UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-02-14 20:20

Ecuador a bajnok

Bombameglepetésre az ecuadori válogatott történelmi sikerével zárult a Chilében rendezett dél-amerikai U20-as labdarúgó-bajnokság, míg a favorit brazilok csupán az ötödik helyen zártak, így lemaradnak az U20-as világbajnokságról. A Copa América korosztályos változatának megfelelő viadalon a szokatlan lebonyolítási rendszer mellett kiemelkedő fiatalokra is felfigyelhettünk, akik a közeljövőben Európa topklubjaiban bizonyíthatnak.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA mindennapi futballkedvelők ugyan mérsékelt figyelemmel követték a dél amerikai U20-as labdarúgó-bajnokságot, európai klubok játékosmegfigyelőinek tömege utazott el a torna helyszínére, Chilébe. A tornán, amely a Copa América korosztályos változata, ugyanis rendre feltűnnek csiszolatlan gyémántok, akik zömükben még hazájuk bajnokságában szerepelnek. Két évvel ezelőtt például az Everton jelenlegi házi gólkirálya, a brazil Richarlison, az Inter tízese, az argentin Lautaro Martínez és a Juventus uruguayi középpályása, Rodrigo Bentancur is a kontinenstornán bontogatta szárnyait.

Történetének első U20-as kontinensbajnoki címét nyerte az ecuadori válogatott Fotók: fifa.com
Történetének első U20-as kontinensbajnoki címét nyerte az ecuadori válogatott Fotók: fifa.com
Egyedülálló, hogy a dél-amerikai bajnokságon a térség minden országa képviselteti magát, kivéve a függetlenként nyilvántartott Suriname-ot és Guyanát. A bajnokság lebonyolítási rendszere sem mindennapi, hiszen a tíz együttest két ötös csoportra bontják, a három-három továbbjutó pedig hatos döntőben, körmérkőzés útján dönti el a végső helyezéseket. A kontinensviadal egyben kvalifikációs torna is volt, hiszen a négy legjobb válogatott részt vehet a lengyelországi U20-as világbajnokságon. Itt elérkeztünk a viadal első komoly meglepetéséhez, a brazilok ugyanis csupán az ötödik helyen zártak, így zsinórban másodszor maradnak távol a korosztály világbajnokságától. A csoportkörben másodikként zárt Seleção teljesítménye az első pillanattól kezdve csalódást keltett: Carlos Amadeu fiai négy meccsen csupán három gólt szereztek a torna első szakaszában, és Venezuela mögé szorultak. A gólok a hatos döntőben sem jöttek, öt találkozón mindössze háromszor találtak be a brazilok. A félelmetesnek beharangozott Rodrygo, Lincoln csatárkettős ugyan összesen öt gólt szerzett, ez kevésnek bizonyult az üdvösséghez.
Leonardo Campana hat gólt szerzett a tornán Fotó: fifa.com
Leonardo Campana hat gólt szerzett a tornán Fotó: fifa.com
Ha már góloknál tartunk, hiba lenne mindent a brazilok nyakába varrni, a chilei viadal ugyanis a kontinenstorna történetében a legkevesebb találatot hozta: 35 találkozón mindössze 60 gól esett, ez 1.71-es meccsenkénti átlagot jelent. Árulkodó, hogy a legeredményesebb, ecuadori válogatott is mindössze tizennégyet szerzett kilenc találkozón, ami alig több, mint másfél gól meccsenként. A végső győzelemhez és az ecuadori labdarúgás történelmének első U20-as dél-amerikai bajnoki címéhez azonban ez is elég volt. Jorge Celico mester fiai kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak a torna mindkét szakaszában − ellentétben például a venezuelai gárdával, amely noha ugyancsak csoportgyőztesként zárt, de a hatos döntőben csupán egy győzelmet és egy döntetlent tudott felmutatni. Az ecuadori válogatott azonban kilenc találkozón mindössze hat gólt kapott. Ebben óriási szerepe volt Moises Ramirez (18) kapusnak és a Jackson Porozo (18) irányította védelemnek.
A brazilok ütötték el az argentinokat a végső sikertől
A brazilok ütötték el az argentinokat a végső sikertől
A legtöbb figyelem mégis Leonardo Campana (18) teljesítményét övezte a torna során, a ballábas center hat találatig és gólkirályi címig jutott. A viadal kulcspillanata is az ő nevéhez fűződik, hiszen a kolumbiaiak ellen a 94. percben szerzett győztes gólt − ha nincs az a találat, most az argentinok sikeréről írhatnánk, hiszen az ecuadoriak végül 10, míg az Albicelestes kilenc egységgel zárt a döntő szakaszban. A Fernando Batista irányította kék-fehérek a torna előrehaladtával folyamatosan javuló formát mutattak, s ez kis híján kifizetődőnek bizonyult, ám az ecuadoriakkal szemben kétszer is alulmaradtak, és a braziloktól is kikaptak az utolsó fordulóban. Sorsuk a saját kezükben volt, a kapus Manuel Roffo, illetve a két középpályás, Anibal Moreno és Gonzalo Marioni egyaránt kiemelkedőt nyújtott. A dobogó harmadik fokára a címvédő Uruguay csapata állhatott fel, amelyben remekelt Nicolás Schiappacasse (20) is. Az Atletico Madrid kötelékébe tartozó, jelenleg Parmában szereplő támadó négy gólig jutott. A torna álomcsapatába egyébiránt négy ecuadori játékos mellett két uruguayi, két argentin, illetve egy-egy brazil, venezuelai és kolumbiai játékos került be. Az U20-as korosztály világbajnoksága májusban kezdődik Lengyelországban, a dél-amerikai térséget pedig Ecuador, Argentína, Uruguay és Kolumbia képviseli.

DÉL-AMERIKAI U20-AS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG A torna végeredménye (második szakasz) 1. Ecuador 10 pont, 2. Argentina 9, 3. Uruguay 8, 4. Kolumbia 5, 5. Brazília 5, 6. Venezuela 4 A csoportkörben búcsúzott: Chile, Bolívia, Paraguay, Peru Góllövőlista: 1. Leonardo Campana (ecuadori) 6 gól, 2. Nicolás Schiappacasse (uruguayi) 4 A torna álomcsapata: Kevin Mier (kolumbiai) − Diego Palacios (ecuadori), Jackson Porozo (ecuadori), Maximiliano Araújo (uruguayi) − Santiago Sosa (argentin), Marcos Bahia (brazil), Gonzalo Plata (ecuadori), Samuel Sosa (venezuelai) − Julián Álvarez (argentin), Leonardo Campana (ecuadori), Nicolás Schiappacasse (uruguayi)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.