UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-14 20:06

Rátgéber elmondja, hogyan lehet kosárbajnoki trófeát nyerni az alsóházból érkezve

„Le a kalappal az összes klub előtt, sokkal nagyobb az iram, mint öt-hat évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy fejlődik a sportág. A kadétkorú fiúknak a kilencven százaléka biológiailag még éretlen. Mindössze annyival voltunk jobbak Sopronban a többieknél, hogy a komoly összhang mellett tökéletes mentális állapotba kerültek a srácaink” – mondta Rátgéber László, a Kosárlabda Akadémia Pécs szakmai és stratégiai igazgatója azután, hogy csapata az alsóházi rájátszásból érkezve hódította el a fiú kadétbajnoki trófeát.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu „Az országos bajnoki nyolcas döntőn bármi megtörténhet” − hangzik el az összes kosárlabdaedző szájából ez a mondat általában a megméretések előtt. Ha valaki csak egy pillanatra is azt gondolta volna, hogy ez közhely, akkor most jól figyeljen!

Kazy Balázs teljesítményét még Rátgéber Lászlónak is ki kellett emelnie
Kazy Balázs teljesítményét még Rátgéber Lászlónak is ki kellett emelnie
A Kosárlabda Akadémia Pécs csapata a felsőházból az alsóházba került, ott menetelt a rájátszásban, majd a keresztbejátszásokon át vezetett az útja a soproni Krasznai Ferenc Egyetemi Sportcsarnokban rendezett fiú kadétbajnoki fináléig. Az A csoport második helyezettjeként az elődöntőben lépett pályára Jemc Branislav gárdája, amely felülmúlta a – szintén az alsóházból érkező – későbbi bronzérmes Zsíros Akadémia Kőbánya együttesét. Azzal a sikerrel pedig már az aranyért küzdhettek a pécsi fiúk a Vasas Akadémia alakulatával szemben. Ráadásul a finálé volt az egyik legsimább meccsük a soproni megméretésen; 27 perc elteltével 27 ponttal vezetett a baranyai klub, végül kilencpontos sikerrel (87–67) elhódította a kadétbajnoki trófeát. „Általában én vagyok az ünneprontó a mérkőzések után, hiszen a munkám az, hogy észrevegyem a hibákat, függetlenül attól, mekkora dolgot vittünk véghez. Ez azonban most más volt a pasarétiek ellen; öröm volt nézni, ahogy játszunk. Nem szokás külön kiemelni kosarasokat, mivel ez csapatsport, de kivételesen ezt is megtenném: Kazy Balázs fergetegesen teljesített, a játék összes szegmensében kiemelkedett” – összegez Rátgéber László, Euroliga-győztes, kilencszeres felnőtt magyar bajnok edző, a pécsi akadémia szakmai és stratégiai igazgatója. A szakember arra is kitért, hogy nem történt különösebb csoda együttesével a rájátszás után: „Tisztában voltunk vele, hogy erős, jól menedzselt játékosokból álló gárdánk van. Az alsóház az idei kadétmezőnyben nem feltétlenül jelentett alárendelt szerepet. Egyértelműen a felsőház szintjén teljesítettünk végig, erre némi bizonyítékot ad, hogy az idén mindössze nyolc, egylabdás vereségünk volt. Pontosan ezért jó ez a versenyrendszer, mert lehetőséget ad a szépítésre. Ami a felsőházat illeti: a minőségi párharcokról szól. Ez nekünk nem adatott meg, ugyanakkor kompenzálni tudtuk azzal, hogy az EYBL-sorozatban szerepeltünk, ahol folyamatosan nemzetközi szintű meccseken léptünk pályára.” De a magyar fiú kosárlabdázást megvilágította más, fontos összetevőjéből is: „Le a kalappal az összes klub előtt, sokkal nagyobb az iram, mint öt-hat évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy fejlődik a sportág. A kadétkorú fiúknak a kilencven százaléka biológiailag még éretlen. Mindössze annyival voltunk jobbak Sopronban a többieknél, hogy a komoly összhang mellett tökéletes mentális állapotba kerültek a srácaink. Bebizonyították, hogy ők nem játékszerek, sokkal inkább játékosok!” Rátgéber László felhívta a figyelmet arra, amire általában a legtöbb nevelőedző: „Nem szabad túlértékelni az utánpótláskorban elért sikereket. Az a mérvadó a pályafutásukban, hogy élvonalban szereplő kosarasok vagy – legjobb esetben – felnőttválogatottak lesznek-e később. Abban biztos vagyok, hogy a mostani kadétegyüttesből többen is eljuthatnak e két szint bármelyikére.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.