UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-04-27 07:24

Stabil lábakon áll a rövid pályás gyorskorcsolyázók hazai utánpótlásbázisa

Április van, ez azt jelenti a rövid pályás gyorskorcsolyázók számára, hogy véget ért a szezon. Az utánpótláskorúak vegyes teljesítményt nyújtottak a 2019-es világversenyeken: remekül szerepeltek a szarajevói téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF), a montreali junior-világbajnokságon viszont nem sikerült az éremszerzés. A fiatalok vezetőedzője, Szabó Krisztián értékelte a világeseményeket és áttekintette a sportág hazai utánpótlásának jelenlegi helyzetét.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A 17 esztendős Talabos Attila parádézott a szarajevói EYOF-on, hiszen 1000 és 1500 méteren, valamint a 3000 méteres vegyes váltó tagjaként is aranyérmet nyert. Ez utóbbin ráadásul úgy sikerült diadalt aratnia a magyar válogatottnak, hogy az EYOF-on 500 és 1500 méteren harmadik Bontovics Balázs elesett. Talabos volt az, aki a lengyelekkel szembeni lemaradást végül behozta.

A magyar vegyes váltó a dobogó legfelső fokán a szarajevói EYOF-on Forrás: moksz.hu
A magyar vegyes váltó a dobogó legfelső fokán a szarajevói EYOF-on Forrás: moksz.hu
A montreali junior-világbajnokság első ránézésre nem nevezhető sikeresnek, hiszen Talabos 500 méteren, illetve a fiúváltó 3000 méteren megszerzett hatodik helye volt a legjobb eredmény, az éremszerzés nem jött össze. Az utánpótlás szövetségi kapitány Szabó Krisztián teljesen más szemszögből világította meg a szereplést: „Mindenképpen kiemelendő az, hogy a fiúváltónk az előfutamban világcsúcsidőn belül futott. De nem csupán ez volt az egyetlen pozitív dolog Montrealban: tíz versenyzőnk ért el egyéni rekordot a futamában. Idén az volt a realitás legtöbbjük esetében, hogy a legjobb húszba kerüljenek, és ezt el is érték, a maximumot nyújtották.” A szakember kiemelte, hogy azért is elfogadható ez a szereplés, mivel a juniorkorosztály öt „évjárat” versenyzőit fogja egybe, és a magyar korisok legtöbbje csak 17 éves volt a világbajnokság idején. A szakember örömmel számolt be arról, hogy a juniorok közül többen már a nagyokkal együtt, az olimpiai keretben edzenek: „Négy olyan fiatal van közöttük, aki rendszeresen készülhet a Liu testvérekkel és a felnőttek csapatával. Öröm látni, mekkora motivációt jelent ez nekik. Teljesen megváltozik ilyenkor a mentalitásuk.” Ez nem is csoda, hiszen a Liu fivérek történelmet írtak a 2018-as pjongcsangi játékokon azzal, hogy a váltó tagjaként megszerezték hazánk első téli ötkarikás aranyérmét – az Év Sportolója-gálán a váltó mellett Liu Shaolin Sándort is 2018 legjobbjának választották meg. Adódik a kérdés: van-e bárki a feltörekvő fiatalok között, aki beérheti az olimpiai bajnok testvérpárt? „Mi is rengeteget gondolkozunk azon, hogy utolérhetik-e valaha őket – így Szabó. – Nem tudjuk. Ha összehasonlítjuk Shaoang tizenhét éves korában futott ötszáz méteres idejét Talaboséval, akkor láthatjuk, csupán négy tizeddel ment jobbat az olimpiai bajnok, ami csekélynek mondható különbség.” A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az olimpiai keretbe jelenleg tizenöt sportoló tartozik, ám ez a következő szezontól néggyel bővül. Szabó szerint ez nem az utánpótlásbázis növekedésének köszönhető, sokkal inkább annak, hogy a gyermekek egymásra épülő, jól megszervezett programokban vesznek részt. Ilyen a Sport XXI., amelyet a Héraklész, majd a Héraklész A program követ. Utóbbi kettőben már a válogatott edzői gondoskodnak a munka minőségéről. A szövetség ráadásul már most kezdhet számolni a budapesti Nemzeti Korcsolyázó Központtal, amelyhez kollégium is épül, és amelyet a tervek szerint 2022-ben adnak át. „Az egész sportágnak hatalmas előrelépés lesz. Mindent egy helyen meg tudunk majd oldani; több jégfelületünk lesz, több jégidő mellett. A korosztályokat sokkal jobban szét lehet szedni, így valószínűleg az edzőbázisunkat is növelnünk kell addig” – vélekedett a szakember. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.