UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2019-04-10 16:25

Európa ifjú karatékáira vár a magyar főváros

Jövő februárban, 6. és 9. között lesz a budapesti korosztályos karate Európa-bajnokság. A 14-20 évesek kontinensviadalának pontos dátumát a múlt heti spanyolországi felnőtt Eb idején rendezett kongresszusán fogadta el az Európai Karate Szövetség (EKF), miután meghallgatta a magyar szövetség vezetőinek beszámolóját.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Az előkészületek rendben folynak a kadét, junior és U21-es korosztályhoz tartozó karatékák 2020-as  Eb-jére, amelynek fővárosunk, közelebbről a BOK Sportcsarnok ad otthont.  Az időpontról az európai szövetség (EKF) guadalajarai kongresszusán döntöttek, elfogadva a magyar szervezők javaslatát.

Falusi Márton, Antonio Espinos és dr. Mészáros János Forrás: karate.hu
Falusi Márton, Antonio Espinos és dr. Mészáros János Forrás: karate.hu
A 47. korosztályos Eb prezentációja, amelyet dr. Mészáros János MKSZ-elnök és Falusi Márton, a hazai szövetség alelnöke, a szervezőbizottság vezetője tartott, kedvező fogadtatásra talált, miként az MKSZ első emberének az a kijelentése is, hogy Magyarországon széleskörű támogatottságot élvez a karate és a hazai sportvezetés is mindent megtesz a sportág előremozdításáért, így azért, hogy a 2020-as tokiói bemutatkozást követően a 2024-es párizsi olimpián is programban maradjon a japán eredetű küzdősport. „A guadalajarai kongresszuson elfogadták az általunk kínált időpontot, minden mással együtt. Február 6. és 9. között jönnek Európa fiataljai Budapestre a kadét, junior és U21-es Eb-re. A főhadiszállás, vagyis a szálloda a Hotel Aréna lesz. Valamikor nyáron egy alkalommal még ellátogatnak fővárosunkba az EKF versenybizottságának képviselői, akkor közösen megszemléljük a helyszíneket, körbekalauzoljuk vendégeinket a sportcsarnokban, aztán jöhet az Európa-bajnokság” – nyilatkozta honlapunknak Mészáros János. Hozzáfűzte, hogy a küldötteknek tetszett, amit láttak, hallottak tőlük a kongresszuson. „De hát elég versenyszervezői tapasztalatunk van, megszereztük a kellő gyakorlatot, a korábban Magyarországon szervezett karateeseményeink jól sikerültek. Bíznak bennünk, ezért is kaptuk meg nemcsak a jövő évi korosztályos Eb-t, hanem a 2022-es felnőtt világbajnokság rendezési jogát is” – mondta az elnök, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az utánpótlás Eb 2020-ban, vagyis a karate hivatalos olimpiai bemutatkozásának évében, pár hónappal a tokiói nyári játékok előtt lesz hazánkban. „Természetesen nagyon örülünk annak, hogy ott van a karate az olimpián, de szeretnénk, hogy magyar karatés is legyen ott Tokióban. A februári Eb hazai megméretés is, ezek a juniorok és U21-esek, akik a BOK Sportcsarnokban tatamira lépnek, be is érnek 2022-re, a felnőtt vébére, vagy a következő olimpiára, a 2024-es párizsira, ahol bízunk benne, hogy ugyancsak műsoron lesz a karate.” Az MKSZ első embere arra is kitért, hogy az utánpótlás Eb-n minden kategóriában lesz magyar, teljes csapat vág neki a küzdelmeknek hazai környezetben. „Harminc-negyven ifjú karatésunk indul, hatalmas mezőny várható ezer feletti versenyzői létszámmal. Remélem, több érem is itthon marad” – jelentette ki Mészáros János, kiemelve, hogy a magyar sportdiplomáciát Guadalajarában, a helyszínen erősítette Sárfalvi Péter. A sportért felelős helyettes államtitkár megbeszélést folytatott Antonio Espinosszal, a világszövetség (WKF), egyben az EKF elnökével egyebek mellett a 2020-as budapesti Eb-ről, s érintették a 2022-es magyarországi felnőtt vébét is.