UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-04-03 14:01

Úszás: szépen tempóztak a fiatalok a debreceni felnőtt ob-n

Bár aranyeső nem volt, néhány szép pillanatot okoztak az utánpótláskorú versenyzők a Debrecenben rendezett felnőtt úszó országos bajnokságon. Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány is elégedetten értékelte a fiatalok szereplését.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Senki sem várt nagy csodákat az utánpótláskorú versenyzőktől a Debrecenben rendezett felnőtt úszó országos bajnokságon. Részint, mivel a Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte aranygeneráció már nem tempózik a korosztályos mezőnyben, részint, mert a márciusi viadal nem tartozik a fiatalok legfontosabb megméretései közé. „A legjobb utánpótlás-versenyzőinknek nem a felnőtt ob-n kellett a csúcsformát hozniuk – kezdte Petrov Iván, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. – És azt is leszögezném, hogy nem feltétlenül biztató, ha valaki most nagyon jól úszott, ahogyan akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki elmaradt az egyéni legjobbjától.”

Petrov Iván elégedett a fiatalok teljesítményével
Petrov Iván elégedett a fiatalok teljesítményével
A Győri Úszó SE vezetőedzője megjegyezte, hogy az év legnagyobb hazai seregszemléjén az nagyon jól látszott, mennyire professzionalizálódott a sportág, és ma már bőven találunk harminc év feletti versenyzőket is a mezőnyben, ami korábban kevésbé volt jellemző. És ez nem könnyíti meg a fiatal úszók feladatát, és majd későbbi menedzselését sem. „Ha például Zombori Gábor teljesítményét nézzük, világosan látjuk a helyzetet. A Budafóka SE 16 éves versenyzője olyan kategóriájú hátúszó, akire régóta vártunk. És Debrecenben is remekül szerepelt, az pedig nem az ő kritikája, hogy csupán egy éremre tudott odaérni.” Nem úgy, mint Békési Eszter, az egriek 17 éves versenyzője, aki 100 m és 200 m mellen is diadalmaskodott, ezzel a debreceni viadal egyetlen utánpótláskorú aranyérmese lett. „Eszter teljesítménye kétségkívül biztató volt az országos bajnokságon. Különösen száz méteren, tekintve, hogy kétszázas úszó. Gyönyörű versenyzéssel nyerte meg a számot. És így bizony a junior Európa-bajnokságon is a dobogó közelében lehet.” És természetesen akadtak még kiemelkedő teljesítmények. A BVSC-s mellúszó, Bőhm Sebestyén többször is dobogóra állhatott, ahogyan az első háromban végzett Mihályvári-Farkas Viktória, Gál Kincső, Szabó-Feltóthy Eszter vagy éppen Vécsei Réka. De nem feltétlenül csak az érmes helyezések adhatnak okot a bizakodásra, hiszen a mezőny erősen eltérő erősségű volt az egyes versenyszámokban. A 200 m pillangón negyedik helyen célba csapó Berecz Blanka (17) 2:10-en belül úszott, ami fantasztikus idő, és nem igényel külön kommentár. De remek futamot produkált 200 m pillangón a BVSC EYOF-első versenyzője, Nagy Réka (16) is, valamint 100 m gyorson az év eleje óta az Egri Úszó Klubot erősítő Papp Bálint (18), aki 51 másodpercen belül teljesítette a távot. És ugyanúgy helyt álltak a még az úgynevezett EYOF-korosztályba tartozó és a bakui játékokra készülő reménységek, mint a betegségből érkező Kós Hubert, Ugrai Panna vagy éppen Nyirádi Réka. Vagyis az év első jelentős hazai megméretésén többnyire pozitív benyomásokat szerzett Petrov Iván a fiatalokról néhány hónappal a kazanyi junior Eb, a bakui EYOF és budapesti junior-világbajnokság előtt. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.