UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2019-03-30 14:01

András Csaba elengedheti a kezét a felnőtt asztalitenisz-világbajnokságon, mivel nincs veszítenivalója

Budapest hatvankilenc év után először, összességében negyedszer rendez felnőtt asztalitenisz-világbajnokságot. Az április 21-én kezdődő eseményen a magyar válogatott legfiatalabb tagja a Mol Alapítvány által támogatott András Csaba lesz. A tavalyi, minszki U21-es Európa-bajnokságon negyeddöntőig jutó 16 éves asztaliteniszező hazai közönség előtt is szeretne bizonyítani.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu András Csaba, a BVSC-Zugló sportolója pályafutása eddigi legnagyobb megmérettetésére készül. Szereplése az áprilisi felnőtt asztalitenisz-világbajnokságon több szempontból is új kihívás elé állítja. Jó erőben érzi magát, és ha csak ezen múlna, már most készen állna a világeseményre.

andras_08_03_18 ittf peter sereda
andras_08_03_18 ittf peter sereda
„Erőnlétileg abszolút rendben vagyok, viszont a tornák sűrűsége most más szempontból okoz nehézséget. Jelenleg versenyről versenyre járok, és mindenhol a legjobb teljesítményemet kell nyújtanom. A megfelelési vágy és a rengeteg utazás mentálisan megterhelő, de tisztában vagyok vele, hogy ez is a világbajnokságra való sikeres felkészülésemet szolgálja.” Ha bármilyen hátrányt is jelentene, hogy feltehetőleg idősebbek ellen kell majd megmérkőznie a sportág legrangosabb eseményén, akkor azt igyekszik előnyére fordítani. „A csapattársaimmal már beszélgettem arról, hogy mindent beleadva, de ugyanakkor tehermentesen kell játszanom. A célom nekem is az, mint a többieknek. A papíron gyengébb ellenfelektől nem szeretnék vereséget szenvedni, az erősebbeket meg akarom szorítani. Úgy gondolom, hogy egy ifjúsági versenyen azért is nagyobb rajtam a nyomás, mint egy felnőtt viadalon, mert ott mindenki le akar minket győzni, és ez persze fordítva is igaz. A budapesti világbajnokságon felszabadultan tudok játszani, nem lesz veszítenivalóm. Nyugodtabb lehetek, és így könnyeben el tudom engedni a kezem” – mondta az ifjú játékos. András Csaba felkészülésében sokat segít a Mol Alapítvány támogatása, hiszen az a sportszerek biztosítása mellett plusz utánpótlás-versenylehetőségeket és edzőtáborokat nyújt számára. A felnőttválogatottal is egy közelgő összetartáson lesz módja összecsiszolódni. „Mátraházán töltünk el négy-öt napot a nemzeti csapattal, ahol amellett, hogy minőségi partnerekkel tudok edzeni, a társakat is jobban megismerhetem – mondta a versenyző. – Én vagyok a legfiatalabb kerettag, ez az első évem a felnőttek között, ezért még van bennem egy kis félelem, de bízom benne, hogy az összetartás remekül sikerül majd.” A nagy lehetőség előtt álló asztaliteniszezőnek az áprilisi világbajnokságig akad még ideje a többiekkel való összhang megteremtésére, és arra is keríthet alkalmat, hogy eljátsszon párszor a hazai fellépés gondolatával. „Még mindig meg vagyok lepve, hogy bekerültem a világbajnokságon indulók közé – mesélte András Csaba. Sokat gondolok arra, hogy telt ház előtt mutathatom meg magam és Budapesten mindenki nekem fog szurkolni. Ezek a dolgok nem bénítanak, sokkal inkább ösztönzőleg hatnak rám. Könnyebb ilyenkor játszani, és ha minden jól megy, akkor a nálam esélyesebbek közül is el tudok csípni valakit.” További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.