UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2019-03-18 13:30

Nemzetközi Fair Play díjat kap a 13 éves evezős, Gasztonyi Péter

Nem mindennapi tettet hajtott végre Gasztonyi Péter, a Győri Atlétikai Club 13 éves evezőse. Bár a tavalyi országos bajnokságon a tanulókorosztály egypárevezőseinek 1000 méteres döntőjében győztesnek hirdették ki a célba érkezést követően az akkor még csak 12 éves sportolót, ő jelezte a versenybíróságnak, valójában nem ő az első, hanem az ellenfele. Mint kiderült: neki lett igaza, és az aranyérem helyett nemzetközi Fair Play díjat vihet haza.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huGasztonyi Péter, a Győri Atlétikai Club 13 éves evezőse példás becsületességéről tett tavaly tanúbizonyságot, amikor az országos bajnokságon a tanuló korosztály egypárevezős 1000 méteres döntőjét követően jelezte a versenybíróságnak: valójában nem ő ért célba elsőként, ezért nézzék vissza a célfotót. Neki lett igaza, végül ezüstéremmel távozott az ob-ról. Tettéért nemzetközi Fair Play díjban részesül.

A győri evezősöknél már korán megtanítják a gyerekeknek, mit jelent a fair play szelleme Forrás: http://www.gyac.hu
A győri evezősöknél már korán megtanítják a gyerekeknek, mit jelent a fair play szelleme Forrás: http://www.gyac.hu
Az esetet így idézte fel edzője, Vaczula István: „Már ott volt az aranyérem a nyakában, amikor odajött hozzám, és elmesélte: szerinte nem ő ért elsőként célba. Ekkor elbeszélgettünk, majd úgy határozott, hogy odamegy mindezt elmondani a versenybíróságnak. Ezt követően visszanézték a befutót, és kiderült, igaza van Petinek, így újraosztották az érmeket. Végül ezüstérmet kapott.” Bár a klubnál már kezdetektől korrekt versenyzésre tanítják a gyerekeket, ez semmit sem von le Péter érdemeiből. „A csónakházban is becsületességre neveljük gyereket, valamint arra, hogy tiszteljék egymást, az ellenfeleket pedig ne ellenségnek tekintsék. Már az első pillanattól kezdve mindenkinek a fair play szellemét hangsúlyozzuk” – szólat meg az esettel kapcsolatban Péter edzője. Valójában kicsoda is Péter? Edzője szerint szorgalmas, jó tanuló, jó sportoló gyerek, aki lelkesen látogatja az edzéseket. Négy éve jött le először a csónakházba, a korábban szintén evezős nagypapa kísérte ide, így nem csoda, hogy a sport iránt érdeklődő fiú is ezt a sportágat választotta. Idén még a tanulók között versenyez, ahol szép eredményeket érhet el. Az igazi kihívás jövőre jön el, amikor a serdülők között kell majd helytállnia. „A serdülő korosztály jelentős váltás lesz számára, hiszen a tanulóknál még játékos keretek között tanítjuk a gyerekeket evezni, és a versenyek is könnyebbek. A serdülő korosztály viszont már az ifjúsági válogatottság „előszobája”, és Péter vélhetően csapathajóban itt szép eredményeket fog elérni” – fejezte be a tréner. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.