UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-04-26 10:47

Kosárlabda: helyre állt a szakmai rend a Budapesti Honvéd kadét korosztályában

„Vannak szerencsés generációk és nem szerencsések” – mondja Zsoldos András, a Budapesti Honvéd kosárlabdázóinak szakmai igazgatója. Arra kerestük a választ, hogyan lett a juniorcsapatuk országos bajnoki ezüstérmes, míg a kadétok döntőbe sem jutottak. A háttérben megbúvó szakemberproblémát már megoldották.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A napokban felidéztük a magyar férfi kosárlabda nagy korszakát, a fél országot lázban tartó Honvéd–MAFC rangadókat. Az okot az szolgáltatta, hogy a műegyetemiek utánpótlása egyre jobban teljesít, mondhatni, ismét csúcsra tör. A tartósan eredményes Honvéd fiataljai viszont most botlottak: juniorcsapatuk ugyan ezüstérmes lett, míg a kadétok döntőbe sem jutottak.

A Budapesti Honvéd bajnoki ezüstérmes juniorjai Forrás: Honved.hu
A Budapesti Honvéd bajnoki ezüstérmes juniorjai Forrás: Honved.hu
„Vannak szerencsés generációk és nem szerencsések. Ez esetben nálunk a két korcsoport a két végletet mutatja.  Juniorcsapatunkban három olyan játékos van, aki a korosztályos válogatottban is helyet kapott. Ezek a srácok olyan dolgokra képesek, amilyenekre kevesen. Attól függetlenül, hogy kadétjaink kevésbé tehetségesek, megvolt az esélyük a bajnoki döntőre, ugyanakkor már a selejtezőt elszúrták, az alsóházban meg nehéz vergődni. Ennek ellenére továbbjuthattak volna a keresztbejátszásból a Kosárlabda Akadémia Pécs ellen, de a két legjobb kosaras nem tudott játszani, ezzel megpecsételődött a sorsuk” – indokolt a Honvéd szakmai igazgatója, Zsoldos András. A szakember ennél tovább is ment, és elmagyarázta, miért nem a „szerencsés” generációba tartoznak a kadétjaik: „Amikor a sportágban előre tört az akadémiai rendszer, rengeteg klub kezdett építkezni, új alapokra helyezte a filozófiáját. Ennek következtében elaprózódott a gyerekállomány, amiatt pedig megszűnt a klasszikus értelemben vett tehetséggondozás. Ezt időben észrevettük, kompenzáltuk, és a kétezer-hatos korosztálytól már minden úgy működik, ahogy kell.” A mester kifejtette, hogy a kadétjaikat edzőprobléma vetette vissza, hiszen volt trénerük, aki nem végezte rendesen a munkáját, így elbocsátották – ennek a hatásait is tapasztalják most. Zsoldos arról is beszélt, hogy bekövetkezett a piros-fehér fordulat, nemrégiben új alapokra helyezték az utánpótlás-nevelés rendszerét: „Ahogyan a kosárlabdasport fejlődik, úgy kell nekünk is. Az a legfontosabb, hogy a megfelelő szakemberek dolgozzanak a  gyerekekkel. A feltételek nálunk adottak. Már jó ideje eljutnak a korosztályos csapataink az országos döntőkbe, és szép sikereket érnek el. De itt még nem az eredményesség a fontos, hanem az, hogy minél többen épüljenek be élvonalban szereplő együttesbe és a felnőttválogatottba. Utóbbiak számával nem voltunk elégedettek, ezért megfordítottuk a rendszerünket: a legjobb szakemberek foglalkoznak a legkisebbekkel. Bízunk benne, hogy a folytatásban elkerülhetjük a teljesítményhullámzást” – összegzett a szakmai igazgató. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.