UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-04-03 12:22

Júniusi reflektorfény: Győr rendezi a junior tornászok első világbajnokságát

Győr ad otthont június 27–30. között a junior tornászok első világbajnokságának. A rendezők a résztvevőket kivételes élményekkel kívánják gazdagítani, és szeretnék, ha a verseny a sportág népszerűsítésében is nagy szerepet játszana.

Budai Zoltán, Márványkövi Ferenc – utanpotlassport.hu Szerda délelőtt megtartották a világbajnokság sorsolását. A nemzetközi szövetség képviselői mellett jelen volt Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára és Borkai Zsolt, Győr város polgármestere is. Megnyitó beszédében a városvezető elmondta, hogy sok nagy tornát rendeztek már a megyeszékhelyen, de mind közül a júniusi világesemény áll szívéhez a legközelebb. A lólengésben olimpiai bajnok politikus humorosan azt is megjegyezte, sajnálja, hogy kiöregedett, hiszen most is nagy örömmel szerepelne a magyar fiatalok csapatában. A sorsolás eredményeként versenyzőink az első fordulóba kerültek, a fiú csapatunk korláton Oroszországgal, míg a lányok talajon Ukrajnával kezdenek. Szükség volt már erre a nagy nemzetközi versenyre. A világbajnokság hiánycikként szerepelt az ifjúsági tornászok versenynaptárában – egészen addig, míg a magyar kezdeményezés valósággá nem vált. Altorjai Sándor elmondta, hogy a fiatalok túlversenyeztetésére hivatkozva voltak eleinte olyanok, akik ellenezték a kezdeményezést, de végül minden akadály elgördült az útból. A magyar szövetség eljuttatta javaslatát a nemzetközihez, a FIG pedig elfogadta azt. „Megfogalmaztuk, hogy milyen lebonyolítást tervezünk a versenynek, hány indulót képzelünk el, milyen számokban hirdetnénk eredményt. Tulajdonképpen a nemzetközi szövetség ki sem írta a pályázatot, hiszen tudta, hogy Magyarország kiváló házigazdája volt eddig is a versenyeknek, így elsőre ideítélték a rendezés jogát. Győr már többször bebizonyította, hogy alkalmas egy ilyen nagyszabású esemény megvalósítására, hiszen két éve az EYOF-nak is remek házigazdája volt. Nagyszerű létesítmények épültek a városban. A világbajnokság versenyei az Audi Arénában lesznek, a közvetlen szomszédságában lévő Magvassy Mihály Sportcsarnokban lehet elvégezni a bemelegítéseket, az Olimpiai Sportpark pedig az edzéseknek biztosít helyszínt az eseményre várt közel 300 sportoló számára” – tájékoztatott Altorjai Sándor.

