UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-04-27 19:36

Így készül az Eb-re a junior együttes kéziszer-válogatott

Tavaly júliusban kezdte az akkor még nagyon hosszúnak és fáradtságosnak ígérkező munkát a junior kéziszer-válogatott. A ritmikus gimnasztikázók legutóbbi nemzetközi sikerei azonban jól tükrözik, van gyümölcse a befektetett energiának, és a világversenyek előtt néhány héttel készen állnak, hogy a legmagasabb szinten mutassák be gyakorlataikat.

rg info 31
rg info 31
Budai Zoltán – utanpotlassport.hu 2018 nyarán Deutsch-Lazsányi Erika szakmai vezetésével kezdte meg a munkát a junior együttes kéziszer-válogatott. A cél az volt, hogy az edzői stáb felkészítse a lányokat az idei korosztályos Európa-bajnokságra, és az azt követő világbajnokságra, melyet először rendeznek meg a juniorok számára. Kijelenthetjük, munkájuk sikerült, hiszen az április eleji Szófia-kupán a válogatott 5 szalag gyakorlatával az élen végzett, olyan sportági nagyhatalmakat maga mögé utasítva, mint Oroszország vagy a házigazda Bulgária. A 12-14 éves tehetségek három klubból (MTK Budapest, Lovasakadémia SC, Hegyvidék SE) az egyéni eredményeik alapján kerültek be csapatba. Lauber Zsófia, a válogatott edzője szerint az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy teljesen különböző kislányok között kellett egységet teremteni a szőnyegen. Farkas Júlia, Fodor Nadin, Fekete Anita, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza és Gaál Dóra heti hat alkalommal, napi nyolc órát(!) dolgozik a sikerek érdekében, ezt az aprólékos munkát lehetetlen lenne elviselni a jó hangulat hiányában. „Azon túl, hogy szigorúan és következetesen készítjük a lányokat, a megfeszített edzésprogram mellett szükség van arra, hogy becsempésszünk egy-egy vidám jelenetet a mindennapokba – mondta Lauber Zsófia, akinek elhíresült mondata a „legyen szép a gyerekkorod” felkiáltás minden alkalommal mosolyra deríti tanítványait, na meg azt is, aki éppen csak nézőként van jelen az edzésen.
rg info12
rg info12
„Amikor kint esett az eső, délután négykor már sötétedett és mi reggel nyolc óra óta bent dolgoztunk a csarnokban, láttam, hogy a lányok már csak vonszolják magukat a szőnyegen. Ekkor is ehhez a már szlogenné vált mondathoz folyamodtam. A nehézségek ellenére vidámnak kell maradni, hiszen megyünk a két fő versenyünkre, ott megmutathatjuk, miért dolgoztunk ennyit, büszkék lehetünk egymásra és, ha majd egy év múlva visszatekintünk, akkor a kemény pillanatokat elfelejtjük, csak a szépre emlékezünk.” A 14 éves csapatkapitány, Magyar Hanna sok mindenben segít az edzőknek. Az ő feladata is garantálni, hogy a tagok között ne alakuljanak ki nagyobb félreértések. Ahogy fogalmazott, a béke fenntartása az egyik nagy kihívás számára, de ha társainak közérzeti vagy lelki problémái akadnak, akkor is ő az első, aki segítséget nyújt. Olykor azonban előfordul olyan eset, amikor tehetetlen. „Egyszer Nadin mondani szeretett volna nekem valamit. Hogy mit? Az soha nem fog kiderülni, hiszen annyira nevetni kezdett, hogy egy szót sem értettünk az egészből. Egyszerűen képtelen volt abbahagyni. Vicces jelenet volt, mindannyiunk sokáig emlékezni fogunk rá” – mesélte Hanna. A lányok budapesti edzőcsarnokát a könnyed játékosság és az embert próbáló kötelezettség szele egyszerre lengi körbe. Miután a junioroknak ettől az évtől kezdve két fajta gyakorlatot is be kell mutatniuk, az öt szalag után, az öt karikával is korán elkezdtek foglalkozni.
960HUN_junior_keziszercsapat
960HUN_junior_keziszercsapat
„Mióta kinyitották a technikai pontszámot, test- és szertechnikailag szinte felnőtt erősségű gyakorlatot mutatnak be a lányok – tájékoztatott Márton Minea, a csapat másik edzője. – Kőkemény tíz hónap után most jutottunk el oda, hogy ejtés nélkül meg tudjuk csinálni.” A formaidőzítés nagyszerűnek tűnik, hiszen május 18-án Azerbajdzsán fővárosában rendezik a junior Európa-bajnokságot. A csapat már ismeri a helyszínt, ugyanis a múlt héten főpróbát tartottak Bakuban. Az „AGF Junior Trophy 2019” elnevezésű versenyen összetettben és 5 szalaggal is a hatodik helyen zártak. A következő megmérettetés már a kontinensviadal lesz, ahol 20 ország képviselteti magát, és a válogatott nem titkolt szándéka, hogy a fináléba szeretne kerülni. Ez egyben az első nyolc hely valamelyikét is jelentené. A junior együttes kéziszer-válogatott győztes 5 szalag gyakorlata a Szófia-kupán ITT tekinthető meg. További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.