UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-03-02 09:00

Tovább folyik az építkezés

A vegyes magyar curlingcsapat bronzérmet nyert a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), Szarajevóban. A Biró Blanka, Dobor Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén összetételű csapat történelmet írt: önmagában már az is tettnek számított, hogy a téli EYOF-ok történetében először léphetett jégre magyar csapat, az igazi csodát azonban az olimpiai bronzérem jelentette.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huNálunk a curling még mindig a kevésbé ismert sportágak közé tartozik. Az alapvetően Észak-Amerikában és a skandináv országokban népszerű ágazat műveléséhez speciális eszközökre és – főleg – pályákra van szükség, utóbbiakból Magyarországon mindössze egy áll rendelkezésre. A téli EYOF-on elért magyar siker azonban sokat javíthat a sportág népszerűségi mutatóján. Joggal vetődik fel a kérdés: a bronzérem a véletlen műve, vagy tudatos építkezés eredménye?

Curlingcsapatunk nem a véletlennek köszönheti a bronzérmet az idei téli EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Curlingcsapatunk nem a véletlennek köszönheti a bronzérmet az idei téli EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
„A bronzérem a tudatos építkezésnek köszönhető – reagál Kiss Bálint, a hazai szövetség sportigazgatója. – A curling elsősorban az észak-amerikai és a skandináv országokban bír nagy hagyományokkal, így a világversenyeken mindig ők a legeredményesebbek. Ugyanakkor feljövőben vannak más európai országok is, főként az új szakágakban, például a vegyes csapatversenyekben. Szövetségünk korán felismerte, hogy a hagyományos szakágakban nagy a lemaradásunk, míg a vegyes párosban és a vegyes csapatban nagyobb a felzárkózás esélye, amennyiben időben elkezdjük az utánpótlásképzést. A mostani bronzéremnek ebben nagy szerepe lehet.” A sportág tömegbázisa egyelőre kicsi, a rendelkezésre álló infrastruktúra pedig szűkös. Ennek ellenére a szövetség számos projekt és népszerűsítő esemény segítségével igyekszik minél többekkel megismertetni a curlinget. Jut figyelem az ifjúsági és juniorkorú versenyzőkre is, kiváltképp a korosztályos válogatottaknak: a szövetség jelentős szakmai támogatást nyújt edzőtáborokhoz, külföldi versenyzési lehetőségekhez, és biztosítja a szakmai stábot a nemzeti csapatoknak. A viszonylag későn indult hazai utánpótlásképzés egyik kézzelfogható eredménye a vegyes csapat téli EYOF-on elért harmadik helye, de azt vélhetően csak kevesen tudják, hogy leány és fiú juniorválogatottunk az utóbbi két évben nagyon közel állt ahhoz, hogy a világbajnokság B csoportjából az elitkörbe jusson. Kiss Bálint szerint ezekben a sikerekben egy tényező kiemelkedően fontos szerepet játszott: a szövetség döntésének értelmében ettől az idénytől csakis azok a sportolók képviselhetik hazánkat a nemzetközi színtereken, akik a válogatóversenyt megnyerik, így ténylegesen a legjobb formában lévők jutnak el a világbajnokságra és más nagy tornákra. Visszatérve az EYOF-ra, a sportigazgató úgy látja: nagyon meg kell becsülni a harmadik helyet: „Nagy-Britannia és Svájc a papírformát érvényesítve előzött meg minket, miközben olyan országokat utasítottunk magunk mögé, mint Dánia, Norvégia vagy az ifjúsági korosztályban jelentős játékerőt képviselő Csehország. Márpedig ezek az országok jóval előbb járnak nálunk mind a sportág-, mind a tömegbázis-fejlesztésben” – szögezi le. A jövő biztatónak tűnik: a szövetség növelni kívánja a sportág tömegbázisát, és hamarosan három új curlingpálya épül a fővárosban. További korosztályos hírek CURLINGBEN a sportági aloldalunkon.