkedés, hiszen február közepén világkupaversenyt rendeznek Újdelhiben.   További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.