UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-03-10 08:26

Túlszárnyalná önmagát

Thaiföldi és izraeli edzőtáborral, valamint belgiumi versennyel készül a 2019-es versenyévadra a MOL Alapítvány által támogatott úszó, Zombori Gábor. A Budafóka SE 16 éves versenyzője az idén már érmet hozna a kazanyi junior Európa-bajnokságról és kiélvezné a budapesti korosztályos vb minden percét.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA múlt év végén távozott az aranygeneráció, új arcok léptek a magyar korosztályos úszóválogatott élére. Az egyik sikerember a Budafóka SE 16 éves versenyzője, Zombori Gábor lehet, aki már a tavalyi helsinki junior Európa-bajnokságon is tagja volt a bronzérmes 4x100 m-es mix gyorsváltónak, egyéniben 200 m háton pedig a negyedik helyen zárt, majd kiment az ifjúsági olimpiára Buenos Airesbe és három döntőt is úszott. Így aztán joggal lehetnek nagyratörő tervei 2019-re.

Zombori Gábor éremért utazik a kazanyi junior Eb-re Fotó: Pass Ferenc
Zombori Gábor éremért utazik a kazanyi junior Eb-re Fotó: Pass Ferenc
A versenyszezon csak márciusban kezdődik, ám ahogyan az összes úszó, Zombori is már régen edzésben van, és gőzerővel készül a megméretésekre. Éppen két edzőtábor között kaptuk el a hátúszó-specialistát: „Hetek óta nagyon keményen dolgozunk, ezért nem tagadom, most már kezdek fáradni – mondta Zombori. – De ilyenkor, az alapozás közepén nem lehet lazítani, nem szabad feladni, hiszen alig egy hónap és már itt a felnőtt országos bajnokság. Éppen ezért a kéthetes izraeli edzőtáborunk lesz talán az alapozás legfontosabb szakasza.” A 16 éves versenyzőnek az edzőtáborok mellett elengedhetetlen a Mol Alapítvány támogatása is, amelyet rendszeresen a felszerelések megvásárlására fordít, így folyamatosan a legmagasabb szinten tud készülni a feladataira. Zombori Gábor a közel-keleti „kirándulás” előtt három hétig Thaiföldön, a thanyapurai sportkomplexumban rótta a kilométereket, a múlt hét végén pedig az antwerpeni Diamond Speedo Race elnevezésű nemzetközi felnőttviadalon hangolt az év fontosabb versenyeire. Három dobogós helyezéssel tért haza Belgiumból. „Csak egy felkészülési verseny volt, így nem is lehet sokat leszűrni belőle. Ilyenkor általában az a cél, hogy az egyéni csúcson kívül ússzunk néhány másodperccel, mert akkor még lehet javulni a főversenyekre, és ez most sikerült is, ezért elégedett vagyok.” Persze igazán elégedett csak akkor volna, ha a felnőtt országos bajnokságon is összejönne a jó szereplés. Azt reméli, hogy a debreceni viadalon már az egyéni rekordok is veszélybe kerülhetnek. Ugyanakkor azt, hogy ez mire lesz elég, nehéz megjósolni, mivel az eredmény a mezőny összetételétől is függ. Az igazi csúcsformát csak a nyári korosztályos eseményekre időzíti. Először következik a kazanyi junior Európa-bajnokság, amelyen – akármennyire is jól sikerült a bemutatkozás – túlszárnyalná elmúlt évi teljesítményét. „A tavalyi legnagyobb ellenfeleim közül többen kiöregedtek, ezért dobogós helyezést várok magamtól. Persze nyerni szeretnék, de biztosan nem lesz egyszerű, fejlődik mindenki. Azon leszek, hogy odaérjek az elejére.” És csak ezután következik a budapesti junior-világbajnokság. Zombori már a két évvel ezelőtti győri EYOF-on is megtapasztalhatta a hazai versenyek légkörét. „Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék a hazai vébére. Már az EYOF-on is remekül éreztem magam, többnyire jó emlékeim vannak a versenyről, és ez még inkább igaz a Duna Arénában rendezett felnőtt-világbajnokságon tapasztalható hangulatra. Ha mi is telt ház előtt versenyezhetünk azon a fantasztikus helyszínen, az brutális lesz.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.