UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-05-02 12:53

Három év alatt 500-zal nőtt a hazai utánpótláskorú frizbisek száma

Meghatározó év lehet az idei a magyar frizbiseknek. Az eddigi legzsúfoltabb versenynaptár, a hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokság és az utánpótláskorúak előretörése bizonyítja, hogy a hivatalosan repülőkorongsportnak nevezett csapatjáték mekkora fejlődésen megy keresztül.

Fekete Tamás – utanpotlassport.hu Április utolsó hétvégéjén rangos nemzetközi frizbitornát rendeztek Bécsben (Vienna Junior League), amelyen a magyar csapatok a sportág elitjéhez tartozó olasz, valamint osztrák együttesek ellen léptek pályára.

A frizbi olyan csapatsport, amelyben nincs bíró Forrás: Magyar Repülő Korong Szövetség
A frizbi olyan csapatsport, amelyben nincs bíró Forrás: Magyar Repülő Korong Szövetség
„Színvonalas mezőnyben értünk el remek eredményt, hiszen az U15-ös és az U17-es korosztályban is a mieink játszották a döntőt. Kiemelendő továbbá a győri Up&Fly leányegyüttesének teljesítménye; ők a már nagy pályán fellépő U20-asok kategóriájában, szereztek bronzérmet úgy, hogy mindössze két 17 évesnél idősebb játékos szerepelt a keretben, a bronzmeccsen pedig a legjobbak között jegyzett osztrákokat győzték le” – értékelte a bécsi túrát Erdősi Zoltán, a Magyar Repülő Korong Szövetség elnöke, aki úgy véli, a viadal egyben kiváló felkészülés volt a nyári megméretések előtt. Az utánpótlás idei feladatai közül kiemelkedik a június 20–23. között Klagenfurtban tartandó multisportesemény a United World Games, valamint az augusztusi, wroclawi ifjúsági ultimate (vagyis: csapat) Európa-bajnokság, amelyen az U20-as vegyes, illetve az U17-es fiú- és leányválogatott lép pályára. A sportág növekvő hazai népszerűségét mutatja, hogy 2016-ban átfogó utánpótlásprogramot indított a szövetség, amelynek eredményeképpen a múlt évig hozzávetőleg 500 új játékost regisztráltak. A fiataloknak különleges perspektívát jelenthet, hogy a sportág – legalábbis a frizbisek reményei szerint – akár már 2028-ban bemutatkozhat az olimpián. Márpedig azok, akik most utánpótláskorúak, a kilenc év múlva esedékes játékok idején érkezhetnek pályafutásuk csúcsára.
A bécsi tornán remekelt a győriek U20-as leányegyüttese Forrás: Magyar Repülő Korong Szövetség
A bécsi tornán remekelt a győriek U20-as leányegyüttese Forrás: Magyar Repülő Korong Szövetség
A magyar frizbisport a diplomáciában is jeleskedik, ezt igazolja, hogy a nyáron – először a sportág történetében – hazánk ad otthont a felnőtt Európa-bajnokságnak. A győri eseményen a fiatalok is bizonyíthatnak, hiszen a kizárólag a vegyes csapatok tornáján induló magyar válogatott keretében kilenc utánpótláskorú sportoló kap helyet. A frizbi amúgy bizonyos szempontból kakukktojás a csapatsportok között. Igazán jelentős különbség minden más játékhoz képest, hogy ebben a sportágban nincsenek bírók. Ennek persze nem az az oka, hogy a frizbisekbe semmiféle versenyszellem, vagy éppen jó értelemben vett agresszivitás sem szorult. Hanem az, hogy a játék jellegéből, szellemiségből adódóan nincs értelme szabálytalankodni. További korosztályos híreink FRIZBIBEN a sportági aloldalunkon.