kép 1 győrietokc.hu
kép 1 győrietokc.hu
A magyarok maximális létszámmal vehetnek részt a világbajnokságon, ez 3-3 főt jelent a fiúk és a lányok versenyében. A magyar válogatottal együtt harminchat nemzet nevezhet csapatot a világeseményre – azon országok indíthatják egységüket, amelyeknek a tornászai kvalifikációt szereztek a 2018-as ifjúsági olimpiára. Magyarországot Bácskay Csenge és Balázs Krisztián képviselte Buenos Airesben. A junior-világbajnokságon tesztelik azt a japán fejlesztésű pontozószoftvert, amely a ítészek munkáját igyekszik segíteni. A FIG a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, majd a tokiói olimpián is bevetné a rendszert. „Ez egy olyan fejlesztés, amit talán picit a videóbíróhoz lehet hasonlítani. Elektronikusan veszi fel a gyakorlatokat, és ezeket a mozdulatokat számítógépes rendszer értékeli. A gyakorlat után néhány másodperccel már kiírja a pontszámot. Fontos hangsúlyozni, hogy a rendszer nem a bírók helyett fog pontozni, csupán segíti őket, hogy objektív értékelés szülessen” – mondta a MATSZ főtitkára. Altorjai Sándor arról is nyilatkozott, hogy mit jelent a világbajnokság a magyar tornasportnak.
Szujo_es_Balazs
Szujo_es_Balazs
„ A sportág népszerűségének emelkedését mindenképpen várjuk a rendezvénytől – mondta a főtitkár. –  A tornasport most reflektorfénybe kerül. A tornával foglalkozóknak sokat számíthat, hogy testközelből láthatják ezt a korosztályt, megtudhatják, hogyan áll a világ többi versenyzője. A résztvevőknek pedig hatalmas élmény lehet egy ilyen eseményen szerepelni. Magyarország újra megmutathatja, hogy nemzetközi szinten is kimagasló világversenyt tud szervezni. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan eseményeknek legyünk házigazdái akár tornában, akár más sportágakban, amelyek kivívják a világ elismerését, és hazánk ismertsége is növekedhet ezek által.” Puskás Jenő, a fiúk szövetségi kapitánya szerint a szokatlan légkör nem okozhat problémát versenyzőinek. „Ifjúsági Európa-bajnokság már volt, ez is ugyanolyan lesz, csak kicsit nagyobb körítéssel. A hazai közönség, a nagy szurkolótábor szokatlannak bizonyulhat, de ezzel is meg kell birkózniuk az indulóknak. Balázs Krisztián például éppen olyan versenyző, akit ez pozitívan befolyásol. A világbajnokságig még van egy kis idő, addig a fiúk havi egy alkalommal edzőtáboroznak, és csak most indul be a versenyidőszak. Esélyekről így nehéz lenne még beszélni, de Balázs Krisztián jó szereplelésében bízhatunk” – vélte az edző.
Balázs Krisztián aranyért utazik az ifjúsági Eb-re Fotó: Mura László
Balázs Krisztián aranyért utazik az ifjúsági Eb-re Fotó: Mura László
Az ifjúsági olimpiáról sérülése ellenére teljes éremkollekcióval hazatérő Balázs Krisztián érzi, hogy már most külön figyelem kíséri felkészülését. Az elvárásoktól azonban nem ijed meg. „Érzem, hogy reflektorfényben vagyok, de ezzel nem szeretnék foglalkozni. Egyébként is, rám pozitív hatással van a nagyobb odafigyelés. Most leginkább azzal törődök, hogy a gyakorlataimat minél tökéletesebben hajtsam végre. Hátráltat még a tavaly év végén megsérült bokám, csak nemrég kezdtük el terhelgetni, a mai napig rengeteg kezelésen veszek részt, de tapasztalom magamon a fejlődést. Arra koncentrálok, hogy a felkészülés a terv szerint haladjon, és minél hamarabb felépüljek” – mondta Krisztián. A lányoknál nem akármilyen évet tudhat maga mögött a Békéscsaba 14 éves tornásza, Szujó Hanna: 2018-ban a csehországi Liberecben rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén aranyérmet nyert az egyéni összetett versenyben, nála jóval esélyesebb riválisokat megelőzve. Az igazi megmérettetés azonban csak most következik számára. A győri viadalra Hanna is megkezdte a felkészülést. „Nagyon készülök a nyári világbajnokságra, minden szeren egy-egy új elemet építettünk be a gyakorlataimba, és mire eljön a verseny, remélem, hogy hazai közönség előtt hibátlanul fogom azokat bemutatni. Már most izgatottan várom a június végét” – bizakodott a tornászlány.
kép 4 hanna
kép 4 hanna
Hanna nagyon reméli, hogy sokan látogatnak ki szurkolni a magyar válogatottnak. Azért is örül az itthoni rendezésnek, mert így családtagjai is végre a helyszínen szurkolhatnak neki. Jelenleg a sok-sok gyakorlásé a főszerep, hogy mi lesz a végeredmény, arról még nem esik szó. „Az edzőimmel egyelőre azon dolgozunk, hogy minél magabiztosabban mutassam be az új gyakorlatokat: javítjuk a hibákat, és nagyon sokat gyakorolunk – mesélte Hanna. –  A világbajnokság előtt már biztos téma lesz az is, hogy kitől milyen eredmény várható, de most még nem beszélünk erről.” Draskóczky Imre, a lányok szövetségi kapitánya tudatta, hogy a keretszűkítésre a hétvégét követően kerül sor: tizenkét kerettagból választja ki azt a hat tornászt, aki tovább folytathatja a felkészülést. Azzal kapcsolatban, hogy a sikeres tavalyi évet követően mi várható a győri világversenyen, így nyilatkozott: „Mindenkit a saját képességeihez kell mérni. Amikor kijelöljük a versenyzőknek a célokat, igyekszünk figyelembe venni az egyéni képességeiket és a tudásukat. Az egyéni összetett versenyben Szujó Hannától szép szereplés várható. Rajta kívül Szilágyi Nikolettnek, az UTE versenyzőjének van nagy esélye arra, hogy gerendán a döntőbe jusson, de ehhez az is kell, hogy az egyéni felkészülése a terveknek megfelelően alakuljon.” A hazai pályával és a közönséggel kapcsolatban a kapitány úgy véli, hogy minden versenyzőre másképpen hat az otthoni közeg. Van, akit feldob, van, akinek visszaveti a teljesítményét. Ugyanakkor reméli, hogy akik megkapják a lehetőséget, élni is tudnak vele, merítenek a hazai közönség támogatásából. Hannával kapcsolatban megemlítette, hogy az eddig elvégzett munkája egyre inkább beérik.  „Nagyon lelkiismeretes és szorgalmas sportoló, aki igazi sportos családi háttérrel rendelkezik. Az első figyelemreméltó nemzetközi eredményeit tavaly érte el, és remélem, hogy tovább fejlődik az idén. Ha ez így lesz, a világbajnokságon is eléri a tőle elvárható eredményeket” – jegyezte meg Draskóczky Imre. További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.