UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-04-29 15:19

Svédország nyerte az U18-as jégkorong-világbajnokságot

Történetük során először diadalmaskodtak a svédek U18-as jégkorong-világbajnokságon. A házigazda skandinávok a döntőben hosszabbításban múlták felül az oroszokat, míg a bronzérmet az Egyesült Államok válogatottja szerezte meg.

B. V./UP-infoA finnek U20-as győzelme után az U18-as, vagyis ifjúsági hokivébé is észak-európai sikerrel zárult: csakhogy ezúttal a hazai pályán szereplő svédek örülhettek, és első ízben emelhették magasba a korosztály világbajnoki trófeáját.

A svédek először ünnepelhettek U18-as világbajnoki címet Fotó: Steve Kingsman/IIHF
A svédek először ünnepelhettek U18-as világbajnoki címet Fotó: Steve Kingsman/IIHF
Pedig nem kezdődött egyszerűen számukra a torna: rögtön a nyitónapon 6–1-es pofonba szaladtak bele az amerikaiak ellen. Utána viszont sorozatban öt győztes találkozóval a döntőbe meneteltek, ahol a már egyszer legyőzött orosz válogatott várt rájuk. Az utolsó meccsen sem hibáztak, hosszabbításban ugyan, de 4–3-ra megnyerték az aranycsatát. A finálé hőse kétségkívül a háromgólos Lucas Raymond volt, aki a mindent eldöntő találatot szerezte a ráadás hatodik percében. A bronzmérkőzésen az amerikai gárda játékosai örülhettek, miután 5–2-re legyőzték az ősi rivális Kanadát. A kiesés elleni két nyert meccsig tartó ütközetben a szlovákok húzták a rövidebbet, a svájciak 2–1-es sikerükkel megmenekültek, és a világ legjobb tíz csapata között maradtak.

U18-AS JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG Döntő SVÉDORSZÁG–OROSZORSZÁG 4–3 – hosszabbítás után (1–0, 1–1, 1–2, 1–0) Gól: Raymond 3 (10., 51., 66.), Holmstrom (26.), ill. Podkolzin (32.), Amirov (41.), Groshev (51.) Végeredmény: 1. Svédország, 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, 4. Kanada, 5. Fehéroroszország, 6. Csehország, 7. Finnország, 8. Lettország, 9. Svájc, 10. Szlovákia (kiesett)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.