UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-02-24 12:50

Vidám szigetiek

A Budapesti Déli Városkapu fejlesztési program keretében felépülhet a Dunai Evezősközpont. Ifjabb Pergel László, az ország egyik evezős fellegváraként számon tartott Csepel Evezős Klub utánpótlás-szakedzője a beruházástól azt reméli, hogy még több gyerek kap kedvet az evezéshez.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huAmennyiben a Budapesti Déli Városkapu fejlesztés keretében megépül a Dunai Evezősközpont, az eddiginél kulturáltabb körülmények között fogadhatják Csepelen az evezni vágyó gyerekeket. A klub eredményességéhez mindez persze nem elegendő: az eddig elért sikerek mögött alaposan átgondolt szakmai koncepció húzódik. Ennek legfontosabb eleme az utánpótlásbázis növelése, amely egyben az egyesület fennmaradásának kritériuma.

Sok gyerek választja az evezést Csepelen Forrás: csepelek.hu
Sok gyerek választja az evezést Csepelen Forrás: csepelek.hu
Ifj. Pergel László utánpótlás-szakedző és testnevelőtanár, aki hét éve dolgozik az egyesületben, azt reméli, hogy minél több gyerek szereti meg az evezést Csepelen, ahol európai szintű evezősközpont épül. „Hét éve kerültem az egyesületbe azzal a szándékkal, hogy növeljük a klubban sportoló gyerekek létszámát. Első lépésként a legkisebbeket kellett megszólítanunk. Módszeres, több hónapig tartó munkával szemeltük ki a gyerekeket: jártuk az iskolákat, szórólapoztunk, ergométeres bemutatókat tartottunk. Ez olyan jól sikerült, hogy három hónapot követően 30-40 új gyermek elkezdte nálunk az evezést” – emlékezett vissza a szakember. A többi pedig már szinte magától ment: évről-évre újabb jelentkezők keresték fel az egyesületet azzal a szándékkal, hogy ott sportoljanak. Őket már nem kellett külön meggyőzni a sportág szépségeiről: a klubban evező gyerekek hozták magukkal őket. Ma már 125 utánpótláskorú sportoló készül a versenyekre. Pergel László azt is büszkén mesélte, hogy minden korcsoportban sikerült állandósítani a versenyzői létszámot. A siker titka, hogy az egyesület az utóbbi években változtatott utánpótlásképzés koncepcióján. Korábban minden korosztállyal egy edző foglalkozott, most azonban a szakemberek több éven keresztül edz a gyerekeket. Így az edző jobban átlátja a gyerekek fejlődését, és szorosabb munkakapcsolatot tud velük kiépíteni. Pergel szerint az új módszer segítségével csökken a sportágat elhagyók aránya is. „Szakmai sikerként könyvelhetjük el, hogy nálunk alacsony a lemorzsolódási arány. A magas taglétszám és a széles sportolói bázis biztosítása a szakmai koncepciónk fontos része, és egyben garancia az egyesület jövőjére is. Minél több gyerek sportol nálunk, annál könnyebb megtalálni a tehetségeket.”  Az eredményesség mellett azt is sikerként tartják számon, hogy a gyerekek kulturált, nyugodt környezetben űzhetik azt a sportot, amit igazán szeretnek. Az egyesületben hangsúlyt fektetnek arra, hogy a sportoláshoz feszültségmentes és otthonos környezetet teremtsenek. Ebből fakadóan Csepelen a gyerekek nemcsak űzik, hanem meg is szeretik az evezést: „Nálunk nemcsak edzések folynak, hanem komoly nevelőmunka is” – hangsúlyozta Pergel. A szakember biztos benne, hogy amennyiben elkészül a Dunai Evezősközpont, az evezés még népszerűbbé válik a gyerekek körében, és akár meg is duplázódhat a jelenlegi sportolói taglétszám. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.