UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-05-03 17:16

Stanley–kupa-győztes kanadai sztáredző lesz az FTC-Telekom jégkorongszakosztályának utánpótlás-szakmai igazgatója

Az NHL-t is megjárt kanadai mester, Don MacAdam lesz Kercsó Árpád utódja az FTC-Telekom jégkorongszakosztályánál. A Stanley–kupa-győztes sztáredző a Fradi utánpótlás-szakmai igazgatójaként kezdi meg munkáját néhány hét múlva.

UP info/Krasznai Bence Elképesztő hírt közölt az FTC-Telekom jégkorongszakosztályának honlapja. A Fradi mindenben megegyezett a rendkívül sikeres, Stanley-kupa-győztes szakemberrel, a kanadai Don MacAdammel. A korábban játékosként, megfigyelőként, edzőként, menedzserként és klubtulajdonosként egyaránt tevékenykedő, 68 éves szakember Kercsó Árpád feladatkörét veszi át a ferencvárosiaknál utánpótlás-szakmai igazgatóként.

Don MacAdam Forrás: Fradi.hu
Don MacAdam Forrás: Fradi.hu
Don MacAdam 1950 augusztus 14-én született, játékosként alacsonyabb osztályú ligákban játszott az Egyesült Államokban, majd hamar az edzői pálya felé fordult. 1977-ben a kanadai egyetemi ligában szereplő University of New Brunswick csapatának vezetőedzője lett, és már az első idényében megnyerte a bajnokságot, emellett megválasztották az év edzőjének. Eközben egyetemi tanárként is dolgozott, a szintén híres edző, Jacques Demers kollégájaként. 1986-ban Demers lett a Detroit Red Wings NHL-csapatának vezetőedzője, és MacAdamet kérte fel másodedzőnek, így a tréner hatalmasat lépett előre karrierjében: a világ legmagasabban jegyzett bajnokságában lett edző. Három detroiti idény után Edmontonba szerződött, ahol ő lett a − szintén NHL-ben szereplő − Oilers farmcsapata, a Cape Breton Oilers vezetőedzője. Az Edmonton 1990-ben az NHL győzteseként elhódította a Stanley-kupát, a szakmai stáb tagjaként pedig MacAdam is kapott egy bajnoki aranygyűrűt. A tréner az 1990-es években több AHL-csapatnál is vállalt munkát, miközben a kanadai válogatott tanácsadójaként alkalmanként irányította a nemzeti csapatot. 1996-ban Japánban írt alá szerződést, ahol a Nippon Paper Cranes együttesével bajnok lett, majd újra az Egyesült Államokban, az ECHL-ben dolgozott, miközben a kanadai válogatott megfigyelőjeként alkalmazták. 2004 új kihívást hozott neki: a Dayton Bombers csapatánál egyszerre volt edző, menedzser és tulajdonos. A 2010-es években érkezett Európába, 2015-ben rövid ideig a Bolzano alakulatának mestere volt, majd az osztrák liga, az EBEL szaktanácsadójaként készített tanulmányt az utánpótlás-nevelésről és a bajnokság, valamint az edzői stábok fejlődési lehetőségeiről, kamatoztatva több évtizedes, széleskörű tapasztalatát a jégkorong világából. Legutóbb, 2018 végén a Sportklub Csíkszereda igazolta le vezetőedzőként, de mivel − elmondása szerint − nem azt kapta az erdélyi klub vezetésétől, mint amiben megegyeztek, két hónap után távozott. Fodor Szabolcs vezetőedző régóta ismeri Don MacAdamet, így közösen döntöttünk arról, a kanadai szakember tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy új lendületet adjon az utánpótlásunknak. Szakmai előélete alapján joggal bízhatunk abban, hogy nálunk is világszínvonalú munkát végez. Azt várjuk tőle, hogy új szemléletet honosítson meg az utánpótlás-nevelésben, illetve tanítsa, képezze utánpótlás-edzőinket, szerintem ugyanis, az egész magyar jégkorong egyik legnagyobb lemaradása ezen a téren van a nemzetközi mezőnyhöz képest. Biztos vagyok benne, hogy edzőink nagyon sokat tanulhatnak tőle.” – nyilatkozta az új szakemberrel kapcsolatban Hudák Gábor, a jégkorong szakosztály szakmai igazgatója a fradi.hu-nak. Don MacAdammel 1+2 éves megállapodást kötött a szakosztály, és néhány hét múlva kezdi meg a munkát a Ferencvárosnál. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.