UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-02-16 13:41

Kezdődik a szezon

Az utánpótláskorú íjászok vasárnap a 3D- és a történelmi kategória országos bajnokságán vesznek részt Békéscsabán. A két szakág versenyére számos nevezés érkezett.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az országos bajnokságon 3D-re 279-en, míg a történelmi íjászatra 261 fiatal nevezett. „Gyerekek, serdülők, kadétok és ifik egyaránt részt vesznek a békéscsabai ob-n, s külön öröm számunkra, hogy ennyi nevezés érkezett ” – mondta Windischmann Mercédesz, a Magyar Íjász Szövetség elnöke.

Történelmi formaruha Forrás: misz.hu
Történelmi formaruha Forrás: misz.hu
„Teremversenyről beszélünk, amely más kategória, mintha kint, a szabadban zajlanának az események. Teljesen más a környezet, viszont a csarnok nem lesz kicsi, szerencsére. Szükség is lesz nagy helyre ahhoz, hogy ilyen magas létszámú mezőnynek biztosítani tudjuk a megfelelő körülményeket.” A 3D íjászat során a fiatalok más és más formájú „vadakra” lőhetnek. Érdekessége a versenynek, hogy a különböző zónákat nem színek, hanem térbeli bemélyedések jelölik, vájatok vannak a célon – innen az elnevezés. Tekintettel, hogy az ob teremben lesz,
3D-s vad, színek helyett mélyedésekkel Forrás: misz.hu
3D-s vad, színek helyett mélyedésekkel Forrás: misz.hu
nem változik a lőtáv, viszont magaslatok lesznek építve, így a versenyzők 4-szer lőhetnek vadra. Történelmi íjászaink a hagyományőrzés fényében versenyeznek: kötelező előírások mentén, korhű, történelmi jellegű ruhákban szerepelhetnek. „Amikor a szabadtéri versenyidőszak befejeződik, akkor történik meg a technikai átállás a teremversenyekre. Most pedig, amikor már ismét közelegnek a kinti megméretések, a gyerekek ilyenkor, a szezonkezdettel egyetemben próbálgatják a felszerelést. Felkészülésnek sem utolsó egy teremverseny: formába kerülnek, összemérhetik tudásukat a többi íjásszal.  Bízunk abban, hogy az ob után még jobban belelendülnek utánpótláskorú versenyzőink is a mindennapokba, valamint a versenyzésbe, sok minden vár még rájuk az évben” – tette hozzá Windischmann Mercédesz.   További korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.