UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-05-03 19:44

Szinte teljesen átalakult az ifjúsági cselgáncsválogatott kerete

Az ifjúsági cselgáncsválogatott kétségkívül gyengébb lett a tavalyi összetételéhez képest. A fiúk vezetőedzőjével, Bíró Norberttel beszélgettünk az erőviszonyokról, valamint arról, milyen feladatok előtt áll a csapat.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Nincs túl jó helyzetben az ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen olyan korosztályos klasszisok „öregedtek ki”, mint a Buenos Airesben olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes Özbas Szofi, a világbajnok Varga Brigitta, a kétszeres Európa-bajnok Sipőcz Richárd, az Eb-harmadik, az ifjúsági ötkarikás játékokon harmadik Végh Zsombor vagy éppen az Európa-bajnoki bronzérmes  Nerpel Gergely. A korcsoport fiúválogatottjának vezetőedzője, Bíró Norbert is elismeri, valamelyest gyengült a keret, ugyanakkor szerinte aggodalomra nincs ok:

Könnyen lehet, hogy Farkas Bence (fehérben) érmes lesz az idei ifjúsági Európa-bajnokságon Forrás: JudoInside
Könnyen lehet, hogy Farkas Bence (fehérben) érmes lesz az idei ifjúsági Európa-bajnokságon Forrás: JudoInside
„Vannak olyan cselgáncsozóink, akik elsőévesként is odaérhetnek akár a kontinensbajnoki dobogóra. Idén jóval nehezebb dolgunk lesz, mint a tavaly, mivel az Európa−kupa-sorozat mellett bizonyítanunk kell a varsói kontinensviadalon, a bakui EYOF-on, valamint szeptemberben, a kazahsztáni világbajnokságon is. Ez azt jelenti tehát, hogy hatalmas terhelés alatt állnak majd fiataljaink. Az Európa-bajnokságon a fiúk és a lányok között egyaránt tíz dzsúdós léphetne tatamira a nyolc súlycsoportban. A szövetség az indulást ugyanakkor teljesítményhez köti: azok a sportolók vehetnek részt a lengyelországi megméretésen, akik legalább két Ek-versenyről éremmel tértek haza. Három viadalon vagyunk túl, és a realitás azt mutatja, hogy a fiúk mezőnyéből − legjobb esetben − nyolcan, míg a lányok közül hatan kvalifikálják magukat.” Bíró az 55 kilós Farkas Bencével kapcsolatban elmondta, hogy sajnos a tavalyi, szarajevói Eb-n nem jött ki neki a lépés, ám idén már két Európa-kupán szerzett aranyat is magáénak tudhat, tehát biztató a teljesítménye. Sáfrány Péter (81 kg) a zágrábi Ek-t megnyerte, míg a follonicain bronzérmes lett. A mester szerint van benne potenciál. Csakúgy, mint Szegedi Dánielben (66 kg) és Turánszki Zalánban (90 kg). Érdekesség, hogy Zalánnak idén még nem sikerült érmet szereznie a nemzetközi porondon, tavaly viszont kétszer is medált akasztottak a nyakába. Ám erre van még lehetősége, hiszen a kolozsvári, valamint a Bielsko-Biala-i megméretés még a csapat előtt áll (előbbi május 4-én kezdődik). Ami a lányokat illeti: eddig a 40 kilogrammos Mamira Luca teljesített a legstabilabban; Teplicében a dobogó legfelső fokára állt, Zágrábban és Berlinben pedig ezüstérmes lett. Ha Kolozsváron is jól teljesít, a korosztályos világranglista legjobb tíz versenyzője közé is bekerülhet. A varsói Európa-bajnokság június 27-én kezdődik. Az ifjúsági válogatott előtte Porecben vesz részt nemzetközi táborban, majd háromnapos összetartása lesz itthon. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.