UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-04-07 18:58

Vívás: Szűcs Luca a világ tetejére ért a kadét kardozók között a toruni korosztályos világbajnokságon

Megszületett az első magyar aranyérem a korosztályos vívó-világbajnokság második napján. A kadét kardozók egyéni versenyében Szűcs Luca egészen az aranyéremig menetelt, míg Battai Sugár Katinka is remekelt, az ötödik helyen zárt.

B. V. – utanpotlassport.huAz első napon a magyarok érem nélkül maradtak a lengyelországi Torunban zajló junior és kadét vívó-világbajnokságon. A junior kardozók után a fiatalabbak között már összejött az igazán kiugró eredmény, ugyanis a BVSC-Zugló 16 éves versenyzőjét, Szűcs Lucát senki sem tudta megállítani. A kardcsapattal az idei foggiai Európa-bajnokságon is aranyérmes sportoló már a selejtezőben ígéretesen teljesített, valamennyi ellenfelét felülmúlta, így második kiemeltként kezdhette a főtábla küzdelmeit.

Az újdonsült kadét-világbajnok Szűcs Luca a dobogó tetején Forrás: Bizzi Team
Az újdonsült kadét-világbajnok Szűcs Luca a dobogó tetején Forrás: Bizzi Team
És ott folytatta, ahol a csoportmérkőzéseken abbahagyta. A brazil Chierigini és a francia Couderc sem okozott különösebb gondot. Aztán az újabb gall rivális, Amalia Aime már nem volt egyszerű feladat. Olyannyira, hogy a későbbi világbajnok magyar versenyző 14:10-es vesztésre állt, és onnan vitte véghez a parádés fordítást a negyeddöntőben. Ezek után már senki sem állíthatta meg az aranyérem felé vezető úton. Az olasz Benedetta Fusettit 15:11-re, majd a fináléban az amerikai Chloe Gouhint 15:10-re intézte el, és ezzel megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét Torunban. Nem sokkal a győztes tus után boldogan értékelte a mögötte álló tökéletes napot: „Először is hihetetlenül boldog vagyok. Bár a döntő az eredményre pillantva nem tűnik túl szorosnak, én belülről annak éreztem. De a legnehezebb asszóm egyértelműen a negyeddöntőben volt. Akkora hátrányába kerültem, hogy úgy voltam vele, csak ne kapjak ki nagyon, de aztán ráéreztem, és sikerült fordítani. Utána már bíztam benne, hogy igen szépen alakulhat ez a mai nap.” Remekelt a debreceniek reménysége, Battai Sugár Katinka is. Parádésan menetelt a legjobb nyolcig, többek között legyőzte a szombati juniorversenyben ezüstérmet nyert mexikói Natalie Botellót is. A negyeddöntőben viszont nem bírt a későbbi ezüstérmes Gouhinnal, így az ötödik helyen zárta a versenyt, míg a harmadik magyar induló, Keszei Kíra a 68. lett. A fiúknak kevésbé szépre sikerült a vasárnap. Ondrik Konrád már a selejtezőben kiesett, Szántó Zoltán a 32 közé kerülésért búcsúzott, Horváth Gergő menetelt a legtovább, neki a 16 közé kerülésért a dél-koreai Kim Byungsoo jelentette a végállomást, s így a 18. helyen végzett.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN (LENGYELORSZÁG) Kadét kard. Fiúk: 1. Vaszil Humen (Ukrajna), 2. Giorgio Marciano (Olaszország), 3. Park Dongwan (Egyesült Államok) és Lee Dohun (Koreai Köztársaság), …18. Horváth Gergő, …54. Szántó Zoltán, …88. Ondrik Konrád Leányok: 1. Szűcs Luca, 2. Chloe Gouhin (Egyesült Államok), 3. Honor Johnson (Egyesült Államok) és Benedetta Fusetti (Olaszország), …5. Battai Sugár Katinka, …68. Keszei Kíra

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.