UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-05-08 20:29

Mély vízben estek túl a tűzkeresztségen: az ifjú pólós kapusok a bajnoki döntőben mutatkoztak be

Az UVSE az elmúlt hétvégén sorozatban az ötödik bajnoki címét gyűjtötte be, az aranyérem két fiatal számára különösképpen értékes, hiszen két 16 éves játékos a Dunaújváros elleni döntőben mutatkozott be a felnőttek között. Varga Luca és Szalay Sára rendkívüli pillanatokat élt át, mindketten nagy segítséget kaptak az Európa-bajnok Gangl Edinától, valamint Benczur Márton vezetőedzőtől.

G. G. – utanpotlassport.hu  „Az egész hét nagyon rizikós volt, hiszen nem lehetett tudni, hogy a második számú kapus Maczkó Lilla felépül-e betegségéből, végül Benczur Márton már csütörtökön szólt, hogy valószínűleg csobbanok. Nagyon izgultam, már az első edzésen is, ráadásul egy serdülő lövéseit össze sem lehet hasonlítani egy felnőttével. Óriási különbség volt gyorsaságban, technikában. Aztán az már csak hab volt a tortán, hogy magán a mérkőzésen is lehetőséget kaptam, igaz, csak 84 másodpercet, de ez hatalmas motivációt adott nekem a folytatásra” – nyilatkozta honlapunknak Varga Luca, aki hozzátette, mind a tréningeken, mind a mérkőzés előtt számos jó tanácsot kapott Gangl Edinától. Szalay Sára a párharc második mérkőzésén kapta meg egy rövid időre a bizalmat, kapustársához – egyben egyik legjobb barátjához – hasonlóan ő is nagyon izgult: „Nagyon aranyosak voltak a lányok, néhányukat már régebb óta ismerem, sikerült gyorsan megtalálnunk a közös hangot. Óriási élmény volt azokkal együtt játszani, akiktől pár évvel ezelőtt még autogramot kértem. Bevallom őszintén, edzésen nagyon szerettem volna Keszthelyi Rita lövésébe legalább csak beleérni, ő azonban egyszerűen védhetetlenül tüzel, erős, pontos, technikás. A mérkőzésen szinte azt sem tudtam, hova nézzek, soha nem játszhattam még telt ház előtt. Ez nekem egy akkora lökés volt, hogy mostantól sokkal könnyebb lesz minden reggel korán felkelni, és beugrani a hideg vízbe edzeni.”  

Szalay Sára példaképeivel együtt készülhetett Fotó: UVSE
Szalay Sára példaképeivel együtt készülhetett Fotó: UVSE
Gangl Edina mindkét kapuspalánta számára igazi példakép, természetesen a felnőtt válogatott első számú hálóőre is megszólalt a két fiókával kapcsolatban: „Nagyon tehetséges és szorgalmas játékosok, sokat nem edzettünk együtt ugyan, de amikor gyakoroltunk, láttam, hogy nagyon élvezik a dolgot, és próbálják eltanulni azokat a mozgásokat, amiket mutatok neki. A mérkőzések előtt mindig mondtam nekik, hogy ne izguljanak, legyenek vagányak, és szerintem jól is jöttek ki ebből. Azt hiszem, a mély víz közepébe dobtuk őket, ráadásul ilyen fontos tétmeccsen kapták meg először a bizalmat. Ezen kívül azt gondolom, hogy gyönyörű gesztus, remek edzői húzás, hogy ha már így alakult, akkor lehetőséget is kaptak. Én tizenöt évesen játszottam először, de nem egy bajnoki döntőben, nagyon fel voltam dobódva akkor, szerintem most ők is valami hasonlót érezhettek." Benczur Márton vezetőedző elmondta, a két fiatal azért kapta meg a lehetőséget, mert a második számú hálóőr, Maczkó Lilla betegség miatt nem állhatott a rendelkezésére, az ifjúsági csapat kapusa pedig könyöksérülésből lábadozik, a serdülő csapatot irányító Áts Bertalannal pedig egyetértettek abban, hogy mindketten megérdemlik a szereplést. „Nálunk évek óta az a stratégia, hogy a felnőtt válogatott játékosoknak a fontos pillanatokban le kell venniük a terhet a fiatalokról, segítsék őket folyamatosan. Így volt ez az ő esetükben is, rettentően izgultak, de átestek a tűzkeresztségen, és nagyon elégedettek voltunk velük, azt szerettük volna, hogy érezzék, ide tartoznak ők is.” További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.