UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-03-14 11:16

Kézilabda: újabb aranygenerációt nevelnek a leány serdülőválogatottban

Elkezdődött az úgynevezett kiválasztási folyamat a következő leány serdülő kézilabda-válogatottban. A világbajnok juniorválogatottat is „elindító” Bohus, Woth edzőpáros ezekben a hónapokban rakja le az együttes alapjait. A játékosként a Dunaferr csapatával BEK-győztes szövetségi edzővel, Bohus Beával beszélgettünk.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huHárom igazi sikerkorosztály remeklését láthattuk a múlt nyári leány korosztályos kézilabda-világversenyeken. A juniorok az utolsó utánpótlásévükben értek fel a csúcsra, az ifjúságiak az EYOF-arany- és az Eb-bronzérmük után a második helyen zártak a vb-n, míg az azóta is veretlen U16-os alakulat, akkor még a serdülőkorosztályhoz tartozó válogatott az úgynevezett nyílt Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

Bohus Bea az ifjúsági válogatottal nyert vb-ezütérem után újra a serdülőket irányítja Forrás: IHF
Bohus Bea az ifjúsági válogatottal nyert vb-ezütérem után újra a serdülőket irányítja Forrás: IHF
Szeptemberben pedig Háfra Noémiék „kiöregedésével” újabb korosztály kezdte meg a válogatott-pályafutását a Bohus Bea, Woth Péter trénerpáros vezetésével. Az előbbi, játékosként BEK-győztes szövetségi edzőt az első hónapok munkájáról, a kiválasztási folyamat ezen szakaszáról kérdeztük. „Juhász István vezetésével működött egy kiválasztócsoport, akik járták az ország különböző régióit, és megpróbálták összegyűjteni a tehetségeket. Mi már egy kész, hatvan fős listát kaptunk, arról hívjuk be húszasával a gyerekeket.” A legutóbbit nem, de az azelőtti két válogatottat már Bohusék indították el az úton, így van már tapasztalatuk abban, hogy milyen a „legkisebb” nemzeti együttessel dolgozni. A párhuzamosan a Nemzeti Kézilabda Akadémián is dolgozó edző jól érzi magát a régi-új szerepkörében. „Nagy kihívást és egyben nagy felelősséget is jelent, hogy újra a legfiatalabbak munkájáért felelünk. Sok örömet ad ez a feladat, mi vagyunk ott velük, amikor először magukra húzzák a címeres mezt. Tudni kell, hogy ebben a korban rengeteget változnak és fejlődnek a gyerekek, így folyamatosan figyeljük őket. Jó kapcsolatot ápolunk a klubokban dolgozó edzőkollégákkal, igyekszünk rendszeresen tájékozódni.”   Az utóbbi két válogatott esetében mondhatjuk, hogy jól sikerült a kiválasztás. A júliusban, Debrecenben világbajnoki aranyérmet szerző válogatottban szinte kizárólag már a serdülőválogatottban is szereplő fiatalok kaptak helyet. „Így néhány évvel később talán kimondhatjuk, hogy nem tévedtünk nagyot a kiválasztáskor, hiszen mindössze három új ember került be utólag a junioregyüttesbe. Ennek ugyanakkor én kevésbé örülök, mert ez azt jelzi, hogy nem igazán záporoztak a tehetségek a válogatottba, és nem volt elég nagy a verseny a csapatba kerülésért. Jobb lenne, ha a bőség zavarával küzdenének a szövetségi edzők, és azon kellene inkább gondolkozni, kiket hagyjanak ki a csapatból.” A mostani keretben Bohus szerint ismét sok ügyes fiatal kapott helyet, akikkel öröm a munka, viszont látják azt is, hogy technikailag és erőnlétileg van némi lemaradás. Az idő persze egyelőre nem sürgeti őket. „Ebben a korban nagyon korai lenne megállapítani, hogy mennyire erős ez a korosztály a korábbiakhoz képest. Ezért nem is lehet százszázalékos kijelentéseket sem tenni, hogy az egyikből biztosan válogatott lesz, a másikból meg sohasem.” Jelenleg tehát a csapat alapjait rakják le a balatonboglári összetartásokon. Az első megméretés a következő évadban az Olimpiai Reménységek Versenye, míg az első nagy nemzetközi tornája, a jövő nyári nyílt Európa-bajnokság lehet a még alaposan formálódó társaságnak. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.