UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-03-09 12:37

Nyílegyenes út a MotoGP-be

A tizenkét éves gyorsasági motoros tehetség, Kecskés Bence pályafutása szempontjából meghatározó lesz az idei év. Csapata egyesült a MotoGP egyik híres istállójával, ez pedig nagyszerű lehetőségeket teremt számára, a felkészülésnek azonban drámai pillanatai is adódnak.

Budai Zoltán – utánpótlássport.hu A többek között Valentino Rossit és a tragikus versenybalesetben elhunyt Marco Simoncellit is kinevelt RXP Race for Passion három magyar gyereket is foglalkoztat. Kecskés Bencén kívül öccse, a kilenc éves Tamás és a nyolc esztendős Bereczki Dávid is tagja az olasz egyesületnek, amely a jövőben a Paolo Simoncelli (Marco édesapja) által alapított MotoGP és MotoE résztvevő Simoncelli Squadra Corse Teammel közösen folytatja munkáját. Elsőként Bencének hozhat sikereket a változás.

Paolo Simoncelli szárnyai alá vette a Kecskés fivéreket Fotó: Háfra Zsolt
Paolo Simoncelli szárnyai alá vette a Kecskés fivéreket Fotó: Háfra Zsolt
„Az egyesülés nagyon örömteli dolog volt számunkra – meséli Csanádi Eszter, a Kecskés testvérek édesanyja. – Luca Pasininek, az RXP edzőjének és technikai menedzserének fia, Mattia Pasini nagyon jó barátja volt Marco Simoncellinek. Ez is közrejátszott abban, hogy a két csapat közös munkát kezdjen és a srácok a Sic58 utánpótlásában folytathassák. Bence tisztában van esélye jelentőségével. Kétéves szerződést írt alá. Tudja, hogy egy MotoGP-ben versenyző csapatról van szó, és az is most kezdett benne tudatosulni, hogy ha kitartó, ügyes, valamint teljesíti az elvárásokat, akkor korlátlan lehetőségei adódhatnak. Mi is mögötte állunk, mint szülők, mint csapat, mint hazai közösség és segítjük, hogy eljuthasson arra a szintre, ami minden gyorsasági motoros gyerek vágyálma.” Bence idén a Moto3 előszobájaként hívott PreMoto3-ban áll rajthoz, ráadásul társai között ő a legfiatalabb, így edzői megelégednének azzal is, ha a középmezőnyben végezne. Indulása azonban nem véletlen. „Csapatában ő volt a legeredményesebb. Annyira elismerik, hogy amikor szóba került, ki legyen a PreMoto3-as pilóta, megkérdezték a szerelőket is, akik öt gyerekből elsőként Bencét javasolták. Ez sporttörténelem, hiszen Magyarországon még senkinek nem volt ekkora lehetősége arra, hogy nyílegyenes úton a motorsport legjobb helyére kerüljön, a MotoGP-be.” – büszkélkedik az anyuka. Tamás és Dávid ebben az évben még a MiniMoto-ban húzza a gázt. Előbbinek már nagy tapasztalata van a legkisebbek mezőnyében, és eggyel feljebb, a MiniGP-be vágyik, utóbbi pedig még dobogós helyezésekkel szeretne bizonyítani. A fejlődésre kiváló terepet biztosít a Sic58. „Az olaszoknál nagyon odafigyelnek, hogy a megfelelő életkorú gyereket ültessék a megfelelő kategóriára. Mindig a saját képességeikhez mérik a versenyzőket. Magyarországgal ellentétben nem az a lényeg, hogy ki az első, második, harmadik, hanem hogy saját magához képest lépjen előre valaki. Ez a mérce. Ha fel tudod mutatni a fejlődést, a következő évet is a csapatban töltheted.” – tájékoztat Csanádi Eszter.
Bencének minden adott ahhoz, hogy eljusson a MotoGP-be Fotó: Háfra Zsolt
Bencének minden adott ahhoz, hogy eljusson a MotoGP-be Fotó: Háfra Zsolt
Kecskés Bence, Kecskés Tamás és Bereczki Dávid tehát a ideális közegben pallérozódik, de megkerülhetetlenül vetődik fel a kérdés, hogy ennyi idős korban mit tudnak a fiúk az istállójukat beárnyékoló tragédiáról, magáról Marco Simoncelliről és egyáltalán a balesetekről. „Bencének már négy törése is volt, de mindig újra kezdi, sőt alig bírja kivárni a gyógyulási idő leteltét. – mondja az édesanya. – Azért képezzük a fiúkat, azért járunk edzésekre, hogy minden olyat, ami az ő hibájuk lehet, kiküszöböljünk. Az összes sportágban előfordulnak veszélyes szituációk. Marcóról tudják, hogy már nem él.  Azt is, hogy abban a balesetben hunyt el, amelynek videóját többször is közösen elemeztük. Felnéznek rá. Már kétszer is voltunk a múzeumában, ahol mindig örömmel járják körbe a relikviáit. Ő is a MiniMotóval kezdte Lucánál. Apjával, Paolóval is többször találkoztunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy megismeri a srácokat, és név szerint köszönti őket, érdeklődik felőlük. Én a fiáról soha nem mertem megkérdezni őt.”