UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-05-04 20:16

Két ezüst és öt bronz az ifjúsági dzsúdósoktól a kolozsvári Ek-verseny első napján

Két ezüst- és öt bronzérmet szerzett az ifjúsági cselgáncsválogatott a kolozsvári Európa−kupa-viadal első versenynapján.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Follonica, Zágráb és Teplice után a negyedik Európa−kupa-versenyhez érkezett a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott; Kolozsvárra. Az első nap legsikeresebb súlycsoportja − magyar szempontból − a fiú 55 kilósoké volt. Ebben a kategóriában Pomázi Dominik volt az, aki a legbravúrosabban teljesített; ezüstérmes lett.

Szegedi Dániel (fehérben) a bronzéremig jutott
Szegedi Dániel (fehérben) a bronzéremig jutott
Dominik először az ukrán Vuszal Iszmajlovval nézett farkasszemet, és ipponnal túljutott rajta. Csakúgy, mint a török Talha Buyukeseren, a román Ioan Dzitacson, a lengyel Filip Grelán, valamint az ukrán Vladiszlav Kolobovon. Pomázi ezzel már a döntőben tudhatta magát, ám ott nagyon gyorsan, mindössze 22 másodperc alatt kikapott a török Berat Bahadirtól. Ugyanebben a súlycsoportban lépett tatamira az idén kétszer Ek-győztes Farkas Bence is. Először megverte a román Andrei Cristescut és a moldovai Nicolae Munteanut, majd honfitársával, Kovács Bencével is elbírt. Ekkor találkozott a későbbi aranyérmes Bahadirral, akivel szemben ippon értékű akcióval maradt alul. Bence a bronzmeccsen szépített azzal, hogy felülmúlta a román Dzitacsot. Kovácsnak nem volt szerencséje Farkassal, de nem adta fel, és a vigaszágon túljutott a moldovai Munteanun, az olasz Cristian Micelin és az ukrán  Kolobovon is, tehát két magyar, két Bence állhatott a dobogó harmadik fokán. A 40 kilogrammos Mamira Luca ezúttal sem tér haza medál nélkül. A válogatott legkönnyebb tagja két törököt, Ayse Nur Sulunt és Doga Surent utasított maga mögé a fináléig. Ott viszont az örmény Szuszanna Sztepanjan túl nagy falatnak bizonyult, be kellett tehát érnie a második hellyel. Bronzérmes lett a 60 kilós Marosi Bálint, valamint a 66 kilogrammos Szegedi Dániel is. Marosi ötször nyert, csupán a holland Nanco Krijthe bírt el vele az elődöntőben. Szegedi négyszer távozhatott győztesen a tatamiról, és szintén egy elődöntős vereséget mondhat magáénak; a francia Hans-Jorris Ahibóval nem boldogult. A 48 kilós Kriza Anna már a harmadik mérkőzésén alulmaradt, így hosszú úton kellett haladnia a bronzig. Ennek ellenére nem okozott neki különösebb gondot a holland Melany Rossen, a török Cagla Serdar és a grúz Diana Gagosidze-Filkina ellen nyerni; harmadik lett. A hazai szövetség − csakúgy, mint korábban − az idén is azokat a dzsúdósokat indítja el a korosztályos Európa-bajnokságon (amelyet Varsóban rendeznek június 27−30-ig – A szerk.), akik legalább két Európa−kupa-viadalon érmet szereztek. A kolozsvári megméretés első napja után úgy néz ki, Farkas Bence, Szegedi Dániel, Mamira Luca és Kriza Anna már biztos, hogy ott lesz Lengyelországban. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.