UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-03 08:47

Ötödik az ötödiken?

Újvidéken kezdődik hétfőn az U23-as birkózó Európa-bajnokság. A magyar csapat mindhárom fogásnemben indít versenyzőt, összesen huszonnégyet, nem titkolt érmes reményekkel. Mi több, a korosztály ötödik kontinensbajnokságán megszülethet az ötödik magyar aranyérem is.

BZ - utanpotlassport.hu U23-as Eb-t korábban is rendeztek már a birkózásban, mégpedig 2003-ban Budapesten, veterán-világbajnoksággal párhuzamosan. Igaz, Olimpiai Reménységek Versenye néven az Olimpiai (atlétikai) Csarnokban. Azt nem hivatalos bajnokságként tartja számon a sportág, és hiába volt sikeres, folytatása akkor nem lett, mígnem 2015-ben a lengyelországi Wałbrzychban végre igen. A versenyforma annyira új, hogy a többi földrész közül eddig csak Ázsia vetette be; az ideinek a mongol főváros, Ulánbátor ad otthont március végén. Az eddig lezajlott négy U23-as Eb-n négy magyar arany született. 2016-ban a bulgáriai Ruszében a kötöttfogású Szilvássy Erik (85 kg) és a női szakágban Németh Zsanett (75 kg) győzött. Egy évre rá Szombathelyen Németh Zsanett megvédte az Európa-bajnoki címét, és első lett a kötöttfogású Lévai Zoltán (75 kg) is. Most tehát következik az ötödik U23-as Eb, az ötödik magyar aranyérem reményében. A hétfőn Újvidéken kezdődő versenyen a Lévai Zoltán és Fodor Zoltán vezette kötöttfogásúak lépnek először szőnyegre. 55 kg-ban az előző EB-n ötödik Kovács Bence képviseli hazánkat, míg az eggyel feljebbi súlycsoportban Török Tamásnak (60 kg) szoríthatunk. A korosztályos világversenyekről több éremmel is büszkélkedő Torba Erik a 63, Balatoni Bence a 67 kg-ban versenyez. 72 kg-ban Kajtán Olivér, 77 kg-ban a világbajnoki bronzérmes Lévai Tamás indul.

Lévai Zoltán az egyik legnagyobb név a magyar csapatban
Lévai Zoltán az egyik legnagyobb név a magyar csapatban
Akitől sokat várhatunk, az most is Lévai Zoltán (82 kg). Az egy súllyal lejjebb U23-as Európa-bajnok, eddig tizenkét érmet gyűjtött össze utánpótlás-világversenyeken. A „nehezebbek” között méreti meg magát Vitek Dáriusz (87 kg) és Érsek Róbert (98 kg), ők is annak a Budapest Honvéd SE-nek tagjai, amelynek öt birkózója is helyet kapott a kilenc fős kötöttfogású csapatunkban. A hivatalos szakági célkitűzés egy-két érem és további egy-két helyezés.
galamboseb2016riga birkozoszov.
galamboseb2016riga birkozoszov.
Szerdán kezd a női csapatunk. A korábban junior EB-bronzérmes Réczi Bianka az 50 kg-ban, az elmúlt évek korosztályos versenyeiről három érmet is szolgáltató Szekér Szimonetta az 55 kg-ban szerepel. Az 57 kilogrammosok mezőnyében érdekelt a többszörös felnőtt magyar bajnok Galambos Ramóna.  A PEAC sportolója felnőtt Európa-bajnokságon egyszer, U23-ason kétszer is eljutott már  a bronzéremig (2017, 2018). 59 kg-ban a kadét Európa-bajnok Bognár Erika, 65 kg-ban Szabados Noémi vesz részt a szerbiai versenyen, amin Ritter Árpád vezetőedző minimum egy érmet és egy-két helyezést kíván elérni lányaival. Tíz versenyzőt indítunk szabadfogásban, nekik március 8-án kezdődik a viadal. Februárban Gamzat Halidov (57 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel az iráni Tahti-kupán, Kiss Károly (61 kg) pedig súlycsoportjában meggyőző magabiztossággal nyerte az U23-as országos bajnokságot. A tavalyi világbajnokságon (U23) ötödik Asarin Roman ezúttal éremért utazik Újvidékre 65 kilogrammban, de a kétszeres junior EB-harmadik Vida Csabának (70 kg) sem lehetnek mások a céljai. Antal Dánielnek (74 kg) a tapasztalatszerzés az elsődleges, így tőle nem érmet, hanem meglepetést várhatunk, de a junior Eb-ezüst- és vb-bronzérmes Szurovszki Patrik (86 kg) esetében már eljátszhatunk a dobogó gondolatával. Tóth Bendegúz 92 kg-ban, Wittman Kristóf 97 kg-ban, míg Nagy Mihály 125 kg-ban birkózik. Gulevszkij Konsztantyin és Bánkuti Zsolt szakvezetők tervei alapján szabadfogásban két érmet és két-három helyezést kellene szereznünk Újvidéken.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK A magyar szereplők Kötöttfogás (március 4-6.): 55 kg: Kovács Bence (Érdi Spartacus), 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE), 63 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE), 67 kg: Balatoni Bence (Monori SE), 72 kg: Kajtán Olivér (KASI), 77 kg: Lévai Tamás (Bp. Honvéd), 82 kg: Lévai Zoltán (Bp. Honvéd), 87 kg: Vitek Dáriusz (Bp. Honvéd), 97 kg: Érsek Róbert (Bp. Honvéd), 130 kg: nem indítunk versenyzőt Női szakág (március 6-8.): 50 kg: Réczi Bianka (Tatabányai SC), 55 kg: Szekér Szimonetta (Bp. Honvéd), 57 kg: Galambos Ramóna (PEAC), 59 kg: Bognár Erika  (Bp. Honvéd), 65 kg: Szabados Noémi (Bp. Honvéd) Szabadfogás (március 8-10.): 57 kg: Gamzat Halidov (ESMTK), 61 kg: Kiss Károly (Bp. Honvéd), 65 kg: Asarin Roman (ESMTK), 70 kg: Vida Csaba (Csepeli BC), 74 kg: Antal Dániel (UTE), 79 kg: Lukács Botond (Bp. Honvéd), 86 kg: Szurovszki Patrik (Bp. Honvéd), 92 kg: Tóth Bendegúz (ESMTK), 97 kg: Wittmann Kristóf (HVSE), 125 kg: Nagy Mihály (Sziget SC)