UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-02-14 11:06

Zajlik a jégen az élet

Az elmúlt hetek és hónapok a téli sportágakról szóltak. Hazai és nemzetközi viszonylatban is számos megmérettetésen vannak túl korosztályos versenyzőink mind műkorcsolyában, mind pedig gyorskorcsolyában, a short trackesek viszont még mindig nem álltak meg: újabb és újabb versenyhétvégék követik egymást.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Néhány héttel ezelőtt a gyorskorcsolyázók kezdték meg az utánpótláskorúak versenyeit, az országos bajnokságon negyvenhárman álltak rajthoz a Városligeti Műjégpályán. Évről évre többen vannak, a tavalyihoz képest mintegy tíz-tizenöt fővel gyarapodott a létszám.

Egyre több fiatal verseng az utánpótlás-bajnokságokban – és ebből a magyar korcsolyasport egésze profitálhat Forrás: Hunskate
Egyre több fiatal verseng az utánpótlás-bajnokságokban – és ebből a magyar korcsolyasport egésze profitálhat Forrás: Hunskate
A 19 esztendős Bejczi Botond utolsó éves juniorként mind a négy versenyszámában aranyérmet szerzett, a múlt héten pedig a helsinki junior világkupa-versenyen indult el Dieterle Fábiánnal egyetemben. A legtöbb gyorskorcsolyázó „kétlaki életmódot” folytatott, illetve folytat: Bejczihez hasonlóan a legtöbb fiatal a görkorcsolyázást követően vált jeges környezetre. Vannak viszont, akik rövid pályás gyorskorcsolyázásban is kipróbálják magukat, így számukra ilyenkor a versenyprogram is sűrűsödik. A gyorskorcsolyázók után következett a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás országos bajnoksága, amelyen száztizenhárom short trackes versengett a Gyakorló Jégcsarnokban. A fiatalok közül nyolcan – Dobrán Fanni, Somogyi Barbara, Tóth Eszter és Túri Anna, valamint Bontovics Balázs, Sziklási András, Talabos Attila és Tiborcz Dániel – a nemrégiben Kanadában megrendezett junior-világbajnokságon is elindulhattak. Közülük a vb-n Talabos érte el a legjobb egyéni helyezést: az 500 méteres B-döntőben második, így összetettben a hatodik helyen végzett. Somogyi Barbara teljesítménye is említésre méltó, a tizenhat esztendős versenyző a korosztályos vb előtt a felnőtt Európa-bajnokságon szerepelt, ő volt a női váltó negyedik tagja. A világversenyeket követő ob-n Somogyi nem indult, mivel a drezdai világkupa-viadalra utazott, viszont a Kanadát megjárt többi versenyző rajthoz állt. Vezetőedzőjük, Szabó Krisztián a zsúfolt versenynaptár miatt nem várt kimagasló eredményeket, a válogatott fiatalok többsége legalább egyszer mégis felállhatott  a dobogó tetejére. A műkorcsolyázók a hétvégén a Vasas Jégcentrumban versenyeztek az utánpótlás ob-n. A különböző korcsoportokban összesen százharmincegy versenyző lépett a jégre a bajnoki címek megszerzéséért. A tét a juniorok számára volt a legnagyobb: a legjobbak kvalifikálhatták magukat a korosztályos világbajnokságra. A műkorcsolyázók közül a téli EYOF-on is induló Láng Júlia vívta ki a rajtjogot, míg a jégtáncosok közül Marton Villő és Szemko Danijil indulhat a korosztályos vb-n. A hazai nagy versenyek tehát véget értek, de ezzel fejeződött be a jeges idény, nem pihenhet senki sem – különösen igaz ez a rövid pályás gyorskorcsolyázókra. A világbajnokságot megjárt, majd az ob-n jól teljesített juniorok közül négyen a téli, szarajevói EYOF-ra is elutaztak. Somogyi Barbara, Dobrán Fanni, Bontovics Balázs és Talabos Attila számára ez lesz a versenyszezon megkoronázása, edzőjük pedig nagy esélyt lát a jó szereplésre. Szabó Krisztián bizakodó, a fiúkat az A- vagy a B-döntőbe várja, a lányoknál pedig a cél a tizenhat közé jutás, de egy B-döntős futam sem kizárt. A két lány-két fiú felállású vegyes váltó is okozhat kellemes meglepetést. Biztató az összes korcsolyaszakágra nézve, hogy egyre több fiatalt csábít a jég, s évről évre egyre több tehetség pallérozódik a klubokban – ebből pedig a jövőben a válogatottak is profitálhatnak.   További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.