UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-05-04 17:43

A kardvívó klasszis Pusztai Liza iránytűje már Tokió felé mutat

„Ha már ott leszek? Akkor bármi megtörténhet. Soha nem utaztam el még úgy versenyre, hogy nem éremért megyek. Ez most sem változna” – mondja a 18 éves ifjúsági olimpiai, Európa- és világbajnok Pusztai Liza arról, hogyan indulna el a 2020-as, tokiói ötkarikás játékokra, amennyiben kvalifikálná magát.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A 18 éves Pusztai Liza a nyolcaddöntőig rendkívül magabiztosan menetelt az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomásán, a felnőtt kardvívók szöuli Grand Prix-versenyén.

Pusztai Liza Tokió felé vette az irányt Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Pusztai Liza Tokió felé vette az irányt Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A folytatásban már sorban érkeztek a világbajnokok. Először az aktuális, a Vuhsziban aranyérmet nyerő Szofja Pozdnyakova (a korábbi extraklasszisnak, az Orosz Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökének kardozó leánya). Liza remek vívással győzte le 15:11-re a világranglista jelenlegi negyedik helyezettjét, és ezzel a nyolc közé jutott. Csakhogy ott a fegyvernem egyik legnagyobb egyénisége, az ugyancsak egyéni világbajnok ukrán Olga Harlan várta. Az újabb bravúr már nem sikerült, a leányunk 15:8-as vereséget szenvedett, és azzal a hatodik helyen zárt. A teljesítmény azért is parádés, mert ezzel – életében először – a felnőtt-világranglista legjobb tíz vívója közé került; jelenleg a kilencedik. „El sem tudom mondani, mennyire meglepődtem. Ha két éve valaki azt mondja, hogy top tízes sportoló leszek ezen időtájt, biztos, hogy nem hiszem el. A szöuli versenyről annyit, hogy hihetetlen napot fogtam ki, minden úgy jött össze, ahogy szerettem volna. A szépséghibája az, hogy szerintem az elődöntő is meglehetett volna, ha csak picit szerencsésebb a sorsolásom. Úgy vélem, Olga Harlan napjaink legjobbja, elképesztő, ahogyan harcol” – értékel a fiatal klasszis. Ifjúsági olimpiai, Európa- és világbajnokunk – mivel még utánpótláskorú – a foggiai junior Eb-vel, valamint a toruni világbajnoksággal hangolt az olimpiai kvalifikációs sorozatra. Olaszországban egyéniben a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a csapattal bronzérmet szerzett. Lengyelországban a csapattal sikerült aranyérmet nyernie, egyéniben viszont a negyeddöntőben kiesett; hatodik lett. „Foggiában rendkívül fáradt voltam, mivel a rajt előtti napon még felnőttversenyen vettem részt – így Liza. – Ennek ellenére  elégedett vagyok a teljesítményemmel. A csapatot sajnáltam, mivel egy tussal kaptunk ki a legjobb négy között, ugyanakkor elégedetlenek mégsem lehettünk. Lengyelországban már azt sem tudtam, hol áll a fejem. A vb-t megelőző két hónapban minden héten újabb és újabb erőpróbán voltam, tehát nem meglepő, besokalltam. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget annak, hogy nem jött össze, mert ez volt az első ilyen hibám az idén. Amúgy is: a felnőttmezőnyre kell koncentrálnom. Az, hogy csapatban sikerült világbajnoki címet szereznünk, egyszerűen mesés volt.” A BVSC Zugló kardvívója azt látja, már nincs sok különbség közte, és a „nagyok” élmezőnye között. Hétről hétre egyre jobbnak, stabilabbnak tartja magát. De nem szabad elfelejteni: olyan klasszisok ellen küzd, akik akár több mint tíz év rutinnal is gazdagabbak nála. Jelenleg nyolcvan százalékot ad arra, hogy eljut a tokiói olimpiára. „Ha már ott leszek? Akkor bármi megtörténhet. Soha nem utaztam el még úgy versenyre, hogy nem éremért megyek. Ez most sem változna” – zárja le az ifjú bajnok. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.