UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-02-23 11:07

Birokra Magyar!

A Budapesti Honvéd Sportegyesület birkózó szakosztálya több évtized után 2016-ban alakult újra. A 2015-ös előkészületek után a NIKÉ SE integrálódott, így alakult meg a Honvéd-NIKÉ SE, melyet számos siker és jó eredmény követett. A szakosztály egyre sikeresebb, egyik legfőbb céljuk pedig az: hogy a birkózó utánpótlás virágozzon, s a fiatalokból jó sportolók és jó emberek váljanak.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu „Szakosztályunk és a Honvéd hatalmas utánpótlásbázissal rendelkezik. Országos szinten, illetve határon túl is komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, mégpedig azért, hogy a magyar birkózásnak vissza tudjunk adni valamit abból, amit mi is kaptunk a sporttól korábban” – mondta Balogh Vilmos, a szakosztály igazgatója.

A Honvéd birkózó szakosztálya komoly figyelmet fordít az utánpótlásnevelésre Forrás: Budapesti Honvéd Sportegyesület
A Honvéd birkózó szakosztálya komoly figyelmet fordít az utánpótlásnevelésre Forrás: Budapesti Honvéd Sportegyesület
A szakember mintegy harminc évig Marcaliban foglalatoskodott birkózással, összességében pedig már ötven éve a birkózószőnyegen tölti mindennapjait. „Korábban a NIKÉ SE központja Fonyódon volt, az integrálódást követően kerültünk Budapestre, jó pár évvel ezelőtt. Célunk a minél nagyobb utánpótlásbázis kialakítása. Az ország számos pontján vannak kihelyezett szakosztályaink” – tette hozzá Balogh. A klubnál az úgynevezett „Birokra Magyar!” programban teljesedik ki a célkitűzés, amely tíz éve működik már: Komárom-Esztergom megyében, Veszprém- és Somogy megyében is több, kisebb szakosztállyal rendelkeznek, számos kisgyermekkel foglalkoznak, s a határon túlra is elér programjuk. „Ezt úgy hívjuk: Kárpát medencei Diák- és Sportprogram. Kárpátalján nagyon sok magyar származású birkózónk van, Erdélyben elindítottunk egy szőnyegprogramot, illetve a Felvidékkel és a vajdasági Magyarkanizsával is jó kapcsolatban állunk, figyelünk külhoni birkózókra is” – árulta el a szakosztály igazgatója. A befektetett energia pedig megtérül: a Honvéd-NIKÉ SE felnőtt birkózói és az utánpótlás korosztály is kiválóan teljesített az elmúlt esztendőkben és idén is. Az U23-as országos bajnokságot kötött- és szabad fogásban, valamint női szakágban magasan megnyerték a fiatalok a csapat pontversenyében, és a legutóbbi megméretésük is Honvéd-fölényt hozott: a tokodi junior minősítési versenyen 13 fiatal indult vörös-fekete színekben, közülük pedig nyolcan érmet is szereztek.
Balogh Vilmos, a Honvéd szakosztályának igazgatója. Forrás: BHSE
Balogh Vilmos, a Honvéd szakosztályának igazgatója. Forrás: BHSE
A BHSE birkózó szakosztálya különleges figyelmet és menedzselést fordít a fiatalok külföldi versenyeztetésére is. „Az eredményesség mellett van még egy fő célunk: a birkózás és a sport szeretete az, amit elsősorban szeretnénk átadni a gyerekeknek. A legfontosabb, hogy az utánpótláskorú versenyzőink mellett legyenek a legjobb edzőink. Ha a fiatalok nem kapják meg a kellő motivációt, képzést és nevelést, amellyel jó felnőtt birkózókká válhatnak, akkor vesztettünk” hangsúlyozta Balogh Vilmos. Az egyesület jelenleg arra készül, hogy a ceglédiekkel is együttműködési megállapodást kössön, tehát az összefogás a vidéki klubokkal tovább folytatódik. A Magyar Diaszpóra Tanács októberi tanácskozásán a klub bejelenti: a diaszpórában élő magyar birkózó fiatalok számára is lehetőséget biztosít. „A sportolás mellett fiataljaink oktatása és képzése is fontos. A kisebbek, akik Budapestre kerülnek, a Kozma István Akadémiával együtt készülnek, később pedig tovább tanulhatnak. Számos versenyzőnk a korosztályos versenyzést követően a birkózás mellett folytatja tanulmányait is: egyetemen, főiskolán érlelődnek. A sport mellett tanulni is kell és az életre is neveljük őket, hogy jó emberekké váljanak, s később ők nevelhessék tovább az ifjú birkózókat” hangsúlyozta a klub filozófiáját Balogh Vilmos. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.