UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-03-20 19:35

Négy érmet, ebből két aranyat szereztek a magyar sportlövők az eszéki junior légfegyveres Eb harmadik napján

Éremesőt produkáltak a magyar sportlövők az eszéki junior légfegyveres Európa-bajnokság harmadik napján, és a már meglévő éremkollekciót további négy dobogós helyezéssel bővítették. A fiú légpuskás csapat aranyat szerzett, csakúgy, mint a futócéllövő Palánki Klaudia, míg a leány légpisztolyosok nyakába ezüsérmet, a fiú futócéllövőkébe pedig bronzot akasztottak.

Munkatársunk, Sztrik Martin helyszíni jelentése Eszékrőlutanpotlassport.hu A sportban gyakori probléma, hogy a tudásukat összemérő felek összekeverik a legfontosabb dolgot: riválisok, nem pedig ellenségek. Ám ez a megállapítás a sportlövőkre minden kétséget kizárólag nem igaz, ez pedig tökéletesen megmutatkozott a junior Európa-bajnokság alkalmával a horvátországi Eszéken is. A Dráva-parti városban zajló kontinensviadalon ugyanis a tisztelet mellett láthatóan barátsággal fordulnak egymás felé a különböző nemzetiségű versenyzők, még akkor is, amikor bosszantóan zsúfolt járműben kell utazniuk a hoteltől a Gradski Stadionba. Ehhez fontos hozzátenni, hogy az út húsz-huszonöt percet foglal magába. Ennek ellenére a panaszkodás helyett a jókedvtől volt hangos a busz szerdán is.

Szerdán elérkezett a várva várt pillanat az eszéki junior Európa-bajnokságon: a magyar versenyzők állhattak fel a dobogó legfelső fokára
Szerdán elérkezett a várva várt pillanat az eszéki junior Európa-bajnokságon: a magyar versenyzők állhattak fel a dobogó legfelső fokára
Megérkezve az esemény helyszínére impozáns épület fogadja a látogatókat, mindez belül valóságos labirintus, amelyben könnyen el lehet tévedni a különböző küzdelmeket keresve. A harmadik versenynapon magyar szempontból ez azért is okozott nehézséget, mert az ember azt sem tudta, hova kapkodja a fejét, olyan gyorsan történtek az események, és olyan sok nagyszerű eredmény született… Az első sikert a leány légpisztolyos csapat aratta, amely a negyeddöntő után meg sem állt a fináléig. Az aranycsatában azonban az oroszok megálljt parancsoltak Komáromi Krisztina Pannának, Fábián Sára Ráhelnek és Jákó Miriamnak, de hozzá kell tenni: a KSI tehetsége, Fábián cserepisztollyal kellett, hogy lőjjön, miután a saját fegyverét nem tudták megjavítani.
A leány légpisztolyos csapat ezüstérmet szerzett
A leány légpisztolyos csapat ezüstérmet szerzett
„Már két-három hete probléma van a pisztolyommal, és sajnos az Eb-n is előjöttek a gondok, mostanra pedig használhatatlanná vált. Külföldön kell megjavíttatni, ami viszonylag hosszabb procedúra – árulja el Sára, majd hozzáteszi: – hát... nem könnyítette meg a dolgom a cserepisztoly.” Szinte egy időben a pisztolyosok eredményhirdetésével az első magyar aranyérem is megszületett a futócéllövő Palánki Klaudiának köszönhetően. A 18 éves lány másodikként zárta az alapversenyt a 40 vegyes számban, és mindenkiben az tudatosult – a zsűri eredményközléséből kifolyólag is –, hogy ez a hivatalos végeredmény, ám kiderült: az első helyen végző német Nicola Müller-Fassbender azonos pontszámot ért el, így szétlövés döntötte el az aranyérem sorsát. A már az ebédjét fogyasztó Palánki, félbehagyva az evést, hamar felvette a sportszerelését, majd felülmúlva riválisát, elhódította a legfényesebb medált. Így jóízűen, immár Európa-bajnokként folytathatta az étkezést.
Elképesztő teljesítményt nyújtottak a fiú légpuskások, Pekler Zalán, Klenczner Márton és Török Ferenc Forrás: esc-shooting.org
Elképesztő teljesítményt nyújtottak a fiú légpuskások, Pekler Zalán, Klenczner Márton és Török Ferenc Forrás: esc-shooting.org
A magyar bravúrokban gazdag nap azonban ezzel még nem ért véget. Következett fiú légpuskás csapatok elődöntője, Klenczner Mártonnal, Pekler Zalánnal és Török Ferenccel, akik az alapversenyben toronymagasan a legjobb együttest alkották, így joggal bizakodhatott mindenki az újabb aranyban. A fiúk pedig nem is okoztak csalódást, előbb a németeket, majd a döntőben az oroszokat is legyőzték. Nem kis tettet végrehajtva Európa-bajnokok lettek. Az i-re a pontot a fiú futócéllövő gárda rakta fel, amely harmadik helyen zárta a csapatversenyt 40 vegyes számban. Ám a junior kontinensviadal ezzel még nem ért véget. Csütörtökön ismét lőállásba állnak a futócéllövők, ezúttal 30+30 számban, ami azt jelenti, hogy harminc lassú mellett harminc gyors mozgócélt kell eltalálniuk. És figyelembe véve a szerdai eredményeket, korántsem lehet kijelenteni: hat éremmel zárja a juniorválogatott az eszéki megméretést.

JUNIOR SPORTLÖVŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ESZÉK Leány légpisztoly csapatverseny: 1. Oroszország (Koloda, Enina, Shadakh); 2. Magyarország (Fábián, Jákó, Komáromi); 3. Törökország (Tarhan, Yilmaz, Kacar) Fiú légpisztoly csapatverseny: 1. Csehország (Vildomec, Schejbal, Krsek); 2. Fehéroroszország (Kurdzi, Lamashevics, Dzemesh); 3. Oroszország (Aristarkhov, Csilikov, Petrov) … 10. Magyarország (Joó, Nagy, Tamási) Leány légpuska csapatverseny: a magyar együttes (Horváth Lea, Lovász Dorina, Mészáros Eszter) a negyeddöntőben búcsúzott Fiú légpuska csapatverseny: 1. Magyarország (Klenczner, Pekler, Török); 2. Oroszország (Shamakov, Vasiljev, Goncsarenko); 3. Németország (Braun, Blos, Bernardi) Leány futócél 40 vegyes: 1. Palánki Klaudia, 2. Nicola Müller-Fassbender (Németország), 3. Kseniia Anufrieva (Oroszország) Fiú futócél 40 vegyes: 1. Danylo Danilenko (Ukrajna), 2. Hovhannes Margaryan (Örményország), 3. Aaro Juhani Vuorimaa (Finnország) ... 13. Gazda Filip, 14. Haris Ferenc, 15. Lengyel Márton Fiú futócél 40 vegyes csapatverseny: 1. Ukrajna (Danilenko, Tovstopiat, Babliuk); 2. Oroszország (Golubev, Spekhov, Eidenzon); 3. Magyarország (Gazda, Haris, Lengyel)

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.