UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2019-05-05 13:20

Triatlon: az idén aranyra cserélné ifjúsági Eb-ezüstjét a 17 éves Horváth Karol

A remek idénykezdet után sikeres esztendőre készül a budaörsiek triatlonistája, Horváth Karol. A 17 éves ifjúsági Eb-ezüstérmes és 2017-es győri EYOF-on akadályfutásban aranyérmes sportoló az idén a kontinens csúcsára érne, de hosszú távon az olimpiáról álmodik.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huKitűnően kezdte a 2019-es versenyévet a Budaörsi Triatlon Klub 17 esztendős versenyzője, Horváth Karol. A még ifjúsági korú sportoló a két évvel idősebbek mezőnyében, a portugáliai Quateirában rendezett junior Európa-kupa viadalon a hatodik helyen ért célba, így talán nem nagy kockázat kimondani, hogy ígéretes szezon előtt áll. Pláne, hogy már tavaly szeptemberben elsőéves ifjúságiként ezüstérmet nyert a görögországi U17-es Európa-bajnokságon. „Életem egyik legjobb emléke az a verseny, egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen jól sikerülhet, hiszen az volt az első nagyobb nemzetközi eseményem, minden új volt. Azt is nehezen hittem el, hogy bekerültem a döntőbe. És a végén meg dobogóra állhattam…”

Horváth Karol most már csak a triatlonra koncentrál: a tavalyi ifi Eb-ezüst után az idén aranyat nyerne Forrás: Energy Photos
Horváth Karol most már csak a triatlonra koncentrál: a tavalyi ifi Eb-ezüst után az idén aranyat nyerne Forrás: Energy Photos
Egy évvel korábban pedig a győri EYOF-on alkotott maradandót. Na de nem triatlonban, hanem 2000 méteres akadályfutásban szerzett aranyérmet, ami szenzációs tett másik sportágból érkezőtől. „Néhány évig egyszerre űztem a kettőt, de már akkor is triatlonoztam elsősorban. Szóval az ilyen mellékágú, és némileg váratlan siker volt, éppen ezért hatalmas löketet adott.” Azonban EYOF-elsőség ide vagy oda, ma már csak a triatlonra koncentrál. Neki pillanatig sem volt kérdés, hogy azt a sportágat választja, amelyet már kilenc éve űz. „Edzőimmel átbeszéltük, és egyetértettünk, hogy a triatlont kell választanom, mert élsportolóként így könnyebb megélni. Viszont iszonyatosan sajnáltam, mert nagyon jó akadályt futni, ugrálni, aztán a vízbe csobbanni. De nehéz a sportolók élete, és ezeket a döntéseket meg kell hozni.”    Az atléta múltja miatt természetesen a futás a legerősebb száma, de elmondta, a sebesség miatt a bringát is nagyon szereti, és az úszás is jól megy. Azaz, valóban úgy tűnik, a triatlon tökéletes választás lehet. Mint minden élsportolónak, a végső célja neki is az olimpia, de az addig vezető úton azért még van egy-két feladata a nagyon közeli jövőben is. „Május végén rendezik a junior Európa-bajnokságot, amelyen szeretnének indítani, az nagyon fontos állomás lehet. Aztán rá két hétre következik az ifjúsági kontinensverseny, amelyen jobban szeretnék teljesíteni, mint tavaly, ami már Eb-aranyérmet jelentene.” További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.