UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2019-03-21 19:19

Kínában készülhet fel az U17-es tollaslabda Európa-bajnokságra Tóth Kristóf

A 15 éves Tóth Kristóf a tollaslabdázók legfrissebb felnőtt magyar ranglistájának tizenegyedik helyét foglalja el úgy, hogy nála fiatalabb játékossal a táblázat első ötven tagja között sem találkozhatunk. A debreceni versenyzőt nemcsak a kimagasló eredmények, de a nagyszerű lehetőségek is elkísérik pályáján, hiszen nyáron Kínában készülhet az év nagy tornájára.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Tóth Kristóf, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola tollaslabdázója februárban töltötte be 15. életévét, így idén már az U17-es korosztályban kell helytállnia mind a hazai, mind a nemzetközi mezőnyben. Előbbi nem jelenthet nagy kihívást számára, ugyanis tavaly nemcsak az U15-ösök között lett magyar bajnok, hanem a két évvel idősebbeknél is. Az év fő versenye majd a szeptemberi U17-es világbajnokság lesz számára, addig a felkészülését felnőtt tornákon szereplések is segítik. A legfrissebb felnőtt magyar ranglistából az tűnik ki, hogy az idősebbek között sem illetődik meg az ifjú játékos, a versenyeken összegyűjtött pontjai alapján ugyanis a táblázat tizenegyedik helyét foglalja el. „Nem szoktam sűrűn nézegetni az itthoni ranglistát. Amikor legutóbb láttam, még tizenhatodik voltam, én már azt is nagy teljesítménynek tartottam magamtól. A tizenegyedik hely is meglep, és természetesen nagyon örülök neki. Bármilyen tornán indulok, nekem az a legfontosabb, hogy magamhoz mérten jól teljesítsek, és élvezzem a játékot. Nem mindig az eredmény a legfontosabb, nem vagyok maximalista, de azért törekszem arra, hogy mindenhol helytálljak” – mondja Kristóf.

toth k haon
toth k haon
A nyolcadik osztályba járó sportoló valóban szeret megfelelni az elvárásoknak, hiszen az iskolában is a jó tanulók közé tartozik. Ennek is köszönheti, hogy egy héten három délelőttön hiányozhat néhány tanítási óráról, hogy helyettük edzésen vegyen részt. Szorgalmán és kitartásán kívül azonban egyéb tulajdonsága is segíti a sikerek elérésében. „Rendkívül kreatív játékos” – meséli róla edzője, Borbély Sándor. – „Minden mérkőzésen van egy alaptaktikánk, amit annak tükrében dolgozunk ki, hogy éppen ki az aktuális ellenfél. Kristóf azon felül, hogy betartja az edzői utasításokat, képes beleépíteni játékába alkotóképességét, és képes a legszorosabb helyzetekben a lehető legjobban dönteni.” E képességére tavaly egy olaszországi edzőtáborban kínai szakemberek is felfigyeltek, majd felajánlották a magyar tehetségnek, hogy ha szeretne, idén nyáron néhány hét erejéig csatlakozhat hozzájuk, és az ázsiai országban készülhet a lengyelországi U17-es Európa-bajnokságra. Tóth Kristóf akar élni a lehetőséggel, hiszen fejlődésében is fontos szerepet játszhat a kint töltött időszak. „A kínai edzők látták Kristóf játéktudását, és a mentalitása is nagyon tetszett nekik. Ugye, nem kell mondanom, hogy az ázsiai országban mennyire magas szinten űzik ezt a sportágat, így ez a túra kiváló előkészület lenne az Európa-bajnokságra” – vélekedik edzője. Borbély Sándor azt is elárulta, hogy a szeptemberi kontinensviadalon a nyolc közé jutással már nagyon elégedett lenne, hiszen nemzetközi szinten még sokat számít az az egy-két év korkülönbség, ami Kristóf és a legtöbb induló között várható. A tavalyi U15-ös kazanyi Eb-n a magyar fiú már eljutott a legjobb nyolc közé, ott viszont egy korábbi bokasérülés miatt fel kellett adnia mérkőzését egy olyan orosz ellenféllel szemben, akit korábban négyből négy alkalommal legyőzött. Ez a balszerencsés helyzet még mai napig szívfájdalma edzőjének, Kristóf azonban nem töpreng a múlton. „Én már nem foglalkozok azzal a sérüléssel” – szögezi le a fiatal tehetség. – „Nem lesz bennem nagyobb a bizonyítási vágy a következő Európa-bajnokságon attól, hogy az előzőn voltak nehézségeim, és jobban is alakulhatott volna a vége. Sem a versenyeket illetően, sem magát a tollaslabdát nézve sincsenek konkrét céljaim. Egyszerűen csak meg akarom mutatni, hogy mit tudok.” További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.