UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-03-06 18:47

Már csak a felnőttek között

Késely Ajna egyenesen rémisztőnek találja, hogy tizenhét éves korára már csak felnőttversenyeken indulhat. A Kőbánya SC háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszója a korosztályváltásról, a thaiföldi edzőtáborról és a céljairól is nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

UP-info Még csak 17 esztendős, és az is marad egészen szeptember tizedikéig, de az úszás különleges „házirendje” szerint az idén már csak felnőtt-világversenyeken szerepelhet. Késely Ajna számára vége azoknak az éveknek, amikor hol az ifjúságiak között csillogtathatta a kivételes tudását, hol meg a „nagyok” közé merészkedve jelezte, hogy velük is képes felvenni a versenyt. Ahogyan azt bizonyította 14 esztendősen, a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagjaként Rióban, tavaly pedig a glasgow-i Eb-n, amelyről két ezüst és egy bronzéremmel tért haza.

Késely Ajna kicsit ijesztőnek tartja, hogy az idén már csak a felnőttversenyeken indulhat Fotó: Szalmás Péter/MOB
Késely Ajna kicsit ijesztőnek tartja, hogy az idén már csak a felnőttversenyeken indulhat Fotó: Szalmás Péter/MOB
Jelenleg több egyesület kitüntetett tagjával közösen Thaiföldön végzi az edzéseit, mi több, rövid időn belül másodszor élvezheti az úgynevezett melegégövi felkészülés előnyeit. Közvetve hozzá is eljutottak azok kritikus hangvételű megjegyzések, amelyek a helyszínválasztás megalapozottságát kérdőjelezik meg, illetve nehezményezik. „Nem veszem magamra a célzásokat és a kommenteket, ugyanúgy végzem a munkámat, ahogy eddig, vagy még nagyobb alázattal és odaadással, hiszen júliusban olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek Dél-Koreában – nyilatkozta Késely az SzPress Hírszolgálatnak. – Nem tagadom, hogy Phuketen vasárnaponként kicsit lazíthatunk a tengerparton, vagy lustálkodhatunk a hotelszobánkban, de amilyen edzésadagokat addig a vízben és a konditeremben el kell végeznünk, azt csak embert próbálónak lehet nevezni. Hat napon át arra is alig-alig marad energiám, hogy vacsora után legalább fél órát a tanulásnak szentelhessek, pedig jövőre nemcsak az olimpián, hanem az érettségin is bizonyítani szeretnék. Nem ezeket a kilométergyűjtő és kimerítő thaiföldi heteket találom élvezetesnek, hanem azokat, amikor újra a családommal lehetek, a saját szobámban térhetek nyugovóra, elmehetek az agykontroll-tanáromhoz, vagy éppen a mentorommal, Egerszegi Krisztinával dughatom össze a fejemet.”
Késelynek biztos támaszt jelent Turi György és a Kőbánya SC edzői stábja Fotó: Szalmás Péter/MOB
Késelynek biztos támaszt jelent Turi György és a Kőbánya SC edzői stábja Fotó: Szalmás Péter/MOB
Mestere, Turi György tavaly ősszel, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia után – ahonnan tanítványa a 200, a 400 és a 800 gyors győzteseként tért haza – meglepő bátorsággal megelőlegezett Ajnának egy még nagyobb sikert, amely jövőre a tokiói ötkarikás versenyeken pályafutása csúcsát jelenthetné. „Gyuri bácsi bátrabban fogalmaz, mint én, aki még a soron következő verseny előtt is igyekszik magában tartani a terveit. Ha nekem szegezik a kérdést, csak a betervezett időkről szoktam beszélni, meg arról, hogy jó érzésekkel szeretném a medencét elhagyni – folytatta Ajna, akit tavaly az év legjobb magyar utánpótláskorú sportolónőjének választottak meg, az Európai Olimpiai Bizottság tagjai pedig neki ítélték oda a kontinens második legjobb ifjúsági sportolóját illető díjat. Más lapra tartozik, hogy Turi mester nem akart hinni a szemének, amikor megtudta, hogy Ajnának a Buenos Aires-i mesterhármasa, három glasgow-i felnőttérme (két ezüst és egy bronz), valamint az öt junior Eb-győzelme is kevés volt a jobban menedzselt osztrák hegyikerékpáros lánnyal szemben… Március 27-én viszont már kezdődik az év első tétversenye, az országos bajnokság, amelynek ezúttal is Debrecen ad otthont. Ajna több versenyszámban is dobogós helyre pályázik, elsősorban a szívéhez legközelebb álló 400 gyorson. „Nem tagadom, nagyon örülnék annak, ha két év után Hosszú Katinkát és Kapás Boglárkát is újra meg tudnám előzni, feltéve, hogy ők is elindulnak négyszázon. Ennél is fontosabb, hogy egyéni csúcsokat tudjak javítani, és önbizalom-erősítő visszajelzéseket kapjak. Furcsa évad vár rám, a tavalyinál talán kevesebb versennyel, de nagyobb téttel. Rossz arra gondolni, hogy sok úszótársam torpant meg a fejlődésben, és veszítette el hitét elsőéves felnőttversenyzőként. Szerencsémnek mondhatom, hogy van már kellő tapasztalatom, de erős hátterem is, hiszen ott áll mögöttem a családom, két kiváló szakember, Turi György és a mindennapi munkámat irányító Güttler Károly, a barátaim és a tanáraim. Soha nem éreztem úgy, hogy egyedül vagyok” – zárta a riói teljesítményét két év múlva túlszárnyalni készülő úszókiválóság. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.