UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-03-30 09:00

Ideális körülmények között készülhettek az idényre ifjúsági válogatott kajak-kenusaink

Az öt ifjúsági válogatott versenyzővel kiegészült Párizs-keret ragyogó napsütésben, huszonöt fokos melegben készült az idei versenyidényre két héten keresztül a portugáliai Montebellóban. Bár még csak a tavasz elején járunk, nem árt időben hozzászokni a vízhez: május végén felnőtt- és ifjúsági válogatóversenyek, majd a nyáron az ifjúsági és U23-as Európa-, valamint világbajnokság vár az utánpótláskorú kajak-kenusokra.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA kajak-kenu utánpótlás-válogatott tagjai már túl vannak a téli szárazföldi alapozó edzéseken. Az itthoni enyhe időjárásnak köszönhetően a kerettagok március elején vízre szálltak a Dunán, ideális körülményekért azonban Portugáliába kellett utazniuk: a kéthetes edzőtáborban minden adva volt a tökéletes felkészüléshez. A kiutazó kerettel tartott öt ifjúsági válogatott versenyző is, rájuk különösen figyelt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Egyelőre csak a felkészülés végéig lát a kapitány (középen) Forrás: MKKSZ
Egyelőre csak a felkészülés végéig lát a kapitány (középen) Forrás: MKKSZ
„A Párizs-keretet olyan versenyzők alkotják, akik korábban már bizonyították tehetségüket ifjúsági és U23-as világversenyeken és nagy eséllyel pályáznak arra, hogy a 2024-es párizsi olimpián jó eredményeket érjenek el. Velük készült öt ifjúsági korú kajak-kenus is, számukra nem mindennapi élmény, hogy az »elit alakulattal« edzőtáborozhattak” – mondta Makrai. A hazai, kora tavaszi viszonyokkal ellentétben Portugáliában huszonöt fokos melegben készülhettek a kerettagok. A kellemes hőmérséklet mellett a vízfelület minősége is ideális volt: a gyakorlás helyszíne egy korábban víztározónak használt tó, így a versenyzők tükörsima vízen edzhettek. Makrai Csaba azt is elmondta: a felkészülés két szakaszból állt. „Először az úgynevezett kilométergyűjtés időszaka zajlott: bár a kellemes télvégi időjárásnak köszönhetően már Magyarországon is elkezdődtek a vizes edzések, a munka érdemi folytatására Portugáliában nyílt lehetőség. Elsődleges célunk az volt, hogy minél többet tudjunk edzhessünk kitűnő időjárási feltételek mellett, tükörsima vízfelületen. Először a felmérő időevezések kerültek sorra, amelyek során minél többet kellett evezniük a versenyzőknek. Ezt követték a résztávos, hosszúszakaszos edzések, amelyeken már a minőségi evezés, a technika javítása állt a középpontban” – magyarázta a kapitány. Az alapos és sikeres felkészülés egyben a későbbi eredményes szereplés alapja is. Bár még messze a nyár, előretekinteni már most is lehet. Óhatatlanul is felvetődik a kérdés: vajon idén miképpen állnak helyt a magyar fiatalok a nemzetközi mezőnyben? „A korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon az az elsődleges célunk, hogy a sportág hagyományaihoz méltóan szerepeljünk, számszerűsíthető eredményt azonban nem tudok és nem is szeretnék mondani. Az eredményes szereplés a fő cél mindkét világversenyen, de annál is fontosabb, hogy a fiatalok szokják a versenylégkört, valamint hogy az Eb és a vb is hosszú távú fejlődésüket szolgálja: érmeket elsősorban felnőttkorukban kell nyerniük. Ami a nyári, szegedi felnőtt-világbajnokságot illeti: nem hiszem, hogy ifjúsági versenyzőink kvalifikálni tudják magukat oda, de nem is az a fő célunk. Most a fejlődésük a legfontosabb szempont” – érvelt Makrai Csaba. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.