UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-03-07 10:41

A jövő apró darabja

Átadták a járási tanuszodát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén. Ezzel nemcsak a város, hanem további tizenegy település lakóinak régi álmát váltották valóra, de az uszoda nem titkoltan a helyi úszóutánpótlás fejlesztését is szolgálja. Az eseményen jelen volt Lipők Sándor, Kemecse polgármestere és dr. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter mellett a négyszeres olimpiai bajnok úszó, Darnyi Tamás, az egykori kiváló vízilabdázó, Dala Tamás, a szövetségi elnök és ugyancsak olimpiai bajnok Wladár Sándor, valamint a sportért felelős államtitkár, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes dr. Szabó Tünde is.

UP-info „Mindig nagy öröm, ha sportlétesítmény átadásán lehetek jelen, különösen igaz ez akkor, ha uszodáról van szó, ráadásul olyanról, amelyet ilyen sokan és ilyen régen vártak” – mondta dr. Szabó Tünde. – „A programnak nem az a célja, hogy élsportolókat találjon és neveljen, de szerencsére nagyon sok példát látunk arra, hogy egy-egy kiváló edző keze alatt a tehetségekből nagy bajnokok váltak. És ehhez nem kell a fővárosban élni, hiszen gondoljunk csak bele: Kenderesi Tamás Bonyhádon, Hosszú Katinka Baján, Milák Kristóf pedig Érden kezdett úszni, ami azt mutatja, hogy világraszóló eredményeket elérni vidékről indulva sem lehetetlen. De ennél is fontosabb, hogy a sport épüljön be a fiatalok mindennapjaiba, és váljon életük részévé” – mondta az államtitkár.

Nagy nevek gyűltek össze a kemecsei tanuszoda megnyitójára: Wladár Sándor, dr. Szabó Tünde, Darnyi Tamás és Dala Tamás is jelent volt Forrás: MÚSZ
Nagy nevek gyűltek össze a kemecsei tanuszoda megnyitójára: Wladár Sándor, dr. Szabó Tünde, Darnyi Tamás és Dala Tamás is jelent volt Forrás: MÚSZ
Lipők Sándor, Kemecse város polgármestere a megnyitón elmondta, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében több mint 400 millió forintból felépült feszített víztükrű, 25 méteres, hatpályás úszómedencével felszerelt tanuszoda célja az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás elősegítése. „A létesítményben helyet kapott egy tanmedence is, amely alkalmas arra, hogy a kisgyermekek már óvodás korban hozzászokjanak a vízhez, megszeressék az úszást, magabiztosan mozogjanak a vízben és az uszodában egyaránt” – hangsúlyozta Lipők. „Szeretnénk, ha minden gyerek megtanulna úszni, ha a sport öröme, a győzni tudás és a másik győzelmének elismerése életük részévé válna. De az uszoda nemcsak az úszni tanuló gyerekeké, hanem mindenkié, aki mozogni akar, tenni szeretne az egészségéért” – emelte ki dr. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter, aki már 2016-ban is jelen volt az uszoda alapkőletételénél. A MÚSZ képviseletében Wladár Sándor kiemelte, hogy a szövetség számos programot működtet, amelynek egy része az élsportot támogatja, de a fiatalok úszásoktatása is központi szerepet tölt be. „A jól felépített rendszer célja, hogy a magyar úszósportnak ne csak a jelene legyen sikeres, de a jövője is. Nem az a cél, hogy mindenkiből olimpikon legyen, a tanuszoda-programnak sem a tehetségek kiválasztása az elsődleges feladata, hanem az, hogy a lehető legtöbben tanuljanak meg úszni. Sajnos statisztikák is alátámasztják ennek a fontosságát és létjogosultságát: a korábbi években nagyon sok tíz év alatti fiatal fulladt vízbe. Ha azonban az iskolások, kiváló oktatók irányításával, biztos úszótudást szereznek, csökken a tragédiák száma” – tette hozzá az 1980 olimpia bajnoka. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.