UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-06 18:09

Vajon generációkiesést vészel át az Alba Fehérvár kosárcsapata?

A tavalyi fiú kadét- és junior kosárlabda-bajnokságban tarolt az Alba Fehérvár együttese. A fehérváriak juniorok között megvédték címüket az idén, a kadétmezőnyben viszont döntőbe sem jutottak. Farkas Sándorral, a Fejér megyei alakulat utánpótlás-szakmai igazgatójával beszéltünk arról, hogy generációkiesés van Székesfehérváron, vagy az augusztusi válás, a DKKA-tól elszakadás következményeit sínylik meg?

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A fiúk között 2018-ban az Alba Fehérvár együttese tarolt, miután megnyerte a junior– és a kadétbajnoki országos döntőt is. Mindemellett a székesfehérváriak U16-os és U20-as csapata is bejutott az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) közép-európai szuperdöntőjébe.

Az Alba Fehérvár fiú juniorcsapata megvédte címét Forrás: MOKSZ
Az Alba Fehérvár fiú juniorcsapata megvédte címét Forrás: MOKSZ
Augusztusban azonban meglehetősen nagy változás történt a klub életében: húsz év után elvált egymástól  az Alba, illetve a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia utánpótlása, és   külön utakon folytatja a munkát. A rendszer addig úgy működött, hogy a DKKA foglalkozott a 15 év alatti fiatalokkal, ezután vette át őket az Alba. Kétségtelenül kiváló munka folyt, ám a szétválás következtében eltűnt az Alba teljes gyerekbázisa. Idén a juniorok megvédték címüket; a szolnoki országos nyolcas döntőben sikerrel hódították el úja a bajnoki trófeát. Érdekesség, a kadétoknál merőben megváltozott a helyzet: az U16-osok a fináléig sem jutottak el. Ennek okairól beszélt az Alba utánpótlás-szakmai igazgatója, Farkas Sándor: „A szétválás levét leginkább ez a korcsoport itta meg. Eddig a tizennégy évesnél idősebbek egyből jöttek át hozzánk, ez most nem történt meg, tehát kettészakadt a társaság. Nemcsak mi szenvedtünk emiatt a bajnokságban, hanem a DKKA is, mivel a fiúk ott sem kvalifikálták magukat a végső összecsapásra. Persze, nálunk a tizenhét és húsz év közötti generáció különösen agilis, ilyen alakulat nagyon ritkán jön össze.” Az Alba Fehérvár és a DKKA utánpótlásbázisa együtt hatszáz kosarast foglalkoztatott. Az Albánál mindössze százötvenen maradtak, így a legfontosabb feladat a toborzás lett: „Májusra már több mint négyszázra bővült igazolt játékosaink száma − így Farkas. − Nagyon nehéz évet tudhatunk magunk mögött, rengeteget dolgoztunk mindannyian. Le kellett mennünk egészen az óvodás korcsoportig, s onnan építkezni felfelé. Igaz, egyelőre a mennyiségre helyeztük hangsúlyt, ám most már elindulhat a minőségi képzés is a legfiatalabbaktól kezdve. Új edzők is érkeztek a klubhoz. Ami pedig a DKKA-t illeti: nem versengünk egymással, hanem elértük, hogy még többen kosárlabdázzanak Székesfehérváron. Ez pedig a lehető legjobb forgatókönyv az ismert helyzet után.” A szakember 2015-ben azt a feladatot kapta a vezetőségtől, hogy olyan ötéves programot alakítson ki, amelynek végén legalább három kosaras kiharcolja helyét a felnőttcsapatban. Ő jelenleg arra a legbüszkébb, hogy ezt már az idén elérték. Kiemelte: új koncepcióra van szükségük, s most azon rendszer tökéletesítése a legfőbb cél, amelynek a kézzel fogható eredménye akár már öt-hat éven belül tapasztalható lehet országos szinten: az utánpótlás-képzés minőségi és mennyiségi szisztémáját. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.