UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-03-28 19:14

Műkorcsolya: Alina Zagitova feltámadása

A műkorcsolyázók márciusi szaitamai világbajnoksága előtt gyaníthatóan azok voltak többségben, akik hovatovább temették Alina Zagitovát, s jóval kevesebben bíztak a 16 esztendős orosz hölgy feltámadásában. Az ifjú jégkirálynő azonban a kisebbség kívánalmainak felelt meg: megnyerte a nők versenyét Japánban, a tavalyi Európa-bajnoki, majd az olimpiai elsőségéhez most már felnőtt vb-aranyat is hozzátéve.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu  A január végi, fehéroroszországi műkorcsolya Eb női versenye előtt a 16 éves Alina Zagitova számított a legfőbb esélyesnek, annak dacára, hogy az utóbbi hónapokban érthetetlen formaingadozás, kisebb-nagyobb hibák, olykor pedig hatalmas esések is övezték a produkcióit. A Minszk Arénában aztán a negatív folyamat ismérvei köszöntek vissza, újfent elképesztő rontások jellemezték a kűrjét, s csupán annak köszönhetően vehetett át ezüstérmet a fehérorosz fővárosba címvédőként érkezett orosz versenyző, hogy remekbe szabott rövidprogramjával hatalmas előnyre tett szert valamennyi nagy riválisával szemben.

54731281_2336181586705103_5803532661314027520_n
54731281_2336181586705103_5803532661314027520_n
Ezek után jött március közepén a japán vb, ahová a minszki titulusvesztés mellett további „visszahúzó” emlékek társaságában érkezett: a múlt év tavaszán a világbajnokságon csak ötödik lett, akárcsak a decemberi orosz bajnokságon. Csakhogy nem olyan egyszerű egy népszerű, ráadásul módfelett mutatós tini szupersztárt „csak úgy” kihagyni a válogatottból, még ha hibát hibára halmoz, s leszálló ágba kerül is. Vagyis a szaitamai vébére megkapta a bizalmat a hazai szakvezetéstől, de azzal a fenyegetéssel felérő intelemmel egyetemben, hogy újabb kudarc már nemigen fér bele a ragyogóan indult, ám megrekedt karrierbe... És láss csodát, élt az utolsó eséllyel, avagy érdemes eltöprengeni azon, hogy az igazi bajnok – legyen bár roppant fiatal – kritikus helyzetben igenis képes bizonyítani a tehetségét, igazolni a klasszisát. Zagitova a vébén nem a felejtendő teljesítményre, a rontásokra hajlamos énjét mutatta meg, hanem megint az olimpiai és Európa-bajnokot varázsolta vissza a jégre, pazar programokat futva. Kűrje végén szemmel láthatóan hatalmas feszültség szakadt fel benne, rendkívüli nyomástól szabadult meg.  A könnyek is megjelentek, igaz, már mosoly társaságában, mivel valóban parádés produkcióval rukkolt elő, bizonyságául annak, hogy korai volt leírni, megkérdőjelezni a tálentumát, azt a képességét, hogy meg tudja ismételni korábbi sikereit. „Kétszer, de inkább háromszor boldogabbnak érzem most magam, mint az olimpiai győzelmem alkalmával – nyilatkozta már felszabadultan a köré sereglő újságíróknak. – Nagyon nyomasztó volt a vb előtti időszakom, de igyekeztem nem gondolni sem a korábbi diadalokra, sem a kudarcokra, csak arra összpontosítottam, hogy tökéletesen korcsolyázzak, hibátlanul ugorjak. Sikerült...” Alina Zagitova megérdemelten győzött, s lett vb-aranyérmes a juniorok után a felnőttek között is, életében először, ám aligha utoljára. Ami kétségtelen: a május 18-án 17 éves orosz visszatért a csúcsra, ismét ő a jég virága, a női műkorcsolyázás ifjú királynője, a világ legjobbja. A jeges legelső... További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.