UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-04-05 19:49

Nem a bírók helyett pontoz a junior torna-világbajnokság technikai újdonsága

A Győrött június 27-én rajtoló, első junior torna-világbajnokságon bemutatkozik a pontozó szoftver. A rendszer tesztjelleggel szerepel az eseményen, de ha jól vizsgázik, elengedhetetlen bírói kelléke lehet a sportágnak.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A tervek szerint a lányoknál az ugrás és a gerenda, a fiúknál a lólengés, a gyűrű, valamint az ugrás gyakorlatainak értékelésében alkalmazzák a japán fejlesztésű pontozó szoftvert. A szerekre telepített eszköz ismeri az egyes elemeket, és rövid időn belül pontszámot javasol a bíróknak.

youtube
youtube
„Ezt az új fejlesztést nem szeretném teljesen a videóbíróhoz hasonlítani, de egy picit azért van összefüggés a kettő között – tájékoztatott Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára. – Elektronikusan veszik fel a gyakorlatokat, és a mozdulatsorokat a számítógépes rendszer képes értékelni. Talán a keresztfüggés a legjobb példa. Ugye, ott vízszintesnek kell lennie a karnak, és ha ez néhány fokkal eltér le vagy fel, akkor nem tökéletes a végrehajtás, pontlevonás jár érte. Ezeket az apró eltéréseket a rendszer mind érzékeli, és számolja. Tehát nemcsak az elemeket ismeri fel, de a pontatlan kivitelezést, a tartási hibákat is észreveszi. De!... Nem a bírók helyett pontoz, hanem nekik nyújt segítséget ahhoz, hogy minél objektívebb legyen az értékelésük. Jelenleg is használnak a pontozók videót. Óvás estén visszanézik, ám ez a szoftver abban könnyíti meg a dolgukat, hogy a betáplált adatok alapján a tökéletes végrehajtáshoz képest elemzi a gyakorlatokat... Néhány másodperc alatt!” A japán szakemberek nézőbarát szempontból közelítenek a sportághoz, így a fejlesztésüket szélesebb körben is megismertetnék. „Elárulhatom, hogy tudomásom szerint már telefonos applikációként is terveznek az újítással. A mobilkészülékeken keresztül visszanézhető lesz egy-egy gyakorlat, a kimerevített képet pedig el lehet forgatni úgy, mint akár labdarúgásban a videóbírós gólelemzésben, és a rendszer megmutatja, mi lett volna a tökéletes végrehajtás. Ennek az is a célja, hogy mindenki számára világosabb legyen a torna, és aki letölti ezt az applikációt, az megértheti, hogy nem szakemberként, két jó gyakorlat között milyen apró különbségek akadhatnak.”
Balazs_Krisztian_YOG_bronz_2
Balazs_Krisztian_YOG_bronz_2
A nemzetközi szövetség tervei szerint a pontozó szoftver jelen lesz az októberi stuttgarti világbajnokságon és a 2020-as tokiói olimpián is. Előbb azonban a győri junior vb-n tesztelik, ahol a magyar csapat oszlopos tagja, Balázs Krisztián is először találkozik az újdonsággal: „Mint mindenkinek, nekem is új lesz még. Természetesen tudom, miről van szó, olvastam egy-két cikket ezzel kapcsolatban, és többször beszélgettünk már erről a csapattársaimmal is, de engem ez igazából nem foglalkoztat. Csak a felkészülésemre koncentrálok.” További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.